kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220

Hodos Község Tanácsa utolsó idei ülésén elnapolta a döntést a hidromeliorációs rendszerek községre háruló ...

Dobronak Község Tanácsa múlt szerdai ülésén nyolc támogató és három ellenszavazattal elfogadta a polgármesteri ...

Pénteken a teltházas művelődési otthonban ünnepélyes keretek közt megünnepelték Dobronak Község 21. ünnepét. A ...

Palackozott palinai vízzel fogadta az újságírókat Jaklin Damjan, Nagypalina Község polgármestere azon a ...

Nem döntöttek a hidromeliorációs rendszerekről
Elfogadták a kétéves költségvetést
A kis községek versenyképesek, de kell az összefogás
Nagypalina kimaradása nem sérti az EU-előírásokat
 

Bemutatta választási programját a Magyar Közösségi Összefogás

Január 8-án komáromi Tiszti pavilon dísztermében mutatta be választási programját a Magyar Közösségi Összefogás, ami a Magyar Közösség Pártja, a Magyar Fórum és az Összefogás egyesüléséből alakult.. Az összetett anyagot, melynek nyolc hívószava van, szakemberek dolgozták ki. A program egyes elemeit 2-2 percben az adott terület szakemberei ismertették. A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

(www.bumm.sk, 2020.1.9.)

A Vágsellye és Negyed közötti vasúti összeköttetés visszaállítását kéri a lakosság

A Vágsellyét Negyeddel összekötő, a helyiek által Csángónak nevezett vasúti járatot még az Osztrák-Magyar Monarchia idején indították. Több mint 100 évig, 1909-től 2010-ig működött, amikor megszüntették. Az érintett önkormányzatok lakosai petícióban szólítják fel az illetékeseket, hogy állítsák vissza a vasúti közlekedést s szeretnék, ha újraindulna a vasúti forgalom ezen a szakaszon.

(www.bumm.sk, 2020.1.10.)

Zágrábban ülésezett a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság

Horvátország és Magyarország kapcsolatában komoly előrelépés történt az elmúlt időszakban. Ezt támasztja alá az, hogy 2017-ben négyévnyi kihagyás után ismét ülésezett a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság. A 2018-as Budapesten megtartott találkozójuk után 2019 december 12-én Zágrábban tartottak plenáris ülést.

(www.kepesujsag.com, 2020.1.13.)

Idén is megajándékozták a magyar óvodásokat

A pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás tagjai a karácsonyi ünnepek előtt idén is megajándékozták a horvátországi magyar óvodásokat. Az ajándékok mellé egy, a szülőknek szóló levelet is csatoltak, melyben a magyar iskola előnyeire hívták fel a figyelmet. A Céltársulás tagjai idén is kilenc település magyar óvodásait ajándékozták meg, ez összesen 111 kisgyereket jelent. Az érintett települések: Vörösmart, Csúza, Hercegszőlős, Laskó, Várdaróc, Kopács, Eszék és Karancs.

(www.kepesujsag.com, 2020.1.10.)

Bravúros eredményeket értek el az erdélyi magyar középiskolák a nemzetközi versenyeken

Három nagy múltú erdélyi magyar középiskola is bekerült a romániai tanintézményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken elért eredmények szerint rangsoroló top 10-es listára: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum.

(www.maszol.ro, 2020.1.13.)

A határon túli magyar örökséget bemutató sorozat indul a Kossuth rádióban

Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban – jelentette be a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. V. Németh Zsolt közölte: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.

(www.karpatalja.ma, 2020.1.13.)

Ízig-vérig székely mobilos játékkal nevelnék környezettudatosságra a fiatalokat

Szelektív hulladékgyűjtésre, környezettudatosságra oktató játék prototípusát fejlesztette ki egy csíkszeredai csapat egy digitális ötlet- és prototípusversenyen. A Kukacsnak elnevezett játék vázlata olyan jól sikerült, hogy szeretnék továbbfejleszteni. Futó- és ugrójátékok képezik a játék prototípusának alapját.

