kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Elindult a Tele-Ka-Land és a Zölden szeretnénk projekt

nyiltnapdobr0818A Szlovéniai Községek Szövetsége idén már hetedik alkalommal szervezte meg a községek nyílt napját, a kezdeményezéshez csatlakozott Dobronak Község is. A tónál több felújítást végeznek és egy meseország kialakítását tervezik a Zölden szeretnénk és a Tele-Ka-Land projekt révén.
Dobronak Község számára kiváló alkalom volt, hogy a Bakonaki-tónál tervezett idegenforgalmi beruházásokat az idei nyílt nap alkalmából a helyszínen mutassák be az érdeklődőknek. A polgárokat a teljesen felújított turisztikai-információs irodában Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere és Horvat Erzsébet, a Környezeti és Turisztikai Közintézet megbízott igazgatója fogadta.
– Tekintettel a hozzánk ellátogató turisták számára, kicsinek bizonyult a turisztikai iroda helyisége, ezért átalakítottuk a létesítményt. Kibontottuk a közfalat, új polcokat, eladópultot állítottunk fel, kicseréltük a vezetékeket, a padlózatot. A rönkház új tetőt és új csatornát kap a továbbiakban. A mosdók is megújulnak, a konténereket pedig faburkolattal körül vesszük. A felújításokat és a javításokat a tavaly szeptemberben indult Zölden szeretnénk című szlovén–horvát Interreg-projekt keretében valósítjuk meg. Ennek összege 86 ezer euró, a befejezési határidő 2020. Ezen kívül új tartalommal bővítjük a kínálatot a Bakonaki-tónál, illetve még vonzóbb célponttá tesszük: a tó körül ugyanis egy meseparkot, meseországot tervezünk kialakítani. Ehhez a társfinanszírozást a Tele-Ka-Land szlovén–magyar Interreg-projekt biztosítja – ismertette Horvat Erzsébet.
A Tele-Ka-Land projekt idén január 1-jével indult, értéke 75.140 euró, a megvalósítás határideje 2020. december 31. A projekt Dobronakra, Morácra, Nagyrécsére és Magyarszerdahelyre terjed ki.
– A projekttel a gyermekeket, a gyermekes családokat céloztuk meg – folytatta a Környezeti és Turisztikai Közintézet megbízott igazgatója. – A tó körüli meseországban négy mesefigurát állítunk fel: a Vid-kútnál, az íves fahídnál, a horgászháznál és a töltés előtti játszótéren. Lesz forgatható kirakó, mesélő interaktív tábla, fotópont is. Az a célunk, hogy a vendégeink a park egész területét járják be. A meseországnak „útlevele” is lesz, amellyel a projektpartnereink meseországába lehet ellátogatni – szólt a tervekről Horvat Erzsébet. A projekt keretében a régi erdei vasút nyomvonalán sétaösvényt alakítanak ki, padokat és néhány szabadtéri tornaeszközt állítanak fel.
– A napokban várjuk a harmadik projektünk jóváhagyását, amely a borászat fejlesztésére irányul. Ennek keretében többek közt a kultúrotthonban vinotékát szeretnénk létrehozni – mondta még a nyílt nap alkalmából Horvat Erzsébet.
MCSi Design