kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Magyar est Zágrábban

Zágráb város magyar kisebbségi tanácsa (önkormányzata) és a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör június 2-án magyar estet rendezett. Az esemény alkalmat adott a magyar kisebbségi önkormányzat 15. évfordulójának a megünneplésére is. A zágrábi magyarok mindig június első szombatján rendezik a magyar estet, melynek célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a város magyarjainak. Az idei rendezvény másik apropója a zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács megalakulásának a 15. évfordulója volt.

(www.kepesujsag.com, 2018.06.14.)

100 családi vállalkozás kapott támogatást

A magyar kormány idén újabb 500 millió forintos támogatást biztosított a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására. Kedden Szentlászlón írták alá a februárban meghirdetett második körben sikeresen pályázókkal a szerződéseket: 100 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást. Az eseményen részt vett Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja is.

(www.kepesujsag.com, 2018.06.14.)

Járási nap Nagypiszanicán a magyar gasztronómia jegyében

Egész hétvégés programmal ünnepelte meg napját a Nyugat-Szlavóniában található Nagypiszanicai járás. A múlt hét végén a 25. alkalommal sorra kerülő rendezvény szentmisével kezdődött Jézus szíve napján, majd pedig a járási képviselő-testület ünnepi ülésével, valamint a honvédő háborúban elesett helybéliek emlékművénél tartott megemlékezéssel folytatódott. Számos programmal készültek a szervezők, melyek során a Nagypiszanicai Magyarok Közössége is bemutatkozott. A járási nap utolsó programja egy gasztronómiai rendezvény volt, melyre a környék egyesületei, valamint Nagypiszanica testvértelepülései is meghívást kaptak.

(www.kepesujsag.com, 2018.06.14.)

Kisebbségi szeminárium Abbáziában

A média és a nemzeti kisebbségek Horvátországban – A kisebbségek védelme és a média szerepe a horvát társadalom demokratizálódásában címmel szervezett a múlt héten szemináriumot Opatijában a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatal, amelyen a HMDK vezetői és a központi iroda munkatársai is részt vettek. A szemináriumra, amelyet Aleksandar Tolnauer, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnöke és Branko Sočanac, a horvát kormány Kisebbségi Hivatalának helyettes vezetője nyitott meg, a múlt szerdán került sor.

(www.kepesujsag.com, 2018.06.14.)

Töretlen sikernek örvend a Pátria Rádió adása

A Pátria Rádió adása hétről hétre mintegy százezer hallgatóhoz jut el – derült ki egy tavalyi felmérésből. Arra a kérdésre, hogy „hallgatta-e múlt héten a Pátria Rádiót”, az igennel válaszolók száma a tavalyi év folyamán elérte a százezres szintet, és stabilan ezen a szinten is maradt. Erről Lovász Attila, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Nemzetiségi Adásainak vezetője tájékoztatott az RTVS Tanácsának csütörtöki ülésén. „Ez azt mutatja, hogy a nemzetiségi adások terén Szlovákia domináns nemzetiségi médiája vagyunk” – jelentette ki Lovász, hozzátéve: továbbra is az az ambíciójuk, hogy a híradás és a politikai publicisztika terén a Pátria Rádió az elsődleges média szerepét töltse be, amely mindenhol jelen van, ahol a többségi média is.

(www.bumm.sk, 2018.06.14.)

A következő idénytől két magyar csapattal bővül a szlovák jégkorongliga

A következő idénytől két magyar csapattal, a DVTK Jegesmedvék és a MAC Budapest együttesével 12 résztvevősre bővül a szlovák jégkorongbajnokság élvonala, a Tipsport liga – jelentették be mai pozsonyi sajtótájékoztatójukon a szlovák sorozat és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vezetői. A szlovák ligában eddig kizárólag hazai csapatok vettek részt, így a bővítés teljesen újnak és rendhagyónak számít, az arról szóló megegyezést több éven át tartó egyeztetések előzték meg. A projektről kötött megegyezés egyelőre egy évre szól, de a résztvevők hosszabbtávú együttműködésre készülnek.

(www.bumm.sk, 2018.06.14.)

Gál Kinga szerint erősíteni kell a kisebbségek szerepét az európai kultúrában

Az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának csütörtöki ülésén kiemelte, a nemzeti-nyelvi kisebbségi közösségek számára az uniós programok sok lehetőséget nyújtanak, hiszen határokon átnyúló rendezvények, fesztiválok valósulnak így meg. Továbbá véleményezte, erősíteni kell a kisebbségek szerepét az európai kultúrában. Elmondása szerint támogatottak a kevésbé használt nyelvekre való irodalmi fordítások. A kihívás abban rejlik, hogy hogyan lehetne minél nagyobb mértékben megismertetni és terjeszteni a kisebbségi nyelvek irodalmát ezen uniós programok segítségével.

(www.hirek.sk, 2018.06.14.)

Egy nemzedék, túl a hatvanötön

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) az utóbbi években dicséretre méltó hagyományt teremtett azzal, hogy június derekán, egy kis ünnepség keretében, felköszönti azokat a tagjait, akik az adott esztendőben életük egy jeles évfordulójához érkeztek. Igaz, van egy kis korlátozó tényező is: az illető nem lehet „ifjabb” 65 évesnél. Az idén, június 14-ére, csütörtökre egy focicsapatra való jubilánst sikerült összehívnia a SZMÍT vezérkarának. A felköszöntöttek az írásbeliség legkülönbözőbb területein szorgoskodnak, de legalább annyira sokféle volt a civil foglalkozásuk, kezdve a szerkesztőségi munkával, folytatva a rádiózással és a tudományos munkával, bezárva a tanítással.