(www.szekelyhon.ro, 2020.1.13.)

Öt társulat vesz részt a Magyar Színházi Szövetség seregszemléjén

Székelyudvarhelyen szervezik meg a III. MAFESZT-et, a Magyar Színházi Szövetség ötnapos szakmai seregszemléjét, amelyen öt társulat vesz részt január 21-25. között. A MAFESZT harmadik kiadásán gyermek- és ifjúsági előadások, táncszínházi produkciók, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotások egyaránt helyet kaptak. A fesztivál programját 7 erdélyi magyar tervező színházi plakátkiállítása valamint két szakmai műhelymunka teszi gazdagabbá.

(www.maszol.ro, 2020.1.14.)

Még nagyobb súlyt fektetnek a komáromi tanárképzőn a gyakorlati oktatásra

„Tanuljunk jobban tanítani” címmel indít projektet az idei évben a Selyej János Egyetem Tanárképző Kara, miután a kar Befektetési és Informatizációs Kormányalelnöki Hivatalhoz benyújtott pályázata sikeresnek bizonyult, és a pályáztató a programra vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az egyetem számára. A komáromi egyetem legnépesebb kara az elnyert támogatással javítani kívánja a hallgatók szakmai gyakorlatának körülményeit és színvonalát. A projekt keretein belül szakmai anyagok is készülnek majd az egyetemi oktatók, a gyakorlati oktatásba bevont tanárok és a hallgatók számára.

(www.ma7.sk, 2020.1.14.)

A Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány felvidéki műhelymunkája

Közös gondolkodásra hívta az Ung-vidékieket és bodrogközieket a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány. A műhelymunka célja, hogy megoldásokat és modelleket találjanak és dolgozzanak ki az értékvesztés folyamatának megállítására és mintát mutassanak a Kárpát-medencében még meglévő természeti, társadalmi és kulturális értékek megőrzésére.

(www.ma7.sk, 2020.1.15.)

Ingyenes egyetemi felkészítő tanfolyamot indít a Magyar Nemzeti Tanács

A felkészítőre a Magyar Nemzeti Tanács diákportálján, a breki.mnt.org.rs oldalon regisztrálhatnak. A tanulók 14 tantárgy közül választhatnak. A program három részből áll. Az első része online történik. A második részében tantermi foglalkozásokon vehetnek részt a diákok, a harmadik része a felvételi felkészítő tábor, amely Újvidéken valósul meg.

(www.pannonrtv.com, 2020.1.15.)

Több tagja van a törökkanizsai könyvtárnak

Kedvezményes éves tagsági díj ellenében az újdonságokhoz is hozzájuthatnak az olvasók. Mintegy 60.000 magyar és szerb nyelvű kötet várja az olvasókat a törökkanizsai Branislav Nušić Népkönyvtárban. A könyvtárnak jelenleg mintegy 600 olvasója van. A Törökkanizsát is érintő elvándorlás ellenére az intézmény tagjainak száma az elmúlt évben 15 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

(www.pannonrtv.com, 2020.1.15.)

Információs kalandpark nyílt Rozsnyón

Rendhagyó módon lehet felfedezni a gömöri régió szépségeit a szerdán (december 11.), a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár (GK PD) területén megnyílt információs kalandparkban. Tatjana Bachňáková, a könyvár munkatársa elmondta, oktatási és szórakoztató programok szervezésére is lehetőség lesz a parkban. A Terra Incognita program keretében 20 ezer eurót kapott a város Kassa megyétől a projekt megvalósítására. A támogatásnak köszönhetően padokat helyeztek el, gyalogösvényt alakítottak ki és interaktív információs táblákat helyeztek el a területen.

(www.bumm.sk, 2019.12.12.)

