kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821

A karácsonyi ünnepek alatt 90. életévében elhunyt Salamon Árpád, a szabadkai születésű, Slovenske Konjicén élő és ...

 

A lendvai futballvilág gyászol: január 3-án, egy hónappal a 99. születésnapja előtt örökre itt hagyott ...

Ahogy az előző számban már összegeztük, a kosárlabda Szlovéniában a második világháború után kezdett erőteljesen ...

Mostanság szinte nincs is nap, hogy el ne hangozzék a közbeszédben a keresztény Európa fogalma, ne történjen utalás a ...

Elbúcsúzott Salamon Árpád
In memoriam: Gerencsér József – Tubi  (1922–2021)
A lendvai kosárlabda nagy alakjai
Házi oltár - Isten nevében...
 

Tájékoztatással segítenek azokon a családokon, akikhez a vártnál korábban érkezik az újszülött

Koraszülő édesanyákat támogató kezdeményezéssel rukkolt elő a székelyudvarhelyi Lila Fejlesztőpont: a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány adománygyűjtési programja révén honlapot hoztak létre az érintett édesanyáknak és családoknak, ahol első kézből juthatnak tájékoztatáshoz, illetve a tapasztalatcserére is lehetőség van.

(www.szekelyhon.ro, 2021.2.24.)

Kettős állampolgárság: akik más ország állampolgárságát veszik fel, már nem veszítenék el a szlovákot

Azok, akik más ország állampolgárságát veszik fel, már nem veszítenék el a szlovákot – rendelkezik az állampolgárságról szóló törvény belügyminisztérium által kidolgozott módosítása, amelyet a kormány szerdán jóváhagyott. A javaslat szerint a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján veszítették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt. A jelenleg hatályos törvény megfosztja szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. Több mint 3500 ilyen eset volt.

(www.felvidek.ma, 2021.2.24.) 

Palicsi fejlesztések a biodiverzitás jegyében

Bővült a szennyvízhálózat Palicson, a Palicsi-tó mentén védősávot alakítottak ki, növényeket ültetnek és nemsokára kész lesz a keleti parton lévő kerékpárút is. Ezt tekintette meg többek között dr. Pásztor Bálint. A munkálatok a német KFW bank által finanszírozott Ecolacus projekt részeként folynak. A többkomponensű projekt célja a Palicsi- és Ludasi-tó megtisztítása, biodiverzitásának megőrzése.

(www.pannonrtv.com, 2021.2.24.)

Biztonsági gondok a palicsi kalandparknál

Biztonsági okokból átköltöztetik a palicsi kalandparkot - nyilatkozta szerdán dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Elmondta, hogy már felszerelték a nyolc méter magas tartóoszlopokat az úgynevezett homokos strandra, azonban biztonsági problémák léptek fel. A helyszínt ugyanis baleset esetén a mentők nem tudják megközelíteni - magyarázta dr. Pásztor Bálint. Hozzátette, a település fejlesztésének végső célja az, hogy a Palicsi-tó és környéke Szerbia első három legvonzóbb turisztikai célpontja között legyen.

(www.pannonrtv.com, 2021.2.24.)

Az illetékes szerint iható a csapvíz Magyarkanizsán

Olyan információk jelentek meg, hogy Magyarkanizsa községben nem fogyasztható a vezetékes víz, ám ezek a hírek tévesek - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Dušan Glišić, a Tisza-menti Vízművek Kft. igazgatója. A város több pontján havi szinten vesznek mintát a vízből, amit elemzésnek vetnek alá. A vizsgálatok alapján pedig elmondható, hogy Magyarkanizsa községben a vezetékes víz minősége megfelelő, tehát iható - magyarázta Dušan Glišić.

(www.pannonrtv.com, 2021.2.24.)

Négy utca kapta vissza régi magyar nevét Érsekújvárban

Az „Érsekújvár én így szeretlek” facebook csoport adminisztrátorai - Hancko Róbert és három társa - saját költségükön cseréltek le négy olyan utcanévtáblát, ahol a magyar utcanevek a szlovák verzió tükörfordításaként szerepeltek. A facebook-csoport vezetőit mindig is zavarta, hogy eltűntek a régi utcanevek, pedig az idős újváriak még sok utcát a régi nevén emlegetnek. Ezért gondoltak egy merészet, saját költségen négy szlovák-magyar utcanévtáblát csináltattak és ki is helyezték azokat.

(www.ma7.sk, 2021.2.23.)

