kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720

Negyven évvel ezelőtt, 1980. október 17-én ünnepélyes keretek közt nyitották meg a Muraszombati Galéria első tárlatát. ...

A dobronaki Kézművességek Háza az idei rendhagyó hímestojás-kiállítás mintájára most ősszel újabb virtuális tárlatot ...

Az Alsó-lendvai Hiradó 1890. október 20-i különszámában részletesen beszámol az előző napi, október 19-i eseményekről, ...

Mivel a Kereskedelmi Kamara az október 9-i határidőig még nem nyújtott be alkotmányossági felülvizsgálati ...

Muravidéki kulturális jubileum
Virtuális kézimunka-kiállítás
130 éves az alsólendvai vasút
Hatályba lépett a boltok vasárnapi zárva tartása
 

Online konferenciával méltatták a Magyar Tudomány Napját Beregszászban

Rendhagyó módon, az online térben ünnepelte idén a Magyar Tudomány Napját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Kutatóközpontja valamint az intézmény Biológia és Kémia Tanszéke november 20-án. A rendezvény kezdetén dr. Kolozsvári István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Kutatóközpontjának vezetője ismertette a rendezvény történetét, célját, valamint program szerinti menetét. Első vendégfelszólalóként Szilágyi Mátyást, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulját hallhatta a közönség.

(www.karpatalja.ma, 2020.11.21.)

Bolgárul is megjelent Závada Pál Egy piaci nap című regénye

Papadopulosz Adriana műfordító elmondta, Závada Pálnak nem az Egy piaci nap az első könyve, amely bolgárul is elérhető. Számos művéből jelentek meg részletek bolgár kiadványokban, és az egyik legismertebb regényéből, a Jadviga párnájából készült filmet is láthatta a bolgár közönség. A mű a bolgár könyvpiacra a Riva kiadó gondozásában jutott el, de megjelenését segítette a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Fordítóház támogatása is - tette hozzá Papadopulosz Adriana, kiemelve, hogy a színpadi változatban is sikert arató regény idegen nyelven először bolgárul jelenhetett meg.

(www.bumm.sk, 2020.11.23.)

Nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost

Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba – jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál, és ezt később az ukrán külügyminisztérium is megerősítette. Az értesülése szerint az ukrán fél tudott a miniszteri biztos tervezett látogatásáról, ugyanis Budapest előző nap diplomáciai jegyzékben tájékoztatta erről. Magyarországon viszont nem hivatalos forrásokból tudták, hogy Grezsának megtiltották az Ukrajnába való beutazást, így a magyar fél feltételezhette, hogy nem fogják átengedni a határon – tette hozzá a Jevropejszka Pravda. A hírportál szerint a miniszteri biztos körülbelül egyórás várakozás után visszatért a határról Magyarországra.

(www.felvidek.ma, 2020.11.24.)   

Ökoturisztikai centrum épül Karván

Ökoturisztikai centrum épül a szlovákiai Karván, a Duna Komárom környéki szlovákiai oldalán ez lesz az első ilyen beruházás; a látogatóközpont 2022-re készül el a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának támogatásával – közölte a Dunamente TDM kedden. A sajtóközleményben kiemelték, hogy a szlovákiai Duna mente térség aktív turisztikai centrumának tekinthető Karva a kúriák, kastélyok falva volt egykor. Az egyik kúria felújításával épülhet fel az az ökoturisztikai centrum, amely a tervek szerint 2022-ben nyithatja meg a kapuit.

(www.felvidek.ma, 2020.11.24.)   

Hamarosan útjára indul a Gömöri Vándorbölcső

A Felvidéki Vándorbölcső mintájára hamarosan útjára indul a Gömöri Vándorbölcső, melynek lényege, hogy támogatja a magyar gyermekek születését, ami egyben összekovácsolja a magyar közösséget is. A Gömöri Vándorbölcső a napokban kapja meg a szebbnél szebb, magyar motívumokat tartalmazó festését, amelyet Kopecsni Mikolt népi bútorfestő vállalt magára, hogy elkészíti.

(www.ma7.sk, 2020.11.25.)

Munkáltatói igazolást kérnek a magyarkanizsai szülőktől

Magyarkanizsa község területén hétfőtől csak azok a gyerekek mehetnek óvodába, akiknek mindkét szülője, vagy törvényes gyámja munkaviszonyban van - tájékoztat a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény. Az intézmény óvodái csak azokat a gyerekeket fogadják, akik egész napos tartózkodásra vannak beíratva, valamint a szülőknek munkáltatói igazolást kell átadniuk arról, hogy munkahelyükről nélkülözhetetlenek. Az igazolásokat hétfőn, november 30-án kell átadni, amikor a gyerekek megérkeznek az óvodába.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.26.)

