kele
perec1
garas1
63. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2019. 11. 14.
kiscim4619

A Szúnyogh Sándor Fogalmazási Versenyen idén is szép számú tanuló – összesen 65 általános és középiskolás jelentkező – ...

Népszerű és modern hímzéstechnikák bemutatására került sor a hímzőszakkör közreműködésével vasárnap a Felsőlakosi Arany ...

Az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezve mutatták be múlt csütörtökön a lendvai könyvtárban Zsebők ...

Múlt csütörtökön kora délután Földes Gyula főkonzul, Morován Zsolt konzul és Orban Dušan, az MMÖNK alelnöke a Lendvai ...

Hatvanöten ragadtak tollat
Egyedivé tehetjük a boltban vásárolt ruhadarabot
A forradalmakat tollal és karddal vívják
Kerékpáros békenagykövet Lendván
 

Már van saját székhelye a vinkovcei magyar egyesületnek

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület székhelyproblémája hétévnyi bizonytalanság után a múlt héten végre tartósan megoldódott. A város a rendelkezésükre bocsátott egy helyiséget, amit egyedül ők használnak majd. Az új, 84 négyzetméteres otthonuk a város központjában van. A vinkovcei magyarok új otthonukat ötéves használati időre kapták a várostól, de reményeik szerint ez csak formaság, mivel ennél jóval hosszabb ideig tervezik majd használni. Első dolguk most az épület belső tatarozása lesz, mivel a már évek óta üresen álló termek rossz állapotban vannak.

(www.kepesujsag.com, 2019.11.7.)

Folytatódott az 56-os megemlékezés a magyar tanszéken

Az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén az 56-os megemlékezés-sorozat az október 23-ai alkalmi műsorral kezdődött, majd november 4-én és 5-én könyvbemutatóval és előadással folytatódott. A forradalom és szabadságharc leverésének gyásznapján, november 4-én az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem dísztermében a magyar tanszék 56-os megemlékezés-sorozata Debreczeni László Egy medikus barangolásai börtönországban című könyve horvát nyelvű kiadásának bemutatójával folytatódott. A szerző keserédes, helyenként humoros emlékezései az átélt élményekre fel vannak fűzve ama 13 felejthetetlen nap pécsi történéseire. De szó esik a forradalom előzményeiről és arról a kálváriáról.

(www.kepesujsag.com, 2019.11.7.)

Huszonhat szórványtelepülés lakóinak vitte el az „ősi színházat” az Aradi Kamaraszínház

Huszonhat Arad megyei magyar szórványtelepülés bevonásával tizenegy helyszínen mutatta be előadásait, tartott drámapedagógiai foglalkozást a résztvevő gyerekeknek és táncházat a felnőtt közönségnek az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja. A Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, az Arad megyei RMDSZ közreműködésével az elmúlt egy évben Kisjenőn, Pécskán, Kisiratoson, Fazekasvarsándon, Zerinden, Ágyán, Nagyiratoson, Zimándújfalun, Aradon, Simonyifalván és Majláthfalván állomásozott a karaván, derül ki szervezők közleményéből.

(www.maszol.ro, 2019.11.7.)

XXVII. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó Komáromban

november 22-24. napokon immáron 27. alkalommal kerül sor Komáromban a kárpát-medencei magyar középiskolások számára évenként megrendezett Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozóra. A Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola közös rendezvényeként megtartott találkozó gerincét minden évben hazai és határon túli magyar matematikatanárok és egyetemi hallgatók szakmai előadásai képezik, az idei háromnapos rendezvény előadásain is sok tanár és diák vesz részt anyaországi vagy egyéb kárpát-medencei magyarlakta vidékről.

(www.bumm.sk, 2019.11.8.)

Libák, zsíros kenyér, lámpások – kolozsvári óvodások vonultak fel a Sétatéren Márton-napon

Saját készítésű lámpásokkal borították fénybe a Sétateret Kolozsvár magyar óvodásai a Márton-napi felvonuláson: péntek este nemcsak gyermekzsibongástól volt hangos a tér, libák gágogása és egy zenére lépkedő ló is fokozta a hagyományőrzés hangulatát. A fénymenet célja a kihalófélben lévő hagyományok életben tartása volt, méghozzá úgy, hogy igazi élményt nyújtva felkeltse a mai generációk érdeklődését – hangsúlyozta az esemény főszervezője, a Mikó Óvoda.

(www.maszol.ro, 2019.11.9.)

Óvodapedagógusi képzés vajdasági óvónőknek

Három hétvégén keresztül tartanak óvodapedagógusi továbbképzést vajdasági óvónők részére a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A program a néphagyomány oktatásba való beillesztésével foglalkozik. Az Útravaló elnevezésű tanfolyam nemcsak a tárgyi tudás gyarapítására törekszik, hanem az alkalmazás módszertani kérdéseire is igyekszik választ adni. A zentai kurzusra 25 óvónő érkezett Vajdaság 14 településéről. A pedagógusok számára azért fontosak ezek az előadások, mert új ötletekkel térhetnek vissza a gyerekekhez.

