kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720

A Muravidéken szervezett, a gyerekek körében évek óta nagy népszerűségnek örvendő „Hazádnak rendületlenül”, „Útra, ...

1920 júniusának elején szűkebb pátriánkban is a magyar békeszerződés aláírására figyeltek. A Muravidéken a Klekl Jožef ...

A járványhelyzet miatti korlátozások feloldása egyre több idegenforgalmi létesítmény újbóli beindítását teszi lehetővé. ...

Lendva Községben már megjelentette, Salban még június folyamán, Dobronakon pedig júliusban várható a ...

A nyári táborok többsége elmarad
1920 júniusa: csalódott a Muravidék magyar érzelmű lakossága
A járvány után fokozatosan nyitnak a szállodák
Idén a károk enyhítése is cél
 

Várdarócon megújult a Magyar Otthon is

Az elmúlt négy évben számos felújításra került sor Várdarócon, a napokban fejeződött be a Várdaróc Magyar Kultúregyesület és a HMDK-alapszervezet székházának, a Magyar Otthonnak a felújítása is. A Várdaróc Magyar Kultúregyesület székhelyproblémáját 2006-ban úgy oldották meg, hogy társadalmi munkával és támogatók segítségével az egykori, rossz állapotban lévő óvoda épületét hozták rendbe. A HMDK-nak köszönhetően így Várdarócon nemcsak a régi iskola, hanem a régi óvoda épületét is sikerült megmenteni az enyészettől. Az épületen azóta kisebb munkálatokat folyamatosan végeztek, de nagyobb felújításra nem volt lehetőség. Idén a HMDK anyagi támogatásával kívül és belül is megszépült az épület. Az épület felújítását egy kisebb összejövetellel ünnepelték meg.

(www.kepesujsag.com, 2020.7.2.)

Néptánc- és viselet-bemutató a vukovári magyar egyesületben

A Vukovári Magyarok Egyesülete a város egyetlen magyar szervezete. Tagjaik identitásuk megőrzéséért sokat tesznek, a Petőfi-programnak, a Csoóri Sándor Alapnak, Bódi Viktóriának és a Lajta-Szeret Egyesületnek hála profiktól tanulhatnak a magyar kultúra és hagyományőrzés terén. A járványhelyzet után végre ismét megtelt élettel a Vukovári Magyarok Egyesületének székhelye. Néptánc- és népviselet-bemutatóra került sor, melyet az egyesület volt Petőfi-ösztöndíjasa, Bódi Viktória szervezett.

(www.kepesujsag.com, 2020.7.2.)

Közgyűlés az újgráci magyaroknál

A Verőce-Dráva menti megyében élő maroknyi magyarság közösséggé kovácsolásában nagy szerepe van a HMDK újgráci egyesületének, amely megalakulása óta dolgozik azon, hogy ottani nemzettársaink a tömbmagyarságtól távol eső kis közösségben megmaradjanak. Múlt szombaton tartotta évi közgyűlését a HMDK újgráci egyesülete. Az ülés előtt az egyesület népi tánccsoportja is bemutatkozott. Szőlősi István, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszámolót olvasott föl a 2019-es évről. Az eseményen a HMDK képviseletében Prosszer Horvatin Szanella, a szervezet titkára vett részt, valamint jelen volt Karácsonyi István, a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közösségének elnöke is.

(www.kepesujsag.com, 2020.7.2.)

Önkéntes munkában a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete a két évvel ezelőtt megvásárolt Vadvölgy Panzióját igyekezte szebbé varázsolni. Az egyesület tagcsaládjai segítségükre voltak ebben a feladatban, két turnusban csatlakoztak hozzájuk: június 17–19. és június 19–21. között. A 40 fős csapatot szerdán a panzió vezetője a már megszokott vendégváróval üdvözölte. Az egyesület egyik alelnöke, Tarpai József, köszöntötte a családokat, ismertette a rájuk váró feladatokat. Az időjárás nehezítette a munkafolyamatot. A kitűzött célokat sikerült megvalósítaniuk.

(www.karpatalja.ma, 2020.7.2.)