Nyugat-szlavóniai magyar egyesületeink év végi programjai

Karácsonyi kézműves foglalkozásokat, kultúrműsorokat, Mikulás-várást rendeztek nyugat-szlavóniai egyesületeink Daruváron és Trojeglaván is. November 30-án a Daruvári Magyarok Közösségében adventi foglalkozásra került sor, melyen adventi koszorúkat, ajtódíszeket és egyéb karácsonyi díszeket készítettek. A foglalkozást Sabo Aleksandra, Sić Melita és Tóth Rebeka Petőfi-ösztöndíjas tartották. Az összejövetelen gyerekek és felnőttek is részt vettek.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Magyar est Darázson

Négy évvel ezelőtt rendezték meg először a magyar hagyományok szemléjét Darázson, melynek keretében kiállították a helyi asszonyok által készített kézimunkákat, a kultúrműsorban pedig magyar tánccsoportok és kórusok szerepeltek. Ennek a rendezvénynek a folytatása a darázsi magyar est, amelyre múlt szombaton került sor a helyi kultúrotthonban. A pár évvel ezelőtt indított rendezvénnyel az volt a cél, hogy néptánccal és népzenével járjanak kedvében a magyar kultúra iránt érdeklődőknek.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást írtak alá

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere hétfőn Zágrábban Nina Obuljen Koržinek horvát művelődési miniszterrel, ezt követően pedig aláírták a magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást. Kásler Miklós a közös sajtótájékoztatón elmondta: a horvát miniszterrel megállapították, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolatok az utóbbi időben rendkívül dinamikusan fejlődtek az előadó-művészet, az örökségvédelem területén, a nemzetiségi oktatási kérdésekben és annak a kulturális vonatkozásaiban is.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Nacsa: a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra

A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy rászoruló családoknak és a helyi iskolában tanuló gyermekeknek vitt adományt és ajándékcsomagokat Tiszakeresztúrra, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel. Nacsa Lőrinc elmondta: a látogatással azt szeretnék üzenni, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra. Ahogy eddig, továbbra is minden nemzetközi fórumon felszólalnak az ottani magyarság jogfosztása ellen.

(www.karpatalja.ma, 2019.12.13.)

Felavatták a temesvári Új Ezredév Református Központ templomépületet

Temesváron az 1989-es forradalom kirobbanása harmincadik évfordulóján vasárnap este felavatták a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomépületét. A huszonegy éve elkezdett építkezés a magyar állam 2017-ben nyújtott támogatása révén kapott lendületet. A központ felépítéséhez a gyülekezet két alkalommal nyert félmillió eurós EU-s pályázatot. A templomavató hálaadó istentiszteleten Tőkés László hirdette az igét.

(www.maszol.ro, 2019.12.16.)

Bővítenék a román-magyar katonai együttműködést

Nicola Ciucă román védelmi miniszter Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövettel egyeztetett a kétoldalú, regionális, NATO-n és Európai Unión belüli katonai együttműködés bővítéséről - tájékoztat a védelmi minisztérium pénteki közleménye. A dokumentum szerint a román honvédelmi miniszter megköszönte a nagykövetnek Magyarország hozzájárulását a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítéséhez azáltal, hogy a magyar katonák részt vesznek a Románia területén működő parancsnoki és ellenőrzési struktúrákban.

(www.maszol.ro, 2019.12.16.)

Tizenkét év után újra volt magyar est Kácsfaluban

A Kácsfalusi járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében 12 év után újra volt magyar est Kácsfaluban. A járásban élő magyarok aránya ismét elérte a 3%-ot, ezért idén újból joguk lett kisebbségi önkormányzatot alakítani és ennek örömére szervezték meg a kácsfalusi magyar estet, mely azelőtt hagyomány volt a faluban.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.16.)

Szabadkai tamburások koncerteztek Csókán

Teltház előtt lépett színpadra a Szabadkai Zeneiskola tamburazenekara kedd este Csókán. A Művelődési Ház pódiumán szerb, horvát és magyar nyelvű karácsonyi dalok is felcsendültek. A főleg általános iskolás növendékekből álló zenekar első alkalommal lépett színpadra Csókán. Repertoárjukkal igyekeztek minden nemzeti közösség számára kedveskedni. A Szabadkai Zeneiskola növendékei már visszatérő vendégek a bánáti községben. A közel másfél órás koncertet vastapssal köszönte meg a csókai közönség.

