kele
perec1
garas1
62. évfolyam
38. szám
Lendva 
2018. 09. 20.
kiscim3818

A Muravidék idén is nagy kedvvel és szeretettel vett részt a Nemzeti Vágtán Budapesten. A Hősök terén ott voltak ...

Sabo Tatjana szeptemberrel harmadik igazgatói mandátumát kezdte a legnagyobb muravidéki kétnyelvű általános iskola, az ...

Múlt szerdán ünnepélyesen felavatták a kibővített gördeszkapályát Rédicsen, melynek kezdeményezője a gördeszkás papként ...

A Lendvai Kinológiai Egyesület a hétvégén sikeresen szervezte meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást és Versenyt, ...

Korzó-díj a Vágtán
Hiszek az oktatási rendszerben és a tanárokban 
Gördeszkapálya-avatás Rédicsen
Nemzetközi kutyakiállítás Lendván
 

Újratárgyalják az otthoni gondozás árát

mtopl tanacs09181Moravske Toplice Község Tanácsa nem hagyta jóvá a Rakičani Idősebb Polgárok Otthonának kérelmét az otthoni gondozási díj emelésére. A tanács feltételesen állást foglalt a légi jégvédelem mellett, illetve jóváhagyta a község éves kulturális és sportprogramját.
Moravske Toplice Község hétfői ülését Grof Dušan alpolgármester vezette, aki a felügyelőbizottság beszámolóját követően megvitatásra, majd elfogadásra bocsájtotta a község 2016-os, valamint a Fokovci Általános Iskola tavalyi ügyvitelére vonatkozó bizottsági megállapításokat. Az ülésen továbbá elfogadták a gazdasági közszolgálatokra vonatkozó kiegészített rendeletet. Az összehangolást a törvénymódosítások követelték meg, amelyek meghatározzák a kötelező községi gazdasági közszolgáltatásokat, többek közt a környezetvédelmi, az ivóvíz-ellátási, a temetkezési, a tűzvédelmi területen és az építkezési telkek esetében.
mtopl tanacs09182A Rakičani Idősebb Polgárok Otthona által benyújtott áremelési javaslatot a tanács nem hagyta jóvá, a tanácstagok kifogásolták az idősek otthoni gondozási díjának emelését a 17,01 eurós óradíjról 17,29 euróra (hétfőtől szombatig), illetve 18,77 euróról 19,03 euróra (vasárnap és ünnepnapok). A gondozott a szolgáltatás árához így 7,52 euróval, illetve 8,39 euróval járulna hozzá. A nominális kétszázalékos áremelést – mint a háttéranyagban olvasható – az otthon alkalmazotti bérrendszerének feloldása indokolná. A gondozási díj emelését azonban a tanács azért sem hagyta jóvá, mert a béremeléseket közvetlenül az szolgáltatás árának terhére számolták el. Kiderült az is, hogy a szolgáltatás kivitelezője az elmúlt két évben 21 százalékkal növelte az idősek otthoni ellátásának díját. Tekintettel arra, hogy a szolgáltatást igénylők hátrányos szociális helyzetűek, a drágulás tarthatatlan – fogalmaztak többen is. A tanács az áremelési javaslatot végül négy támogató és hét ellenszavazattal elvetette. A részletesebb magyarázat után újratárgyalják a kérdést, addig a régi ár marad érvényben.
A községi tanács elfogadta a 2018-as kulturális programot, amely alapján 156 ezer euró költségvetési támogatást írnak ki a regionális kulturális intézmények és a helyi egyesületek támogatására, illetve az elfogadott sportprogram alapján hasonló módon támogatják a sportegyesületeket is. Glavač Alojz polgármester tájékoztatta a tanácsot, hogy a községben telek után érdeklődött egy holland cég üvegházak felállítása céljából.
MCSi Design