Pásztor István: Írjuk együtt tovább a vajdasági magyar közösség történetét és higgyünk az összefogás erejében

„A megismételt választások után és a végleges eredmények tudatában bizonyossá vált, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség történelmi sikert ért el” – jelentette be Pásztor István Facebook bejegyzésében. „Ma végérvényessé váltak a június 21-i parlamenti választások eredményei. A mai kihirdetések alapján bizonyossá vált, amit eddig is tudtunk: a Vajdasági Magyar Szövetség történelmi sikert aratott köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten egyaránt” – írta a párt elnöke a közösségi oldalon. A Köztársasági Parlamentben a VMSZ-nek az eddigi 4 helyett 9 képviselője lesz, míg a párt a Tartományi Képviselőházban az eddigi 6 helyett 11 képviselőt delegálhat. A helyi önkormányzatokban 109 helyett 169-en fogják ellátni a magyar érdekek képviseletét.

(www.karpatalja.ma, 2020.7.3.)

Potápi: több mint 2,2 milliárd forintos támogatás a külhoni magyar közösségeknek

Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János jelezte: a koronavírus-járvány miatt a tavaszi-nyári rendezvényeknek nem tudtak támogatást megítélni. Reményét fejezte ki, hogy az év második felében az akadályok elhárulnak, és a határok is megnyílnak. A támogatási keretre 2019 decemberében kiírt négy pályázat eredményét ismertetve elmondta: másfél milliárd forinttal segítik a külhoni magyar oktatást és kultúrát, amiből egymilliárdot központi felhíváson, félmilliárdot négy regionális pályázaton keresztül osztanak ki. A központi pályázatra 2244 kérelem érkezett, amiből 655 nyert el támogatást. A regionális felhívásokra 1504 pályázat érkezett, ebből 691 kap forrást.

(www.karpatalja.ma, 2020.7.3.)

Nőtt a magyar pedagógusok presztízse

Az oktatási minisztérium magyar államtitkárságának képviselői pénteken a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának udvarán oklevelet adtak át azoknak a tanároknak, akik a szükségállapotban vállalták, hogy a közszolgálati televízió képernyőjén keresztül oktatják a végzős diákokat a csatorna Telesuli című műsorában. A marosvásárhelyi díjátadóval egy időben zajlott a bukaresti és a kolozsvári záróünnepség is, ahol ötvenöt tanár kapott elismerő oklevelet pénteken. Közel kétszáz leckét tartottak meg a végzős diákoknak nyolc hét alatt. Továbbá oklevelet kaptak mindazok, akik szervezésükkel, szerkesztésükkel hozzájárultak a televíziós leckék megvalósulásához, amelyekkel a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok vizsgára való felkészülését segítették elő.

(www.szekelyhon.ro, 2020.7.3.)

Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet

A vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a 80. születésnapját vasárnap ünneplő Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). Az intézet műfordítói köre a Kossuth-díjas költő, író németül eddig meg nem jelent írásaiból válogatott. Közös munkával tizenhat alkotást ültettek át németre. A versek és prózaszövegek a signaturen-magazin.de cím alatt működő német költészeti fórumon jelennek meg a szerző születésnapja alkalmából. A portálon közölt fordítások között van Esterházy Péter Ha én lennék Tolnai Ottó című írása is, amellyel a néhai író tíz éve köszöntötte akkor hetvenéves pályatársát a Jelenkor című irodalmi és művészeti folyóiratban.

(www.pannonrtv.com, 2020.7.5.)

Új óvoda épülhet Tusnádfürdőn

A magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja támogatásával épülhet új óvoda és napközi Tusnádfürdőn. A magyar kormány óvodafejlesztési program keretében történik meg az új intézmény felépítése, amely három óvodai, és egy napközis csoportnak biztosít majd helyet, minden szükséges felszereltséggel együtt – erről nemrég született döntés. Mint Albert Tibor, a fürdőváros polgármestere elmondta, a beruházás szükségességét az óvoda jelenlegi helyzete is indokolja, amely egy régi villa épületében működik, megfelelő körülmények között, jól felszerelve. Viszont az érvényben levő tűzvédelmi előírásoknak nem felel meg, és az engedélyeztetéshez olyan mértékű átalakításokra lenne szükség, amelynek költsége megközelítené egy új épület felépítését – ismertette Albert Tibor.