Megérkeztek a magyar kormány által ajándékozott lélegeztetőgépek a galántai kórházba

Tíz hordozható lélegeztetőgépet kapott ajándékba a január eleje óta kizárólag Covid-kórházként működő Galántai Szent Lukács kórház a magyar kormánytól. A gesztusértékű adományra nagyon nagy szükség volt a január hetedike óta Covid-kórházként működő galántai intézményben, ahol 132 ágy van fenntartva a koronavírusos páciensek számára, a kórház hét emeletén. Az aranyat érő eszközök február 23-án megérkeztek rendeltetésük helyszínére, szinte azonnal használatba is állították őket.

(www.ma7.sk, 2021.2.23.)

Magyarok vagyunk, szabadok vagyunk

Szlovákiában február 15-e és március 31-e között lehet önállóan részt venni a tízévenkénti népszámláláson, ahol a nemzetiség és az anyanyelv megadására is lehetőség nyílik. Hat közéleti szereplő indított online kampányt a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett. Bandor Éva, Borbély Alexandra, Varga Anikó, Gál Tamás, Forró Krisztián és Sólymos László szerepelnek abban a kampányvideóban, ami hétfőn jelent meg az egyik közösségi hálón. A kampányfilmben szereplő négy elismert színész és két politikus arról beszélnek, hogy a 21. században magyarnak lenni és élni Szlovákiában természetes és ennek vállalása a szabadságot jelenti, ugyanakkor ez a tény nem lehet ok mások kizárására, és nem adhat okot negatív megkülönböztetésre.

(www.felvidek.ma, 2021.2.22.)  

Közösen nyert pályázatot Bátorkeszi és Szőny

„Pajtával és tájházzal a hagyományok megőrzéséért” címmel nyert ötvenezer eurós pályázati támogatást a bátorkeszi Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás és a szőnyi Kemence Egyesület az Interreg V-4 Szlovákia – Magyarország által meghirdetett Kisprojekt pályázaton. A szőnyiek a parasztházukat bővítik egy pajtával, hogy egész évben tudják szervezni és fogadni a vendégeiket a rendezvényeiken. A bátorkeszi polgári társulás pedig az alapvető felújítási munkálatokat szeretné elvégezni a 2016-ban megvásárolt tájházukon. A munkák befejezésének határideje 2021 április vége, melynek teljes költségvetése 50 ezer euró, ebből 35 ezer a szőnyi és 15 ezer euró a bátorkeszi beruházás költsége.

(www.felvidek.ma, 2021.2.22.)  

Wellnessközpont, sportpályák, sportszálló, skanzen – nagyívű fejlesztéseket terveznek Madéfalván

A felcsíki község külterületén, az erdő közelében hozna létre egy többfunkciós üdülőtelepet a madéfalvi önkormányzat, ahol egy wellnessközpont is épülne. A község vezetése a turizmusban látja a lehetőségeket, munkahelyeket is lehetne biztosítani a helybelieknek. Egyelőre övezeti rendezési terv készül arra a területre, ahol a község üdülőtelepet szeretne létrehozni – ismertette Szentes Csaba,  Madéfalva polgármestere. Továbbá elmondta, a település külterületén, az erdőhöz közel jelöltek ki egy 35 hektáros területet, amely a jövőben a négy évszakos turizmus számára biztosítaná a feltételeket.

(www.szekelyhon.ro, 2021.2.20.)

Együttműködési megállapodást kötött a Sapientia egyetem és a pedagógusok háza

Szorosabbra fűzi kapcsolatait a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Ferencz-Salamon Alpár, a pedagógusok házának igazgatója és Tonk Márton professzor, az egyetem rektora. Az együttműködés célja, hogy a két intézmény sajátos eszköztárát felhasználva hangolja össze az egyetem előtti és az egyetemi oktatást, folyamatos képzési, kutatási és pedagógiai innovációs tevékenységek terén.

(www.szekelyhon.ro, 2021.2.20.)

Ismét indul magyar nyelvtanfolyam az eszéki magyar iskolaközpontban

Több éven keresztül száznál is több hallgatója volt a felnőtteknek szervezett magyar nyelvtanfolyamnak az eszéki magyar iskolaközpontban. A kurzus aztán évekig szünetelt, 2018-ban indították be ismét. Idén is indul magyar nyelvtanfolyam, amelyre március 3-ig várják a jelentkezéseket. A tanfolyam ára 1350 kúna személyenként, ez abban az esetben érvényes, ha legalább 6 fő jelentkezik. Ezért az összegért tankönyvet és órai anyagot kap a tanuló, valamint a tanfolyam végi záróvizsga árát is tartalmazza. A tanfolyam végén tett sikeres vizsgáról oklevelet kapnak a hallgatók.

(www.kepesujsag.com, 2021.2.18.)