Egyre népszerűbbek az anyanyelvápoló órák Törökbecsén

Mind nagyobb népszerűségnek örvendenek a törökbecsei Josif Marinković Általános Iskolában szervezett anyanyelvápoló órák. A 369 diákot számláló bánáti település tanintézményében a tanítás szerb nyelven folyik, azonban a tanulók szüleinek zöme vegyes házasságban él. Tavaly szeptemberben ezért is döntöttek úgy, hogy az alsósoknak és a felsősöknek is, lehetőséget nyújtanak a magyar nyelv elsajátításához. Azóta a kicsik már a magyar népi hagyományokat is örömmel ápolják, amit úgy tűnik sikerrel tesznek, ugyanis a hétvégén szervezett XX. Vajdasági Suliszínház Fesztivál muzslyai elődöntőjén a Libapásztorlány lakodalma c. énekes, körtáncos jelenettel a legjobb három csoportba jutottak. A program a Bethlen Gábor Alap, valamint a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének köszönhetően valósul meg.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.26.)

Rövidesen megkezdődhet a Csantavér és Orom közötti út aszfaltozása

Több évtizedes várakozás után hamarosan megkezdődhet a Csantavér és Orom közötti út aszfaltozása. A két település közötti távolság így a jelenlegi 40 kilométer helyett mindössze 6 kilométerre rövidülhet le. A koalíciós megállapodás értelmében a vajdasági úthálózat fejlesztésének egyik prioritása ez a projekt. A beruházás összértéke több mint 335 millió dinárt tesz ki. Az utat úgy fogják megépíteni, hogy olyan széles legyen, hogy azon biztonságosan tudjanak közlekedni a nyergesvontató teherautók is. Az aszfaltút megépítése hatékonyabbá és biztonságosabbá tenné a hulladékszállítást is Csóka, Topolya, Kishegyes és Zenta önkormányzatok területéről a regionális hulladéktárolóig, amely ennek az útnak a közvetlen közelében található.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.26.)

A magyar kormány száz lélegeztetőgépet adományozott Vajdaságnak

A magyar kormány száz lélegeztetőgépet és ugyanennyi, a betegek őrzésére szolgáló monitort adományozott a Vajdasági Klinikai Központnak - jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, a mi esetünkben az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, és mi azt valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ezért kötelességünk segíteni a határainkon túl élő magyar nemzeti közösségeken is, különösen így van ez most, a világjárvány idején. A miniszter szerint mivel a vajdasági magyarok jelezték, hogy segítségre van szükségük a legsúlyosabb koronavírusos betegek ellátása terén, a kormány csütörtök hajnalban már útnak is indította az egészségügyi eszközöket.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.26.)

Összefogás hagyományőrző mestereinkért

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete idén is karitatív akciót hirdet idős zenészek megsegítésére. A kezdeményezés 2013-ra tekint vissza, amikor a Hagyományok Háza az úgynevezett Összefogás koncertekkel támogatott tisztes korú népzenészeket. A korábbi évek hagyományát megtartva, idén online felületeinken követhetik a kampány alakulását és vállalhatnak szerepet a nemes célok elérésében mindazok, akik figyelemmel kísérik az Összefogás hagyományőrző mesterekért támogatói gyűjtést. A kampány zárásaként, az adventi időszak végéhez közeledve, 2020. december 19-én a Hagyományok Háza egy jótékonysági online-gálaestet tart, ezt követően, az adománygyűjtés lezárultával, a befolyt összeget – az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének közvetítésével – a nehéz helyzetben lévő muzsikusokhoz juttatja el.

(www.ma7.sk, 2020.11.26.)

Magyar állami támogatásból szép, mutatós és biztonságos óvoda Ipolyvisken

Az elmúlt hetekben fejezték be az ipolyviski magyar nevelési nyelvű óvoda felújításának második szakaszát. Az Ipoly menti község tanintézménye magyar állami támogatásból újult meg.  „A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásából újult meg idén ősszel községünk óvodája. A program harmadik ütemében 20 millió forintnyi támogatásban részesültünk” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármestere. A Kárpát-medencei fejlesztési program keretei között egyszer már kaptak támogatást. Akkor az épület belső felújítása valósult meg. A 15 millió forintnyi dotációból a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése készült el, valamint az épület udvarát tették rendbe. Az időszerű felújítást követően 2019 áprilisában adták át a megszépült intézményt. Idén folytatódtak a munkálatok. Komplett tetőcserét végeztek, a tetőtér és a falak külső szigetelése is elkészült.

