kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018

A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is ...

Egy új tanácstag bekerülését kivéve változatlan a Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ...

Szombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi ...

A múlt héten megtartotta alakuló ülését Dobronak Község Tanácsa, amelyen megerősítették a 11 tanácstag és Kardinar ...

Szóljon a vers!
Egy új tanácstag, Roman Silvija maradt az elnök
Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba
Eredményes és konstruktív munkát remél a polgármester
 

Tisztújítás és tervek a 2018-as évre

otemorac0918A Moravske Toplice Község vegyesen lakott településein működő önkéntes tűzoltóegyletek éves közgyűlései februárban zajlottak. Rövid összegzéssel számolunk be a Szentlászlói ÖTE, a Szerdahelyi ÖTE és a Pártosfavi ÖTE egyesületi életéről és a 2018-as év fontosabb terveiről. A vezetőségben Szentlászlón történt csak változás, az elnöki tisztséget Györek Karel látja el a jövőben.
A jelenleg 43 tagú – 31 aktív taggal rendelkező – Szentlászlói ÖTE 10-ére hívta össze tisztújító közgyűlését. Az ülésen Horvat Vilmos elnök beszámolt az elmúlt év történéseiről, kiemelve, hogy aktív évet zárt az egyesület. Szentlászló adott otthont a község vegyesen lakott településein működő tűzoltóegyletek első találkozójának, ami a legnagyobb rendezvénye volt az egyletnek. Továbbá részt vettek számos más versenyen, eseményen, köztük a községi tűzoltóversenyen, ahol első helyen végeztek. Jó kapcsolatot ápolnak a szomszédos magyarországi településekkel, egyesületekkel, Magyarszombatfával, Szentgyörgyvölggyel. Sikeresen mozgósították tagjaikat a nyári viharok kármentésében, illetve az őszi bel- és árvízi katasztrófánál. Az ülés tisztújító is volt egyben, az elnök mandátuma lejártával az egyesület élére a tagok új elnököt választottak. A posztot Györek Karel kapta, a leköszönő elnök pedig alelnökként tevékenykedik a továbbiakban, a parancsnok Janko Robert maradt. A 2018-as évben az egyesült gyakorló egyenruhákat, cipőket fog vásárolni a tagjainak, illetve áramfejlesztőt és motorfűrészt is szeretnének beszerezni.
Szerdahelyen a hétvégén, szombat délután zajlott a közgyűlés. A 38 taggal – közülük 10 aktív taggal – rendelkező egyesület jövőre ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A jeles eseményre már idén készülnek. A Szerdahelyi ÖTE vezetőségében nem történt változás, az elnök Papp Zoltán maradt, a parancsnoki teendőket pedig továbbra is Vugrinec Darko végzi. A 2018-as évben az egyesület új kilencszemélyes tűzoltóautót vásárol 35 ezer euró összegben. Az autóba szintén még ebben az évben motorfecskendőt is kívánnak vásárolni. Az idei év tervei között szerepel továbbá a helyi tűzoltóotthon környékének rendezése, illetve a tűzoltógarázs átalakítása is.
Pártosfalván vasárnap tartották az éves tisztújító közgyűlést. A 82 tagot számláló egyesület – 24 aktív taggal – szintén aktív évet tud maga mögött. Az elnöki tisztséget Špilak Zvonko látja el, a parancsnok pedig Kovács István. A tavalyi évben számos tűzoltógyakorlaton, versenyen szerepeltek, a felnőtt csapat mellett a veteránok és a pionírok is igazolták tudásukat különböző versenyeken. Idén szeretnének a tűzoltóautóba gyorscsövet rakatni, illetve a tűzcsapok mellé szekrényeket telepíteni. A csövek cseréje is időszerűvé vált, ez is szerepel az idei tervekben, mint ahogy a tűzoltóothon melletti 17 ár területű parcella megvásárlása is. Ez utóbbi kiadásokban számítanak a falu és a kultúregylet támogatására is.
A Moravske Toplice községi egyesületeket két esetben riasztották tűzesethez, ezeknél minden egyesület részt vett a mentésben és a segítségnyújtásban. Az egyesületek a nyári viharok kármentésében, illetve az őszi belvízi és árvízi mentésnél is jelen voltak.
MCSi Design