Koronakompatibilis volt az idei kakasütés

Szűkebb keretek között, de megtartották a kakasütést Várdarócon – vendégek nélkül zajlott a program, a szokások felelevenítésére helyezték a hangsúlyt, mellyel a Várdaróc Magyar Kultúregyesület célja, hogy ne szakadjon meg a hagyomány a drávaszögi faluban. Ehhez nagyban hozzájárultak a várdaróci fiatalok, akik tizenkilenc évvel ezelőtt felélesztették az egykor az Alfalukban ismert farsangi népszokást. A kakasütést ma már Kárpát-medence-szerte ismerik, a Külhoni Magyar Értéktár részét képezi.

(www.kepesujsag.com, 2021.2.18.)

 

 

Újévi kabarékat közvetít a Kolozsvári Magyar Opera

Idén is folytatódik a Kolozsvári Magyar Opera online közvetítéseinek sorozata. A 2014-ben bemutatott Letshow újévi kabaré felvételét csütörtökön 19 órától, a 2015-ös Letshow újramelegítve szilveszteri előadást pedig vasárnap 19 órától követhetik figyelemmel az érdeklődők az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán. A két előadás a közönség és a társulat visszajelzései mellett a szakmai zsűri tetszését is elnyerte, a 2014-ben bemutatott Letshow produkciót ugyanis a legjobb musical-előadás díjával jutalmazták.

(www.kronikaonline.ro, 2021.1.6.)

 

Geofizikai kutatást végeztek a zselízi Szent Jakab-templomban

Úgynevezett geofizikai talajszkenneléssel térképezték fel a zselízi Szent Jakab-plébániatemplom alatti részek összetételének rejtelmeit. A radarkutatást Ján Tirpák, a nyitrai Konstantin Egyetem docense és Paterka Pál a Nyitra Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal régészeti szakfelügyelője végezték. A zselízi kutatás által képet kaptak a templom alatti részekről, hogy hol helyezkedtek el a korábbi alapok, falak; pontosan hol volt a II. világháborúban megsemmisült torony (és annak alapjai). Lokalizálták azt is, hogy hol helyezkedik el a templom alatti feltáratlan kripta, ami a legenda szerint Becsei Vesszős György, vagy lánya, Becsei Margit nyughelye lehet.

(www.felvidek.ma, 2021.1.6.) 

 

Új vezetőedzővel kezdte tavaszi felkészülést a KFC Komárom labdarúgócsapata

Elkezdte a tavaszi szezonra való felkészülést a KFC Komárom labdarúgócsapata. A másodosztályban szereplő együttest már decemberben a Slovan B csapatának kispadjáról érkezett Németh Szilárd irányítja. A komáromi születésű vezetőedző a hat hetes összpontosítás alatt elsősorban a csapat játékstílusán szeretne változtatni. A felkészülés nagy része Magyarországon, a koppánymonostori műfüves pályán zajlik majd.

(www.ma7.sk, 2021.1.6.)

 

Újra megjelent a madárinfluenza, ezúttal egy magyar-szlovák határmenti településen: 90 ezer pulykát kell leölni

Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban; a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette, az állományok, mintegy 90 ezer pulyka, leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

(www.ma7.sk, 2021.1.6.)

 

A szlovákiai magyar egyetemisták fele felvidéki magyarnak vallja magát

Több mint 10 év után készült felmérés a szlovákiai magyar felsőoktatásban részt vevő hallgatókról. Bár még csak a gyorselemzés készült el, mindenképpen érdekes eredmények születtek. Ahogy Morvai Tünde fogalmaz: a szlovákiai magyar egyetemisták ritkán kerülnek a kutatások középpontjába. Az Impulzus Társulás 2020 tavaszán végezte az online kérdőíves felmérést. A kérdőív 45 kérdésből, kérdéscsoportból állt, főbb kategóriákba csoportosítva.

(www.felvidek.ma, 2021.1.6.)   

 

Ha Hargita megye vezetőin múlna, hétfőtől megnyitnák az iskolákat a megyében

Többek között a diákok esélyegyenlőtlenségének megszüntetésére hivatkozva kéri Hargita Megye Tanácsa, hogy helyi, illetve megyei szinten dönthessenek az iskolákban zajló oktatás formájáról, és mielőbb térhessenek vissza a diákok a tantermekbe, ahol ezt az intézmények vezetőtanácsa igényli. Erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke és Hajdu Gábor parlamenti képviselő Csíkszeredában. A megyei tanács vezetője kiemelte: az online oktatás megszervezése és működtetése során számos fiatal került hátrányos helyzetbe, míg a pedagógusok javarészt magukra vannak utalva a tanítás során.