(www.pannonrtv.com, 2019.11.9.)

„Fiatalok, de úgy zenélnek, akár a nagyok” – megvan a Legszebb Erdélyi Magyar Dal és a legvagányabb zenekar

Erdélyi zenekarok versenyeztek szombaton a Legszebb Erdélyi Magyar Dal fődíjáért: a huszonöt év alattiak a legkülönfélébb stílusokban mutatkoztak be, többek között metál, indie-alternatív-pop, pop-rock is terítékre került a kolozsvári Bulgakov pincéjében – a zsűrinek nehéz dolga volt, így nem csoda, hogy a verseny végén csak úgy röpködtek a jobbnál jobb elismerések és a nagyszabású díjak. Az 5. LEMD fődíját a Szintaxis zenekar vitte el.

(www.maszol.ro, 2019.11.10.)

Ricsaj Törökbecsén

Népművészeti találkozót szerveztek Törökbecsén. A Ricsajt 16. alkalommal rendezték meg a népzenét kedvelő gyerekeknek és fiataloknak az ottani Művelődési Házban. A helyiek mellett Nagykikindáról, valamint a magyarországi testvértelepülésekről, Sándorfalváról és Mezőtúrról is érkeztek vendégek. Kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, kézimunka-kiállítás, tánc- és játszóház, népzene, néptánc, valamint kötetlen barátkozás - ez jellemezte a bánáti népművészeti találkozót.

(www.pannonrtv.com, 2019.11.10.)

A Rákóczi-főiskola is képviseltette magát a Partiumi Magyar Tudomány Napján

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan november 8-án negyedik alkalommal rendezték meg a Partium-régió multidiszciplináris konferenciáját. Az eseménynek a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adott otthont. A rendezvényen előadóként a kezdetektől részt vesznek a Rákóczi-főiskola oktatói is. A hét szekcióban megrendezésre kerülő konferenciára idén egy hat fős delegáció érkezett. Többek közt történelemtudományi, földrajzi, néprajz és nyelvtudományi témakörökben hallhattak előadásokat.

(www.karpatalja.ma, 2019.11.11.)

Donáth Anna bocsánatot kért kijelentése miatt a felvidéki magyaroktól

"Lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk" - mondta korábban Komáromban a Progresszív Szlovákia -SPOLU rendezvényén Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Most bocsánatot kért azoktól, akiket ezzel megbántott. A Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt (Spolu) a múlt héten Révkomáromban mutatta be kétnyelvű rendezvényén magyar jelöltjeit a februári parlamenti választásra. A szlovák politikusokon kívül részt vett a rendezvényen Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is, akitől a mondat elhangzott. Vasárnap egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy hogyan értette ezt a mondatát, és bocsánatot kért azoktól, akiket ezzel megbántott.

(www.bumm.sk, 2019.11.11.)

 „Merjünk nagyok lenni!”– Jubilált a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

A fenti mondat volt a mottója a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (KMKE) 25. évfordulóját méltató konferenciának, melyet november 11-én tartottak a makkosjánosi Helikon Hotelben. A rendezvény Wass Albert Hontalanság hitvallása c. versével kezdődött. A megjelenteket köszöntötte Varga Éva, a KMKE elnöke, aki beszédében a könyvtárosok fontos, bár néha láthatatlan munkájáról beszélt.

(www.karpatalja.ma, 2019.11.12.)

Potápi: Kárpátalja kiemelt téma lesz a Máért és a Magyar Diaszpóra Tanács ülésein

Kárpátalja kiemelt téma lesz a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács soron következő ülésein, ahol a régió fejlesztése is szóba kerül - mondta Potápi Árpád János. Kárpátalja az elmúlt időszakban is kiemelt téma volt, ami most sem változik - tette hozzá a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi elmondta, a magyar kormány mindig kinyilvánította, hogy kiáll az ottani magyar lakosság mellett és azért dolgozik, hogy azon a területen boldoguljanak, ahol 1100 éve élnek.

(www.pannonrtv.com, 2019.11.13.)

Kárpátalja 100 éve – A Magyar Tudomány Ünnepe Beregszászban

A Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontja és a Lehoczky Tivadar Társadalomkutató Központja Kárpátalja 100 éve – Értékteremtő tudomány: a magyar társadalomtudományi kutatások hasznosulása Kárpátalján címmel szervezett konferenciát november 13-án. A rendezvényt a főiskola Győr termében tartották. Az egybegyűlteket Csernicskó István, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont vezetője köszöntötte.

(www.karpatalja.ma, 2019.11.13.)

A HMDK mindent megtesz a kis közösségekben élő magyarokért

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége harmadik éve szervez többnapos szórványkonferenciát Omišban, amelyen a kisközösségekben működő szervezeteinek képviselői, valamint az ernyőszervezet munkatársai vesznek részt. A szórványmagyarsághoz tartozók az utolsó bástyái a magyar nemzeti öntudat és kultúra megmaradásának, ezért a HMDK mindenben támogatja őket.

