kele
perec1
garas1
62. évfolyam
38. szám
Lendva 
2018. 09. 20.
kiscim3818

A Muravidék idén is nagy kedvvel és szeretettel vett részt a Nemzeti Vágtán Budapesten. A Hősök terén ott voltak ...

Sabo Tatjana szeptemberrel harmadik igazgatói mandátumát kezdte a legnagyobb muravidéki kétnyelvű általános iskola, az ...

Múlt szerdán ünnepélyesen felavatták a kibővített gördeszkapályát Rédicsen, melynek kezdeményezője a gördeszkás papként ...

A Lendvai Kinológiai Egyesület a hétvégén sikeresen szervezte meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást és Versenyt, ...

Korzó-díj a Vágtán
Hiszek az oktatási rendszerben és a tanárokban 
Gördeszkapálya-avatás Rédicsen
Nemzetközi kutyakiállítás Lendván
 

Hodoson megerősítették a költségvetés tervezetét

hodoskozs08181Hodos Község Tanácsának múlt heti, 19. rendszeres ülésén megvitatták az idei költségvetés tervezetét, meghallgatták többek közt az idegenforgalmi intézet és a kommunális közvállalat beszámolóit, illetve a község közbiztonságának értékelését is.
A tanácsülés legfontosabb pontja a 2018-as költségvetés tervezetének megvitatása volt. Orbán Lajos polgármester kifejtette, kiegyensúlyozott és egyben ambiciózus tervezetről van szó, amely mind a bevételi, mind a kiadási oldalon megközelítőleg 620 ezer euróval számol. Orbán szavai szerint a költségvetés első olvasatban való tárgyalásáig némileg változhatnak még az összegek, például a Nemzetiségi Hivatal által a magyar önkormányzatnak, illetve a község kétnyelvű ügyvitelére folyósított összegekben, egyrészt azért, mert még nem állapodtak meg a keretösszeg megosztási arányáról, másrészt azért, mert némileg nagyobb összeget is folyósíthat a hivatal a község számlájára. A tervezet egyébként hagyományosan beruházásorientált, a 168 ezer eurós fejlesztési tételek között szerepelnek kisebb és nagyobb beruházási tervek is. A legnagyobb, állami költségvetésből finanszírozott, 53,5 ezer eurós beruházásról még nem döntöttek, a tanács gondolkozott az utcai világítás kialakításáról, illetve lakások építéséről is. A kisebb beruházásoknál említendő a 11 ezer eurós raktár- és garázsépület felépítése, az urnafal kialakítása, a kapornaki tűzoltóotthon garázsépítése, a faluotthon új padlóburkolata, illetve a színpad felújítása is. A költségvetésben 5 ezer eurós összegben szerepel Pozsonec Mária mellszobrának felállítása is, amelyet a községi ünnep alkalmából szeretnének leleplezni. Pályázattól függő a tűzoltóautó felújítása, az ifjúsági otthon kapacitásbővítése, illetve sportlehetőségeinek fejlesztése, a faluotthonban fitneszközpont kialakítása is.
Az ifjúsági központ említett kapacitásbővítése igencsak fontos, legalább is ez derült ki az idegenforgalmi intézet beszámolójából, amely megközelítőleg 2.000 regisztrált vendégéjszakáról számolt be 2017-ben, míg ez a szám 2016-ban még csak 1.600 volt. A tanács mind az említett intézet, mind a kommunális közvállalat beszámolóit meghallgatta és tudomásul vette.
hodoskozs08182
Az ülés elején a községben tapasztalt közbiztonsági helyzetről beszámolt a péterhegyi rendőrállomás parancsnoka, Boštjan Vučko, aki megnyugtató adatokkal szolgált a tanácstagoknak: az eddig is biztonságosnak mondható helyzet az elmúlt évben további javulást mutatott.
MCSi Design