kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018

A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is ...

Egy új tanácstag bekerülését kivéve változatlan a Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ...

Szombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi ...

A múlt héten megtartotta alakuló ülését Dobronak Község Tanácsa, amelyen megerősítették a 11 tanácstag és Kardinar ...

Szóljon a vers!
Egy új tanácstag, Roman Silvija maradt az elnök
Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba
Eredményes és konstruktív munkát remél a polgármester
 

Feltételes állásfoglalás a légi jégvédelem mellett

sal08181Šalovci Község Tanácsának február 19-én megtartott 27. ülésén a tagok a közös légi jégvédelem kérdéskörét tárgyalták, és jóváhagyták az idősebbek otthoni gondozási díjának emelését.
Hétfőn a tanácsülésen hosszas vitát váltott ki a mezőgazdasági minisztérium által közzétett javaslat, amely az ország északkeleti részére vonatkozó repülőgépes jégeső elleni védekezést tartalmazza kétéves időtartamra. Az államilag is finanszírozott program a Muravidéken abban az esetben valósul meg, amennyiben a jégelhárító rendszerhez legalább tíz község csatlakozik. A tanácstagok a kérdéskört a múltbeli rossz tapasztalatokból eredően elővigyázatosan közelítették meg, a kézbesített anyagot pedig hiányosnak vélték. Emellett a támogatás feltételéül szabták a védelem hatékonyságának biztosítását is a határ menti területen. Végezetül a légi jégvédelem kezdeményezést feltételesen elfogadták, végleg pedig akkor dönt az ügyről a tanács, amikor az illetékes szervezet számításokkal érvel a védelem hatékonysága mellett és beszámol a kijuttatott ezüst-jodid környezeti és egészségügyi hatásairól, valamint azokról a következményekről is, amelyekre a község abban az esetben számíthat, ha nem csatlakozik a védelemhez.
sal08182A folytatásban a tanács elfogadta az idősek otthoni gondozási díjának emelését, amit egyrészt a közmunkán keresztül támogatott tevékenység megszüntetése, másrészt a törvény értelmében az alkalmazottak béremelése okozott. Ezzel március 1-től a szolgáltatás elvégzésének teljes gazdasági ára hétfőtől szombatig 17,29 euró óránként, ebből az igénylő hozzájárulása 7,52 euró. Vasárnap és ünnepnapokon a gondozás óránként 19,03 euró, mely összeghez a gondozott 8,39 euróval járul hozzá. Fartek Iztok polgármester e napirendi pontnál kiemelte, hogy az otthoni gondozást az igénylők a községben megfelelően fogadták és a község a költségek támogatásával is hozzájárul ahhoz, hogy a polgárok minél tovább tartózkodhassanak otthoni környezetben.
MCSi Design