kiscim1618
 

A Muravidéken maradnak a hagyományos programok

beiratk0618A február 9-i és 10-i tájékoztatási napok előtt az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium közzétette a beiratkozási lehetőségeket a végzős általános és középiskolások számára.
A 17.085 szlovéniai végzős általános iskolás számára 23.644 (tavaly 23.440) helyet hirdettek meg. A férőhelyek és programok tekintetében minimális, 5–10 százalékos bővítés figyelhető meg. Több még a kérdőjel az inasképzés terén, de a tavaly kísérleti szinten elindított kezdeményezés alapján a 2018/19-es tanévben a programok kivitelezésében résztvevő iskolák hálózatát bővíteni szeretnék.
A muravidéki régió középiskolai programjai az elmúlt éveknek megfelelően alakulnak, s a férőhelyek számában sincs különösebb változás. A régió nyolc középiskolája 27 különböző programot kínál.
A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában (képünkön) a tavalyival azonos számú, 224 férőhelyet hirdettek meg: 32 helyet a gimnáziumba (2 tagozat), 16 helyet a közgazdasági, 16 helyet a gépész- és 16 helyet a vegyésztechnikumi programban, valamint 16–16 helyet a hároméves szakmai képzési modellek keretében (gasztronómiai és szállodai szolgáltatások, adminisztrátor, autószerelő, boltos, mechatronikus, csempelerakó-burkoló, villanyszerelő, fémmegmunkáló gépész, valamint gépészeti installáció-szerelő). Mindezeket azzal a kitétellel, hogy az iskola fenntartja a felosztás, illetve összevonás jogát, a tagozatok számának csökkentése nélkül.
A középiskolák február 9-én és február 10-én (péntek és szombat) szervezik meg a tájékoztatási napokat a diákok és a szülők számára, a beiratkozási határidő április 4. A jelentkezési határidő lejárta után a minisztérium április 10-ig közleményt hoz nyilvánosságra a honlapon a beiratkozók, a programok és az iskolák adatairól, a helyek telítettségéről.
MCSi Design