(www.szekelyhon.ro, 2020.7.5.)

Továbbra is sok a migráns a szerb-magyar határszakasz szerbiai oldalán

Horgos közelében már nemcsak az elhagyatott házakba és tanyákra költöznek be az illegális bevándorlók, hanem az egykori határátkelő épületeibe is. Az udvaron száradó ruhák és hatalmas szeméthegyek, az objektum belsejében pedig alvó migránsok vannak. Egy magát marokkóinak valló személy azt mondta, hogy folyamatosan próbálkoznak átszökni az Európai Unió területére, de eddig sikertelenül. Horgos központjában is sok a migráns. A helyieknek már nagyon elegük van az ismét fokozódó migránshelyzetből. Egy horgosi nő azt mondta, hogy már az utcára is alig mernek kimenni.

(www.pannonrtv.com, 2020.7.6.)

Májusra halasztják az ötödikesek tesztelését

Minden tanév első felében írnak tesztet az ötödikesek, legutóbb 2019. november 20-án tesztelték őket. A tesztet az összes alapiskolában megírják matematikából, szlovák nyelvből és irodalomból, illetve magyar nyelvből és irodalomból. Ősz helyett csak a 2020/2021-es tanév végén, májusban tesztelik az alapiskolás ötödikes tanulóit. A gyerekek 2021. május 19-én, szerdán írják meg a tesztet - olvasható az oktatási minisztérium 2020/2021-es tanévre vonatkozó útmutatójában.

(www.bumm.sk, 2020.7.6.)

Martoson tanácskoztak a népszámlálás kapcsán

Martoson az Esterházy Akadémia épületében egyeztetett a pártok és civil szervezetek népszámlálási kampánybizottsága. A találkozót május 29-én Pozsonyban, majd június 16-án Somorján két korábbi egyeztetés előzte meg. A jelenlevő civil szervezetek elkötelezettek abban, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a 2021-es népszámlálással kapcsolatban. Tíz éve a magyar szervezetek és intézmények közös népszámlálási kampányt folytattak, a széles körű együttműködést a civil szféra és a politikai pártok most is fontosnak tartják.

(www.felvidek.ma, 2020.7.7.) 

Nyitra megye idén is támogatja a műemlékek védelmét, megóvását

Hétfőn zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 20. képviselő-testületi ülése. A megyei önkormányzat döntése alapján 11 olyan műemlék felújítását támogatják, amelyek a megye déli járásaiban, a magyarok által lakott térségben találhatók. A megyei hivatal elektronikus levélben felszólította az 1.800 pályázó mindegyikét. Várják a válaszleveleket. A visszajelzések kiértékelése, elemzése még nem fejeződött be. Ez alapján tárnák fel a pénzügyi igényeket és figyelembe vesszik majd a Covid-19 vírus okozta járvány további, várható fejleményeit. Az információk birtokában a megyei képviselő-testület végérvényesen augusztus 24-én dönti el a 2020. évre szóló megyei támogatásokat.

(www.felvidek.ma, 2020.7.7.)   

Elnöki védnökség a magyar – szlovák Cseregyerek program felett

Sikeresen zárult a felvidéki, magyar – szlovák Cseregyerek program rendhagyó, harmadik évada. A magyar-szlovák ajkú gyermekpárosok idén online platformok segítségével teljesítették a szervezők által adott feladatokat. A Cseregyerek program felett Zuzana Čaputová köztársasági elnök vállalt védnökséget. „A magyar-szlovák Cseregyerek program csapata megtiszteltetésnek veszi, hogy július elején Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke vállalta a védnökséget az idegen nyelvtől való félelem megszüntetésének céljával létrehozott projekt felett. Bíznak abban, hogy ez a gesztus további magyar és szlovák családokat, gyerekeket és iskolákat inspirál majd, hogy bekapcsolódjanak a kezdeményezésbe és elősegítsék a Szlovákiában élő nemzetek kölcsönös megértését” – hangsúlyozta Végh Orsolya, a Cseregyerek program megálmodója.

(www.ma7.sk, 2020.7.8.)

MCSi Design