(www.kepesujsag.com, 2019.7.31.)

A kisebbségi önkormányzatok vezetőit fogadta a magyar főkonzul

Magyarország eszéki főkonzulátusa július 16-án ünnepi fogadást adott az országban működő magyar kisebbségi önkormányzatok elnökei számára. A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokat követően sorra alakultak meg az országban a magyar kisebbségi önkormányzatok.  A testületek vezetői számára Magyarország eszéki főkonzulátusa nemrég egy fogadást adott, melyen azon túl, hogy a tisztségviselők megismerhették a főkonzulátus munkáját és felépítését, lehetőségük nyílt az egymás közti tapasztalatcserére és az esetlegesen felmerült problémák megvitatására is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Könyvadomány a horvátországi magyarságnak

Július elején Magyarország eszéki főkonzulja, De Blasio Antonio úr elsőként az eszéki magyar iskolaközpont könyvtárának adta át Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című kötetsorozatát. A példátlan eszmei értéket képviselő sorozatot Andócsi János, a tanintézmény igazgatója és Dorkić Diana könyvtáros vették át. Magyarország kormánya reprint kiadásban jelentette meg a Borovszkyként ismert nagylélegzetű monográfiasorozatot azzal a céllal, hogy a külhoni magyar közintézményeknek, oktatási és tudományos szervezeteknek, könyvtáraknak, múzeumoknak eljuttatott példányok történelmi ismeretforrásul és identitáserősítésül szolgáljanak.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Augusztusra időzítik át a nagyváradi Magyar Kulturális Napokat

Virágkarnevál, Havasi koncert-show és Magyar Kulturális Napok – több, a magyar közösségre figyelő eseményt is szerveznek augusztusban Nagyváradon. Az elmúlt években szeptemberben megtartott Magyar Kulturális Napokat augusztusra tették át, mondta Mihai Jurca, a Visit Oradea vezetője, Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója pedig hozzátette: ezután ezt az eseményt mindig az augusztus 21-ével kezdődő héten tartják majd meg. A nagyváradiak majd megnézhetik az öt virágkocsit, ezeket augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a Debreceni Virágkarneválon mutatják be.

(www.maszol.ro, 2019.8.1.)

Vinkovcei városnap magyar részvétellel

Vinkovce város napja június 20-án van, az idein a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is részt vett kézimunka-kiállítással, és az egyesület kórusa is bemutatkozott. A vinkovcei városnap keretében kiállításokra, kultúrműsorokra, koncertekre és más érdekes programokra került sor. A programban a polgármester, Ivan Bosančić meghívására részt vett a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Jó hangulatban telik a tábor Fejértelepen

A Dél-bánsági magyarlakta településekről idén több mint hatvan gyermek vesz részt a hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctáborban Fejértelepen. Az előző évektől eltérően, idén már három éves kortól fogadtak táborlakókat. A gyerekek többségét a néptáncoktatás vonzotta ide. Az ifjú népzenészek is gyakorolhatnak Györfi Sándor hegedűtanár felügyelete alatt és a temerini Berbence együttessel. Idén a tini táborlakók sátorban kaptak szállást. Az óvodás korcsoportnak a hat napos táborban Tóth Andrea gyermekdalokat és különböző játékokat tanított, játékszerűen.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.2.)

Összmagyar középiskolás tábor nyílt Sátoraljaújhelyen

Minden kiváló nyári tábornak van egy kerettörténete, a Rákóczi Szövetség táboráé maga a haza, a bajtársiasság és a testvériség – mondta Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen. A Rákóczi Szövetség 2. Összmagyar középiskolás tábor megnyitóján mintegy négyszáz határon túli és inneni diák volt jelen. A Rákóczi tábor célja a közös alapok, kapcsolatok kialakítása és építése, a magyar kultúra ápolása.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.5.)

Elkezdik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítását

A beruházás Magyarország és Szerbia együttműködésének része, amelynek keretében közúti határátkelőt létesítenek Kübekháza és Rábé térségében. Szerdán 11 órakor kezdődik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítása a hármashatár közelében. A felújítást 1367 méteres szakaszon végzik. A munkálatok befejezését követően megteremtődnek a feltételek egy új határátkelőhely megnyitásához.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.6.)

Érdekes programok várják a közönséget Füleken az idei Palóc Napokon is

Több mint 40 programmal várják az érdeklődőket Fülekre a XXIX. Palóc Napokra és Városnapokra. Az önkormányzat és a Füleki Városi Művelődési Központ – több partnerrel karöltve – augusztus 15. és 18. között rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő fesztivált. A Fülek Város és a városi intézmények, valamint egyéb városi és civil szervezetek által megrendezett programok nagy része ingyenes. A rendezvényt a Besztercebánya Megyei Önkormányzat, valamint a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

(www.bumm.sk, 2019.8.6.)

Kárpátalja is bemutatkozik a Magyar Ízek Utcájában

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját – hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Kárpátaljáról káposztás paszuly készül. A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.6.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben