kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418

Lendva Község teljesíti az ígéretét és új faluotthont épít a Lendva-hegyen. A beruházás az egykori laktanya területén ...

Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és ...

A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség ...

Egy éve, hogy a Hodosi Evangélikus Egyházközség új lelkészt kapott. Andrejčak Peter szlovák nemzetiségű fiatalember, a ...

Új otthon, új távlatok
A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség
Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés
„A legjobb tudásom szerint folytatom...”
 

Új tér Lendva központjában, parkolóházak, gyalogutak

epk0918Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím megpályázásával Lendva olyan célt tűzött ki maga elé, melynek megvalósítása érdekében a kulturális tevékenység mellett meg kívánja változtatni a város arculatát is. A 2017–2025 közötti községi kulturális program beruházási terve a városban – a pályázatoktól függően – több tér kialakítását, az áruház átalakítását, parkolóház építését és sok más építészeti beavatkozást tartalmaz.
 
A kulturális program beruházási tervét Gabrijelčič Peter, a Ljubljanai Egyetem Építészeti Karának egykori dékánja és Medved Samo építész, a Lineál tervezőiroda munkatársa készítette el. A kultúra a megfelelően rendezett közterületeken is kifejeződik, mindez pedig vonzóbbá teheti a várost kulturális, idegenforgalmi és gazdasági szempontból, valamint javíthatja az életminőséget is – hangsúlyozzák az építészek. A tervezett közlekedésrendezési és területfejlesztési program a fenntartható fejlődésre, a környezetvédelemre, a közlekedési szokások módosításának lehetőségére épül, ösztönözve az alternatív közlekedést (közösségi közlekedés, gyaloglás, kerékpározás). A program kitér a sport- és idegenforgalmi létesítmények fejlesztésére is.
 
 
Központi tér, három parkolóház, forgalomelterelés
 
A közszemlére bocsátott beruházási terv a város infrastrukturális fejlődését célozza, valamint azt, hogy az élet visszatérjen Lendva központjába. Erre a tervezők egy tágabb tér, egy úgynevezett közös közlekedési térség kialakításban látnak lehetőséget a szűkebb városközpontban, a Szent Katalin-templom és a Városháza között. Ezért részben átalakulna a Fő utca, a Templom tér, a Kranjec és a Malom utca. A Fő utcán a templomnál megszűnik a parkoló és az út melletti parkolás is. A közös közlekedési térség jellemzője, hogy ezen osztozik egymással a közúti közlekedés minden résztvevője. Nincs sávokra és járdákra osztás, a teljes terület szabadon használható minden résztvevő számára. A járművek sebessége nem haladhatja meg a gyalogosok sebességét. A teret négy zónára osztanák a kialakítás sorrendjében (az egyes a templom körüli térség, melynek várható építése 2019/2020, a többi 2025-ig valósulna meg). A felosztás a járműközlekedés fokozatos csökkentését, megszűnését jelenti a városközpontban, illetve áthelyezését a középiskolánál épülő, a Fő utcára kapcsolódó terelőútra. A terelőúton közelíthető majd meg a tervezett Tavirózsa lakónegyed is 12 családi ház építésével.
A központi teret földbe süllyeszthető oszlopok zárják le a tervek szerint. A tér fontos része lesz az átalakított áruház is, ahol kávézó, olvasóterem, kihelyezett könyvtárrészleg, digitális tartalmak, bolt, 200 férőhelyes konferenciaterem, roma-központ, turisztikai irodahelyiségek szerepelnek az elképzelésekben. Az épületet Lendva Község már megvásárolta, de a felújítására az idei évre a költségvetésben nem tervezett tételt. A terv reális, de pályázatfüggő – hangzott el a tervek közszemlére bocsátásakor.
Még a tér kialakítása előtt új közlekedési és parkolási rendet terveznek kialakítani a városban, amely a forgalomtól tehermentesítené a városközpontot. A terv három (legfeljebb 100 férőhelyes) parkolóházat tartalmaz: egyet a színháztéren, egyet a vár alatti sportpálya terén (innen személyfelvonóval a vár teraszára lehet majd feljutni) és egyet a Vienna cukrászda mellett. Itt a zsákutca megnyitása várható a Kranjec utca irányába. A tervekben szerepel egy nagyobb parkoló is a középiskolánál turistabuszok és személyautók számára.
 
 
Zöld kerékpárút, sétautak
 
A város turizmusának fellendítésére épül majd meg az úgynevezett zöld kerékpárút is, amely Hosszúfaluból a Kebele-patak mentén éri el Lendvát, majd halad a patak mellett a Tomšič utcáig, ahol csatlakozik a Lendva–Pince kerékpárútra. A nyomvonalon három kerékpáros megállóhely épülne, az egyik a Lipa szállodával szemben tervezett vízisport- és rekreációs központnál, az úgynevezett Pannon-tónál. A tóhoz az új Špica nevű hídon lehet eljutni. Egy kerékpáros megállóhely a Vinárium kilátótoronynál is létrejönne. A terv szerint a meglévő és az új gyalogutakat hálózatba kötik. A Kranjec utcában a Kidrič utcai kereszteződésig járda épül, a Kranjec utcából a Szentháromság-kápolna felé kőlépcsők vezetnek pihenőhelyekkel. A vár körül sétautat alakítanának ki padokkal, pihenőkkel, növényzettel.
Lendván a tömegközlekedést illetően az autóbuszmegállókat kényelmes ülőhelyekkel és egyéb korszerű kiegészítőkkel látnák el. A vasútállomást átépítenék, a Lendva-patak mellett egy új, korszerű, kisebb vasútállomás építését tervezik, ahonnan egy új hídon át lehet majd a városba jutni.
Új turisztikai termékként jelentkezik a városnéző turisztikai autóbuszvonal a Templom tér, a Lendva-hegy és a Vinárium kilátótorony között, melyen 20 percenként kisebb turistabuszok közlekednek majd.
A beruházási terv egy nemzetközi építészeti műhelymunka megállapításain alapul, ahol egyetemisták igyekeztek végiggondolni, mi teheti vonzóbbá Lendvát úgy, hogy a fiatalok itt maradjanak vagy visszatérjenek ide.
Az építészeti elképzelésekhez a nyilvánosság, a lakosság megjegyzéseket tehet.
 
A terv március 26-ig véleményezhető
A 2025-ig tartó községi kulturális program beruházási tervét a nyilvánosságnak – gyér érdeklődés mellett – múlt szombaton mutatták be a lendvai Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában. A tervrajzokat pannókon állították ki kétnyelvű ismertetőkkel. A bemutatón jelen volt Gabrijelčič Peter és Medved Samo tervezőépítész is, valamint Balažek Anton polgármester. A beruházási program Lendván semmit sem szüntet meg, csupán módosításokat tartalmaz – hangsúlyozták.
A terv nyilvános bemutatóján a belvízveszéllyel, a túltervezettnek ítélt sportterületek mennyiségével, a meglévő közművek igénybevételével kapcsolatban hangzottak el kérdések. A kulturális program beruházási terve a Színház- és Hangversenyterem aulájában március 26-ig tekinthető meg, itt jegyezhetők fel az észrevételek, de leadhatók postai úton is. A terv a www.lendava.si címen is letölthető.
MCSi Design