(www.felvidek.ma, 2020.11.26.) 

Erdélyi magyar kutatók által fejlesztett vírustesztet dobtak piacra Romániában

A sepsiszentgyörgyi Proel Biotech cég piacra dobott egy, kórházaknak és diagnosztikai központoknak szánt tesztet, amely alkalmas a SARS-CoV-2 típusú vírusfertőzés ellen termelt, IgG típusú antitestek kimutatására - közölte a vállalat csütörtökön. A teszt a diagnosztikai- és kutatólaboratóriumokban jól ismert és rendszeresen használt ELISA-módszeren alapul. A most piacra dobott termék az első olyan romániai fejlesztésű teszt, amellyel a SARS-CoV-2 vírusos fertőzésen átesett betegek immunválasza mérhető fel - kevesebb mint két óra alatt. A teszt a hatósági bejegyzéshez készült hitelesítési kísérletek során sem álpozitív, sem álnegatív eredményt nem adott. A termék megkapta a Romániai Nemzeti Gyógyszerészeti- és Gyógyászati Eszközök Ügynökségétől a szükséges engedélyeket, a gyártótól már megrendelhető, és a következő hetekben a forgalmazók is kezdik terjeszteni.

(www.bumm.sk, 2020.11.26.)

Testvér a testvérrel, magyar a horváttal – 29 éve esett el Szentlászló

Szentlászló elestének a 29. évfordulóján megemlékezést tartottak a szlavóniai faluban. Szentlászló főként helyi magyarokból és horvátokból álló csapata 152 napig védte az Árpád-kori magyar falut Európa egyik legerősebb hadseregével szemben. A maroknyi fegyveres 1991. november 24-én már nem tudta tovább tartani állásait, ezért a még ottmaradt lakosokkal együtt kénytelenek voltak elhagyni a falut. A hónapokon át tartó heves ostrom 48 halálos áldozatot követelt, 18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A falu 29 évvel ezelőtti tragédiájának minden évfordulóján megemlékezésre kerül sor a békés reintegráció óta a honvédők tiszteletére kialakított emlékhelyen. A kedden délben kezdődött kommemoráción immár negyedik éve vett részt Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a horvát honvédőkért felelős minisztérium első embere is.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.26.)

Jankovics: „A dályhegyi megemlékezés magyarságunk legszomorúbb napjait idézi”

A horvát honvédő háború hegyháti magyar áldozatainak emlékére minden novemberben szentmisét tartanak. Miután az úgynevezett jugoszláv néphadsereg és a szerb önkéntesekből álló alakulatok elfoglalták Erdődöt (Erdut), a helyi horvátokat, magyarokat és az összes nem szerb nemzetiségűt vagy elzavarták, vagy legyilkolták. Üres házaikba szerbek költöztek. 1991 novemberétől 1992 februárjáig brutális gyilkosságok sora következett, összesen 37 civilt öltek meg. Múlt vasárnap is a dályhegyi katolikus templomban gyűltek össze a megemlékezés résztvevői, a kétnyelvű szertartás után koszorúkkal és mécsesekkel indultak a temetőbe, a helyi kisebbségi önkormányzat által emeltetett emlékműhöz, ahol felidézték a szomorú eseményeket.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.26.)

Kopács: gőzerővel épül a Magyarok Otthona

Augusztus elsején megkezdődött a kopácsi Magyarok Otthonának építése. Az impozáns, minden korszerű igénynek megfelelő új épületen jól haladnak a munkálatok, melyek várhatóan 2021 májusában fejeződnek be. A kopácsi Magyarok Otthonának falai már állnak, és hamarosan a födémszerkezet is felkerül rájuk. A multifunkcionális objektumot, mely a klasszikus kopácsi házak motívumát viseli majd homlokzatán, a HMDK-nak teljes egészében a horvát kormány támogatásával sikerül megépíttetnie. Az idei beruházások közül ez a legnagyobb projekt, melynek összértéke több mint 4 millió kúna. A helyi egyesületek tagjai sok lehetőséget látnak az újonnan épülő közösségi épületben, hiszen végre egy olyan székházuk lesz, melyben nem függnek senkitől, és arra használják majd, amire szeretnék, és akkor, amikor akarják.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.26.)

Elkészült Beregszász adventi koszorúja

Beregszászban már hagyománnyá vált, hogy a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – a városvezetéssel, történelmi egyházakkal, oktatási intézményeivel – Közös Advent címszó alatt valósítja meg a várakozás ideje alatt szervezett rendezvényeit. Idén a karantén intézkedések nem teszik lehetővé, hogy megvalósuljanak a Közös Advent gyertyagyújtási ünnepségei, azonban a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet idén sem hagyja a karácsony előtti időszakát a várakozás szimbóluma nélkül. Az adventi koszorút a civil szervezet vasárnap helyezi ki a város főterére.

(www.karpatalja.ma, 2020.11.27.)

Magyarországi támogatásnak köszönhetően teljeskörű felújításon esik át egy komáromi alapiskola

A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola nemrég hivatalosan is megkapta Magyarország nemzetpolitikai államtitkárától, Potápi Árpád Jánostól azt az értesítő levelet, amely az intézmény teljeskörű felújításának anyagi fedezetéről nyilatkozik. Eszerint a város harmadik legnépesebb alapiskolája 420 millió forintos visszanemtérítendő támogatást kap Magyarország Kormányától. Az épületre már igencsak ráfér a tatarozás – az igazgató abban bízik, ez egy mintaprojekt, amely más alapiskolák számára is új távlatokat nyithat meg.

(www.ma7.sk, 2020.11.27.)

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át a beregszászi konzulátuson

Magyar Arany és Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át november 18‐án Magyarország Beregszászi Konzulátusán. A rendezvény a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezután Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul átadta a méltó elismerést jelentő díjakat. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára, Kohut Attila, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola gazdasági rektorhelyettese, Szedlák Gyula, a KMKSZ Aknaszlatinai alapszervezetének elnöke és Vass Ottó, a KMKSZ alapító tagja. Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át Gál István, a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza. A díjak átadását követően Szilágyi Mátyás köszöntötte a kitüntetetteket, s elmondta, hogy mindig nagy megtiszteltetés a magyar állami kitüntetések átadása azoknak az embereknek, akik a kárpátaljai magyarság megmaradásáért küzdenek és rendkívüli szakmai teljesítményt nyújtanak munkájuk során. A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

(www.karpatalja.ma, 2020.11.18.)

Képzőművészeti műhely indult Királyhelmecen

A királyhelmeci képzőművészeti műhely elindításának ötlete a Tempora Orientia polgári társulás idei nyári táborában vette kezdetét. A komplex fejlesztést célzó foglalkozásokat a magyar alapiskolában és az óvoda magyar csoportjaiban tartják. A műhelyt Karát Eszter vezeti, aki az alkotó munkát újszerű, különleges módon közelíti meg. Erre az idei Pulya-tábor résztvevői és szervezői figyeltek fel. A programot a helyi önkormányzat támogatásával valósítják meg ősztől. Október elsején, 110 gyerekkel indultak a foglalkozások a Helmeczy Mihály Alapiskolában és a Királyhelmeci óvoda magyar csoportjaiban. A diákok számára másfél órás szakkörök indultak korcsoportok szerint, valamint alkalmanként rendhagyó rajzórákon vehetnek részt. Az óvodás csoportokban heti rendszerességgel zajlanak a foglalkozások.

(www.bumm.sk, 2020.11.18.)

Átadták az autóbusz-állomást Tornalján

Befejeződött az új autóbusz-pályaudvar megépítése Tornalján, amelyet a múlt héten adtak át az utazóközönségnek, s amely ezentúl kényelmesebb utazást és várakozást biztosít az ingázóknak. Szögedi Anna tornaljai polgármester a hivatalos átadón elmondta, hogy a város és a régió lakosai már nagyon várták a modern autóbusz-állomás megnyitását. Hangsúlyozta, hogy ezzel a beruházással egy régóta húzódó történet végére került pont, egy csaknem harmincéves fejezet zárult le. Az akadálymentesített állomás egy korszerű komplexum, amelynek a digitális kijelzővel ellátott megállókon és várótermen kívül egy információs iroda, a sofőrök számára kialakított helyiségek, nyilvános illemhelyek és egy újságosstand is a részét képezi.

(www.ma7.sk, 2020.11.19.)

Idén már hároméves a felvidéki cipősdoboz akció 

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, amely mára az egyik legjelentősebb segélyszervezetté nőtte ki magát Magyarországon, 1996 áprilisában került bejegyzésre azzal a céllal, hogy itthon és külföldön segítse a rászorulókat. 2004-ben indították el cipősdoboz akciójukat, amelynek szlogenje: Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? Ezzel az akcióval pedig karácsonyra gyűjtenek ajándékokat mindazoknak, akik egyébként szenteste anélkül maradnának. A bodrogközi egyetemista lány, Bálint Stefánia Vujity Tvrtko közvetítésével ismerkedett meg a Baptista Szeretetszolgálattal, és 2018-ban felvállalta, hogy a cipősdoboz-akciót a Felvidéken is meghonosítja.

(www.ma7.sk, 2020.11.19.)

Új nyílászárók a martonosi Szivárvány óvoda épületén

Megtörtént a nyílászárók teljes cseréje a martonosi Szivárvány óvoda épületén. Közel 30 nyílászárót cseréltek le a martonosi Szivárvány óvoda épületén. A beruházáshoz nagyban hozzájárult Martonos magyarországi testvértelepülése is, Algyő, akivel évtizedek óta jó az együttműködés. A martonosi intézményben 41 óvodással három pedagógus foglalkozik. A beruházás összértéke közel 1 millió dinár, melynek 30 százalékát Algyő biztosította, a további összeget, tehát közel 700 ezer dinárt pedig a magyarkanizsai önkormányzat. Az illetékesek hozzátették, hogy a további tervek között szerepel a martonosi Szivárvány óvoda külső és belső festése is.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.19.)

Átszervezésekről döntött a Hargita megyei tanács

Szervezeti változásokat és arculatváltást határozott el Hargita Megye Tanácsa, ezen kívül több munkatárstól is megválik az intézmény. Mint mondták, mindezt az eredményesség növelése érdekében teszik. A változásokról Borboly Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a sajtó képviselőinek. Több beruházás elakadt, európai uniós pályázatokról maradt le Hargita megye, ennek következtében öt állást szüntettek meg, és további kilenc fegyelmi eljárás még zajlik – közölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csütörtökön. A változásokat a testület csütörtöki rendkívüli ülésén hagyta jóvá.

(www.maszol.ro, 2020.11.19.)

Közös kerékpáros projektet valósít meg Vágsellye és Oroszlány

Vágsellye és a magyarországi Oroszlány városa közös projektet valósít meg "Kerékpározzunk együtt, biztonságosan!" címmel az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési program keretében. A projekt céljai a kerékpározás népszerűsítése, valamint a biztonságos közlekedésre való nevelés már kora gyerekkortól kezdve, elméleti és gyakorlati téren egyaránt. E témában különféle képzéseket és workshopokat fognak tartani az alapiskolákban tanító pedagógusoknak, illetve tervben van egy közös segédanyag létrehozása is a biztonságos kerékpározásról. Az alapiskolás diákoknak szánt oktatófüzetben kitérnek majd a Magyarországon és Szlovákiában érvényes közlekedési szabályok közötti eltérésekre is.

(www.bumm.sk, 2020.11.20.)

Vukovár ostromára emlékeztek Bellyén

Vukovár a hazáért való harc, a hősies helytállás, az áldozatvállalás, a kitartás szimbólumává vált Horvátországban. A Duna-parti város elestének az évfordulóján több megemlékezést tartanak, az események egész november hónap folyamán zajlanak. Fejet hajtottak a bellyeiek is a vukovári hősök és áldozatok előtt, a 29. évfordulója alkalmából. A megemlékezés keretében a bellyei katolikus plébániatemplomban szentmisét tartottak, majd a település központjában, a körforgalomnál helyeztek el mécseseket a Bellyei járás vezetői kedden, köztük Munk Erik és Varga Gábor elöljáró-helyettesek, valamint Péter Szabolcs, a járási tanács HMDK-s tagja.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.20.)

Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – online konferencia

A budapesti Kisebbségi Jogvédelmi Intézet november 12-14. között háromnapos online konferenciát rendezett Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében 2020 címmel. Az online térben tartott tanácskozáson Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is részt vett. A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) célja hozzájárulni ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelemben részesüljenek. Ennek érdekében az intézet támogatja a kisebbségvédelem területén kiemelkedő szerepet játszó személyeket és szervezeteket, kiépítve egy jogsegélyszolgálatot a Kárpát-medencében, valamint megragadva az uniós jog és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket.

(www.kepesujsag.com, 2020.11.20.)

Erdélyi Magyar Szövetség: Trianon évfordulója számunkra gyásznap

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei közös nyilatkozatban nyomatékosították, hogy június 4-ét a trianoni békediktátum aláírásának napját gyásznapnak tekintik, és bármit is ír elő az évforduló megünnepléséről szóló törvény,  szövetség nem vesz részt évfordulós rendezvényeken. Csomortányi István és Mezei János az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozatban arra reagáltak, hogy Klaus Iohannis államfő szerdán kihirdette a június 4-ét romániai ünnepnappá nyilvánító törvényt. Az EMSZ vezetői kinyilvánították: elfogadhatatlannak tartják, hogy több mint száz évvel a magyarság "legnagyobb nemzeti sorstragédiáját" jelentő békediktátum aláírása után a román döntéshozók "még mindig nem tudtak felülemelkedni az idejét múlt nemzetállami reflexeken, s a mostanihoz hasonló nyílt provokációval nehezítik meg az amúgy sem zökkenőmentes román-magyar megbékélés folyamatát".

(www.maszol.ro, 2020.11.20.)

Görögországban is díjat kapott a kolozsvári Felméri Cecília filmje

A zsűri különdíját nyerte el a Spirál a vasárnap véget ért 61. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon. A kolozsvári Felméri Cecília első nagyjátékfilmjét Varsóban mutatták be, ahol az első- és második filmesek versenyében különdíjat kapott. A Spirál görög díjazása előtt szerepelt a francia Arras Filmfesztivál versenyprogramjában, és a Cottbus-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában is, közölte a filmet Magyarországon forgalmazó Vertigo Média. A Spirál Felméri Cecília első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt.

(www.maszol.ro, 2020.11.20.)

Erősödik a dollár és az euró Ukrajnában

Erősödni fog hétfőn a dollár és az euró az ukrán valutával szemben – írta az UNIAN hírügynökség. Ukrajna Nemzeti Bankjának előrejelzése szerint a dollárral szemben 10 kopijkával, míg az euróval szemben 19 kopijkával gyengül a hrivnya. Pénteken 1 dollárért 28 hrivnya 26 kopijkát, 1 euróért pedig 33 hrivnya 44 kopjikát fizettek. A nemzeti bank szerint november 23-án 1 dollárt 28,36 kopijkába, 1 eurót pedig 33 hrivnya 63 kopjikába váltják.

(www.karpatalja.ma, 2020.11.20.)

Elfogadta a költségvetés újraelosztását a topolyai KKT

Elfogadták a költségvetés újraelosztására vonatkozó javaslatot a topolyai Községi Képviselő-testület ülésén. Szatmári Adrián polgármester közölte, a mostani keret 81 millió dinárral kisebb az előzőnél és most 1,815 milliárdot tesz ki. Az ösztöndíjak, útiköltség-térítések, a mezőgazdasági termelőknek előirányzott juttatások kifizetése mellett a szennyvízelvezető hálózat főágának befejezésére, a városi hálózat tervének elkészítésére, valamint a diákotthonban a tűzvédelmi nyílászárók beszerzésére is sor kerül.

(www.pannonrtv.com, 2020.11.20.)

Idén is Babacsomaggal ajándékozza meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni újszülötteket

Idén is Babacsomaggal ajándékozza meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága azokat a külhoni kisgyermekes családokat, akiknél újszülött érkezett 2019-ben vagy 2020-ban és a szülők igényelték a 2018 óta a határon túli magyarság számára is elérhető anyasági támogatást. Közösségi oldalán közzétett videóüzenetében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: örömmel jelenti be, hogy a tavalyi év után idén is folytatódik a program. Hozzátette: míg tavaly 6600, idén már 10 000 csomagot osztanak szét a határon túli magyar kisgyermekes családok között. Kiemelte: örömteli hír, hogy egyre több ilyen csomagra van szükség. Hangsúlyozta: ez a csomag nem csak kedvesség a magyar kormány részéről, hanem olyan hasznos dolgokat tartalmaz, ami minden kisgyermekes családban jól jöhet. A Babacsomagok kiszállítása a külhoni magyarlakta területekre – szoros együttműködésben Magyarország külképviseleteivel – jövő hét elején indul.

(www.ma7.sk, 2020.11.20.)

MCSi Design