(www.maszol.ro, 2021.1.6.)

 

Ezek voltak tavaly a legnépszerűbb magyar babanevek Kolozsváron

2020-ban 418 magyar gyerek született Kolozsváron, ebből 238 fiú és 180 lány – adta tájékoztatásul kedden Oláh Emese alpolgármester. A legnépszerűbb magyar nevek a lányoknál a Hanna (16), az Anna (14), az Emma (10), a Sára (8), és az Evelin (7). A magyar fiúnevek körében az Márk (21), a Dávid és az Áron (13), az Ákos, a Bence és az Erik (9) lett dobogós, de az Ádám, a Márton és a Zalán (7-7) is népszerű névnek számított.

(www.maszol.ro, 2021.1.5.)

 

Szenttamáson emlékeztek meg a bácskai razzia 79. évfordulójáról

Az 1942-es razzia ártatlan áldozatainak az emlékére tartott központi megemlékezés gyászmisével kezdődött, melyet Irinej bácskai püspök celebrált. A megemlékezésen felszólalt Szenttamás polgármestere. Radivoj Debeljački kiemelte, hogy fontos emlékezni azért, hogy a bácskai razziához hasonló esemény többé ne történhessen meg. A megemlékezés végén Radivoj Debeljački, Igor Mirović, valamint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke koszorúkat helyeztek el a helyi szerb ortodox templom falán lévő emléktáblánál.

(www.pannonrtv.com, 2021.1.4.)

 

Szabadka idei első babái

A Szabadkai Közkórházban 3 kisbaba született az év 1. napján. 1 kislány és 2 kisfiú született az év első napján Szabadkán. Egy kislány született legelőször, reggel 6:40-kor a szabadkai kórházban. Az első 3 napban további 5 kisbaba született Szabadkán. Január 2-án egy kislány született, január 3-án pedig 4 kisfiú született a szabadkai kórházban. A 2020-as évben kevesebb baba született Szabadkán, mint 2019-ben. A tavalyi évben 1324 baba született Szabadkán, míg 2019-ben 1380 baba született a Szabadkai Közkórházban.

(www.pannonrtv.com, 2021.1.4.) 

 

Iskolát hoznának létre a magyarajkú látássérülteknek Székelyudvarhelyen

Ingatlanvásárlásra készül az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület Székelyudvarhelyen: 2018 óta dolgoznak egy magyar nyelvű speciális iskola létrehozásáért, jövőre már az első osztályt is elindítanák. A magyar állam a Bethlen Gábor Alapon keresztül 500 millió forinttal szándékszik támogatni az iskolaprojektet. Az összeget teljes egészében az iskolaindításhoz szükséges ingatlan megvásárlására, az átalakításra szánják. Az egyesület felmérése szerint a három székelyföldi, azaz Hargita, Kovászna és Maros megyében összesen 193 magyar anyanyelvű látássérült, gyengén vagy alig látó gyermek él, közülük csupán tizenhárman tanulnak speciális iskolában, a többiek az integrált oktatásban vesznek részt. 

(www.szekelyhon.ro, 2021.1.3.)

 

Kerékpárral jár munkába Románia új sportminisztere

Karácsonytól új sportminisztere van Romániának. A csíkszeredai Novák Károly Eduárd, a londoni paralimpia kerékpáros bajnoka minden tudásával és tapasztalatával segíteni szeretné a sportot. Egyik fontos feladatának tartja Románia sportstratégiájának elkészítését. A keményebb sportstratégia biztosan nem fog mindenkinek tetszeni, de Novák célja, hogy megnőjön a sport- és ifjúsági tárca súlya a román közéletben. Helyrehozná a román sport imázsát, mert a hagyományok erre kötelezik. Kinevezését szinte minden politikai alakulat, Romániában és Magyarországon is nagy szimpátiával fogadta, úgy tűnik, számíthat támogatásra.

(www.kronikaonline.ro, 2021.1.3.) 

 

Megkoszorúzták Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrát

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete a hagyományokhoz híven az év első napján megkoszorúzta Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrát, megemlékezve a költő születésének évfordulójáról. Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke arra kérte az elmúlt napokban a marosvásárhelyieket, akik a szobor felállítása óta minden év január elsején részt vettek a költő születésnapi megemlékezésén, hogy idén külön-külön róják le tiszteletüket a szobor előtt és helyezzenek el ott koszorút, vagy virágot, mivel a járványügyi intézkedések miatt a szokásos megemlékezést nem lehet megtartani.

(www.szekelyhon.ro, 2021.1.1.)

MCSi Design