kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018

A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is ...

Egy új tanácstag bekerülését kivéve változatlan a Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ...

Szombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi ...

A múlt héten megtartotta alakuló ülését Dobronak Község Tanácsa, amelyen megerősítették a 11 tanácstag és Kardinar ...

Szóljon a vers!
Egy új tanácstag, Roman Silvija maradt az elnök
Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba
Eredményes és konstruktív munkát remél a polgármester
 

Új tér Lendva központjában, parkolóházak, gyalogutak

epk0918Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím megpályázásával Lendva olyan célt tűzött ki maga elé, melynek megvalósítása érdekében a kulturális tevékenység mellett meg kívánja változtatni a város arculatát is. A 2017–2025 közötti községi kulturális program beruházási terve a városban – a pályázatoktól függően – több tér kialakítását, az áruház átalakítását, parkolóház építését és sok más építészeti beavatkozást tartalmaz.
 
A kulturális program beruházási tervét Gabrijelčič Peter, a Ljubljanai Egyetem Építészeti Karának egykori dékánja és Medved Samo építész, a Lineál tervezőiroda munkatársa készítette el. A kultúra a megfelelően rendezett közterületeken is kifejeződik, mindez pedig vonzóbbá teheti a várost kulturális, idegenforgalmi és gazdasági szempontból, valamint javíthatja az életminőséget is – hangsúlyozzák az építészek. A tervezett közlekedésrendezési és területfejlesztési program a fenntartható fejlődésre, a környezetvédelemre, a közlekedési szokások módosításának lehetőségére épül, ösztönözve az alternatív közlekedést (közösségi közlekedés, gyaloglás, kerékpározás). A program kitér a sport- és idegenforgalmi létesítmények fejlesztésére is.
 
 
Központi tér, három parkolóház, forgalomelterelés
 
A közszemlére bocsátott beruházási terv a város infrastrukturális fejlődését célozza, valamint azt, hogy az élet visszatérjen Lendva központjába. Erre a tervezők egy tágabb tér, egy úgynevezett közös közlekedési térség kialakításban látnak lehetőséget a szűkebb városközpontban, a Szent Katalin-templom és a Városháza között. Ezért részben átalakulna a Fő utca, a Templom tér, a Kranjec és a Malom utca. A Fő utcán a templomnál megszűnik a parkoló és az út melletti parkolás is. A közös közlekedési térség jellemzője, hogy ezen osztozik egymással a közúti közlekedés minden résztvevője. Nincs sávokra és járdákra osztás, a teljes terület szabadon használható minden résztvevő számára. A járművek sebessége nem haladhatja meg a gyalogosok sebességét. A teret négy zónára osztanák a kialakítás sorrendjében (az egyes a templom körüli térség, melynek várható építése 2019/2020, a többi 2025-ig valósulna meg). A felosztás a járműközlekedés fokozatos csökkentését, megszűnését jelenti a városközpontban, illetve áthelyezését a középiskolánál épülő, a Fő utcára kapcsolódó terelőútra. A terelőúton közelíthető majd meg a tervezett Tavirózsa lakónegyed is 12 családi ház építésével.
A központi teret földbe süllyeszthető oszlopok zárják le a tervek szerint. A tér fontos része lesz az átalakított áruház is, ahol kávézó, olvasóterem, kihelyezett könyvtárrészleg, digitális tartalmak, bolt, 200 férőhelyes konferenciaterem, roma-központ, turisztikai irodahelyiségek szerepelnek az elképzelésekben. Az épületet Lendva Község már megvásárolta, de a felújítására az idei évre a költségvetésben nem tervezett tételt. A terv reális, de pályázatfüggő – hangzott el a tervek közszemlére bocsátásakor.
Még a tér kialakítása előtt új közlekedési és parkolási rendet terveznek kialakítani a városban, amely a forgalomtól tehermentesítené a városközpontot. A terv három (legfeljebb 100 férőhelyes) parkolóházat tartalmaz: egyet a színháztéren, egyet a vár alatti sportpálya terén (innen személyfelvonóval a vár teraszára lehet majd feljutni) és egyet a Vienna cukrászda mellett. Itt a zsákutca megnyitása várható a Kranjec utca irányába. A tervekben szerepel egy nagyobb parkoló is a középiskolánál turistabuszok és személyautók számára.
 
 
Zöld kerékpárút, sétautak
 
A város turizmusának fellendítésére épül majd meg az úgynevezett zöld kerékpárút is, amely Hosszúfaluból a Kebele-patak mentén éri el Lendvát, majd halad a patak mellett a Tomšič utcáig, ahol csatlakozik a Lendva–Pince kerékpárútra. A nyomvonalon három kerékpáros megállóhely épülne, az egyik a Lipa szállodával szemben tervezett vízisport- és rekreációs központnál, az úgynevezett Pannon-tónál. A tóhoz az új Špica nevű hídon lehet eljutni. Egy kerékpáros megállóhely a Vinárium kilátótoronynál is létrejönne. A terv szerint a meglévő és az új gyalogutakat hálózatba kötik. A Kranjec utcában a Kidrič utcai kereszteződésig járda épül, a Kranjec utcából a Szentháromság-kápolna felé kőlépcsők vezetnek pihenőhelyekkel. A vár körül sétautat alakítanának ki padokkal, pihenőkkel, növényzettel.
Lendván a tömegközlekedést illetően az autóbuszmegállókat kényelmes ülőhelyekkel és egyéb korszerű kiegészítőkkel látnák el. A vasútállomást átépítenék, a Lendva-patak mellett egy új, korszerű, kisebb vasútállomás építését tervezik, ahonnan egy új hídon át lehet majd a városba jutni.
Új turisztikai termékként jelentkezik a városnéző turisztikai autóbuszvonal a Templom tér, a Lendva-hegy és a Vinárium kilátótorony között, melyen 20 percenként kisebb turistabuszok közlekednek majd.
A beruházási terv egy nemzetközi építészeti műhelymunka megállapításain alapul, ahol egyetemisták igyekeztek végiggondolni, mi teheti vonzóbbá Lendvát úgy, hogy a fiatalok itt maradjanak vagy visszatérjenek ide.
Az építészeti elképzelésekhez a nyilvánosság, a lakosság megjegyzéseket tehet.
 
A terv március 26-ig véleményezhető
A 2025-ig tartó községi kulturális program beruházási tervét a nyilvánosságnak – gyér érdeklődés mellett – múlt szombaton mutatták be a lendvai Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában. A tervrajzokat pannókon állították ki kétnyelvű ismertetőkkel. A bemutatón jelen volt Gabrijelčič Peter és Medved Samo tervezőépítész is, valamint Balažek Anton polgármester. A beruházási program Lendván semmit sem szüntet meg, csupán módosításokat tartalmaz – hangsúlyozták.
A terv nyilvános bemutatóján a belvízveszéllyel, a túltervezettnek ítélt sportterületek mennyiségével, a meglévő közművek igénybevételével kapcsolatban hangzottak el kérdések. A kulturális program beruházási terve a Színház- és Hangversenyterem aulájában március 26-ig tekinthető meg, itt jegyezhetők fel az észrevételek, de leadhatók postai úton is. A terv a www.lendava.si címen is letölthető.
MCSi Design