(www.hirek.sk, 2018.06.15.)

Már a gyermeknap is vita tárgya Muzslán

A muzslai Szülői Szövetség illetve a Gyermekek Jövőjéért Polgári Társulás több éve szervez gyermeknapot a településen. Idén a lebonyolításhoz nem kapták meg a focipályát és az esemény kihirdetését sem engedélyezték számukra a hangosbemondón. A polgármester azzal érvelt, hogy a társulásnak tartozása van a községgel szemben.

(www.bumm.sk, 2018.06.15.)

Szabadkára látogatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség küldöttsége

Az ukrajnai magyarság képviselői tapasztalatszerzés céljából érkeztek Vajdaságba, ugyanis a KMKSZ a Pannon RTV-hez hasonló televíziót kíván létrehozni Ungváron. A látogatás célja, hogy megnézzék, hogyan működik egy népszerű, a közönség által elfogadott médiaház. Kulin Zoltán, az Ukrajnai Nemzeti Televízió Kárpátaljai Regionális Igazgatóságának főszerkesztője: „Nagyon irigyeljük, amit itt láttunk. Ukrajnában ezt egyáltalán nem tudjuk hasznosítani, mert Ukrajnában nyelvi kvóták vonatkoznak ránk. Mi regionális televíziót fogunk létrehozni. A nyelvi kvóta 75-25 százalék az ukrán nyelv javára.”

(www.karpatalja.ma, 2018.06.17.)

Így teljesítettek az erdélyi magyar diákok az idei képességvizsgán

A magyar anyanyelvű nyolcadikos diákok 67,33 százaléka kapott átmenő jegyet a képességvizsgán – tájékoztatott kedden az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárának kabinetje. Országosan 73,5 százalék az átmenési arány. Az oktatási minisztérium statisztikai adatai alapján a romániai közoktatási rendszerben a 2017/2018-as tanévben 157 747 magyar diák tanul, ebből 9 131 VIII. osztályos. Az idei tanévben a VIII. osztályosok kisérettségijére összesen 150 310 diák iratkozott be, ebből 7814 magyar anyanyelven tanuló diák, 349 diákkal több az előző évhez viszonyítva (2017-ben 7465 beiratkozott diák volt).

(www.maszol.ro, 2018.06.19.)

Szerdán kezdődik Frízföldön a FUEN 63. kongresszusa

Az európai őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvi csoportok legnagyobb ernyőszervezete a tavalyi kolozsvári kongresszust követően, idén Európa Kulturális Fővárosában tartja éves rendezvényét, amelynek június 20–24. között a hollandiai Leeuwarden/ Ljouwert, Frízföld fővárosa ad otthont. Az RMDSZ a Minority SafePack európai kampányának hajtómotorjaként az elmúlt évben bebizonyította: képes összetett európai kampányt lebonyolítani, elindította az őshonos kisebbségek mozgalmát, a magyar emberek ügyét pedig elvitte Európába. Június 21-én, csütörtökön, holland idő szerint 11 órakor az európai polgári kezdeményezés jövőjéről szerveznek kerekasztal-beszélgetést.  

(www.maszol.ro, 2018.06.19.)

Átadták az új Sürgősségi Mentőközpont épületét Újvidéken

A kapacitások növelésére nagy szükség van, hisz évente csaknem 200 ezer vizsgálatot végeznek el a mentősök a tartományi székvárosban. Az ünnepélyes átadáson Igor Mirović, tartományi kormányfő is részt vett. Tavaly márciusban tették le Újvidéken az Európa sugárút közelében levő új Sürgősségi Központ alapkövét. Kicsivel több mint egy év elteltével, ma több mint félezer ember ünnepelte az új épület átadását. A többszintes épületben több mint 5 ezer négyzetméteren folyhat a munka. A majdnem 3 ezer négyzetméteren működő rendelők és a 2 ezer négyzetméternyi garázs mellett a központ külön segélyhívó szolgálattal is rendelkezik. Vajdaság legkorszerűbben felszerelt sürgősségi állomása már a napokban megkezdte működését.

(www.pannonrtv.com, 2018.06.20.)

Haranglábat szenteltek Kuklyán

A Beregszászhoz és Nagymuzsalyhoz tartozó Kuklyán szentelte fel Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke azt a fa haranglábat, melyet közös összefogásból építettek fel azon a helyen, ahol korábban egy másik harangláb állt. Egykor fa haranglábat emeltek az itt élők a Markó család udvarán. Két harang lakott a kis haranglábban: az egyik 1846–1847-ben készült, a másik a XIX. század elejéről származott. A harangláb szentelésére összegyűlt a falu lakossága. Milan Šašik püspök – Egressy Miklós makkosjánosi és Szabó Viktor beregszászi parókusok közreműködésével – szentelte fel a haranglábat. Az új haranglábba elhelyezett régi harangokat elsőként Milan püspök, illetve a Markó család még két élő tagja, a 84 éves Éva néni és nővére, a 88 éves Margit néni húzta meg először.

(www.karpatalja.ma, 2018.06.20.)

MCSi Design