(www.pannonrtv.com, 2019.12.18.)

Szijjártó: A magyar közösségek Szerbiában élvezhetik a legtöbb jogot

Magyarország szomszédos országai közül a magyar közösségek Szerbiában élvezhetik a legtöbb jogot - jelentette ki Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden felszólalt az ENSZ-közgyűlésben az őslakos nyelvek nemzetközi évének lezárása alkalmából tartott magas szintű rendezvényen. A politikus kifejtette, hogy a vajdasági magyar közösséget bevonják a szerbiai döntéshozatalba is, sőt a két ország közötti kapcsolatok erőforrásának tartják. Negatív példának Ukrajnát emelte ki a magyar tárcavezető.

(www.pannonrtv.com, 2019.12.18.)

Sepsiszentgyörgyi származású nyolcéves rajzával ünnepel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Általános iskolásoknak szóló rajzpályázat útján választotta ki karácsonyi képeslapjának illusztrációját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A nyertes a nyolc éves sepsiszentgyörgyi származású, Budapesten élő Gábos Nóra rajza lett. A rajzpályázatra beérkezett alkotások közül közönségszavazat alapján került ki az öt legnépszerűbb, ezek közül pedig szakmai zsűri választotta ki azt, amelyik az üdvözlőlapra került. A beküldött karácsonyi rajzokat az együttes Facebook-oldalán osztotta meg.

(www.maszol.ro, 2019.12.18.)

Földrengés volt a szerb-román-magyar határ közelében

A Richter-skála szerinti 3,3-os erősségű földrengést mértek kedden hajnali 2 óra 28 perckor Szerbiában, a szerb-román-magyar határ közelében - jelenti honlapján az országos földfizikai intézet (INFP). A földrengés 18 kilométeres mélységben következett be, Temesvártól 60, Szegedtől 62, Újvidéktől 71, Aradtól 84 kilométerre. Az idei év legerősebb földrengése május 18-án történt Suceava megyében, és 4,7-es erősségű volt. 2018. október 28-án Buzău megyében egy 5,8-as erősségű földmozgást észleltek, amelyet Székelyföldön is érezni lehetetett.

(www.maszol.ro, 2019.12.18.)

A HMDK mindent megtesz a kis közösségekben élő magyarokért

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége harmadik éve szervez többnapos szórványkonferenciát Omišban, amelyen a kisközösségekben működő szervezeteinek képviselői, valamint az ernyőszervezet munkatársai vesznek részt. A szórványmagyarsághoz tartozók az utolsó bástyái a magyar nemzeti öntudat és kultúra megmaradásának, ezért a HMDK mindenben támogatja őket.

(www.kepesujsag.com, 2019.7.31.)

A kisebbségi önkormányzatok vezetőit fogadta a magyar főkonzul

Magyarország eszéki főkonzulátusa július 16-án ünnepi fogadást adott az országban működő magyar kisebbségi önkormányzatok elnökei számára. A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokat követően sorra alakultak meg az országban a magyar kisebbségi önkormányzatok.  A testületek vezetői számára Magyarország eszéki főkonzulátusa nemrég egy fogadást adott, melyen azon túl, hogy a tisztségviselők megismerhették a főkonzulátus munkáját és felépítését, lehetőségük nyílt az egymás közti tapasztalatcserére és az esetlegesen felmerült problémák megvitatására is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Könyvadomány a horvátországi magyarságnak

Július elején Magyarország eszéki főkonzulja, De Blasio Antonio úr elsőként az eszéki magyar iskolaközpont könyvtárának adta át Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című kötetsorozatát. A példátlan eszmei értéket képviselő sorozatot Andócsi János, a tanintézmény igazgatója és Dorkić Diana könyvtáros vették át. Magyarország kormánya reprint kiadásban jelentette meg a Borovszkyként ismert nagylélegzetű monográfiasorozatot azzal a céllal, hogy a külhoni magyar közintézményeknek, oktatási és tudományos szervezeteknek, könyvtáraknak, múzeumoknak eljuttatott példányok történelmi ismeretforrásul és identitáserősítésül szolgáljanak.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Augusztusra időzítik át a nagyváradi Magyar Kulturális Napokat

Virágkarnevál, Havasi koncert-show és Magyar Kulturális Napok – több, a magyar közösségre figyelő eseményt is szerveznek augusztusban Nagyváradon. Az elmúlt években szeptemberben megtartott Magyar Kulturális Napokat augusztusra tették át, mondta Mihai Jurca, a Visit Oradea vezetője, Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója pedig hozzátette: ezután ezt az eseményt mindig az augusztus 21-ével kezdődő héten tartják majd meg. A nagyváradiak majd megnézhetik az öt virágkocsit, ezeket augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a Debreceni Virágkarneválon mutatják be.

(www.maszol.ro, 2019.8.1.)

Vinkovcei városnap magyar részvétellel

Vinkovce város napja június 20-án van, az idein a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is részt vett kézimunka-kiállítással, és az egyesület kórusa is bemutatkozott. A vinkovcei városnap keretében kiállításokra, kultúrműsorokra, koncertekre és más érdekes programokra került sor. A programban a polgármester, Ivan Bosančić meghívására részt vett a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Jó hangulatban telik a tábor Fejértelepen

A Dél-bánsági magyarlakta településekről idén több mint hatvan gyermek vesz részt a hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctáborban Fejértelepen. Az előző évektől eltérően, idén már három éves kortól fogadtak táborlakókat. A gyerekek többségét a néptáncoktatás vonzotta ide. Az ifjú népzenészek is gyakorolhatnak Györfi Sándor hegedűtanár felügyelete alatt és a temerini Berbence együttessel. Idén a tini táborlakók sátorban kaptak szállást. Az óvodás korcsoportnak a hat napos táborban Tóth Andrea gyermekdalokat és különböző játékokat tanított, játékszerűen.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.2.)

Összmagyar középiskolás tábor nyílt Sátoraljaújhelyen

Minden kiváló nyári tábornak van egy kerettörténete, a Rákóczi Szövetség táboráé maga a haza, a bajtársiasság és a testvériség – mondta Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen. A Rákóczi Szövetség 2. Összmagyar középiskolás tábor megnyitóján mintegy négyszáz határon túli és inneni diák volt jelen. A Rákóczi tábor célja a közös alapok, kapcsolatok kialakítása és építése, a magyar kultúra ápolása.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.5.)

Elkezdik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítását

A beruházás Magyarország és Szerbia együttműködésének része, amelynek keretében közúti határátkelőt létesítenek Kübekháza és Rábé térségében. Szerdán 11 órakor kezdődik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítása a hármashatár közelében. A felújítást 1367 méteres szakaszon végzik. A munkálatok befejezését követően megteremtődnek a feltételek egy új határátkelőhely megnyitásához.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.6.)

Érdekes programok várják a közönséget Füleken az idei Palóc Napokon is

Több mint 40 programmal várják az érdeklődőket Fülekre a XXIX. Palóc Napokra és Városnapokra. Az önkormányzat és a Füleki Városi Művelődési Központ – több partnerrel karöltve – augusztus 15. és 18. között rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő fesztivált. A Fülek Város és a városi intézmények, valamint egyéb városi és civil szervezetek által megrendezett programok nagy része ingyenes. A rendezvényt a Besztercebánya Megyei Önkormányzat, valamint a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

(www.bumm.sk, 2019.8.6.)

Kárpátalja is bemutatkozik a Magyar Ízek Utcájában

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját – hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Kárpátaljáról káposztás paszuly készül. A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.6.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben