kiscim1618
 

Felújítják a kiskőszegi kultúrotthont is

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HDMK) köszönhetően megkezdődtek a munkálatok a második világháború után épült kiskőszegi/batinai kultúrotthonon. A következő hónapokban az egész épület teljes egészében megújul. A HMDK lehetőségeihez mérten mindig is segítette a magyarságunk számára fontos egyházi és világi középületek renoválását, javítását, alkalomadtán újak építését is. Az elmúlt évben ennek köszönhetően több millió kunás beruházások valósultak meg a horvátországi magyarság számára fontos egyesületekben és intézményekben.

(http://www.kepesujsag.com, 2018.4.17.)

 

Plakátverspályázat a magyar költészet napja alkalmából

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) és a Barkóca gyermekújság szerkesztősége, a magyar költészet napja alkalmából, idén is plakátverspályázatot hirdetett a horvátországi magyar diákok részére. Százötven pályamű érkezett, melynek témája Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című verse volt. A pályázat egyik célja az, hogy a fiatalokkal még jobban megismertessék és megszerettessék a magyar verseket és anyanyelvünk szókincsét.

(http://www.kepesujsag.com, 2018.4.17.)

 

„Mesés óvodám”

Lezárult a külhoni magyar óvodáknak/magyar tannyelvű óvodai csoportoknak kiírt „Mesés óvodám” című pályázata, amelynek a célja az volt, hogy összegyűjtsék és részben megmutassák, melyek a Kárpát-medencei magyar óvodák legkedvesebb magyar meséi. A horvátországi és a muravidéki (szlovéniai) óvodák egy csoportot képeztek, itt a kopácsi óvoda első, a várdaróci óvoda pedig második helyezést ért el.

(http://www.kepesujsag.com, 2018.4.17.)

 

Szabadkán járt az Irodalmi Karaván

Az érdeklődők, Topolya után, a szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében találkozhattak a hat fiatal íróval és költővel. Marcsák Gergely költő, író és zenész az irodalmi esten két megzenésített verset adott elő gitárjának kíséretében. A találkozó során beszélgettek a határontúliságról és a kortárs irodalomról is. Az irodalmi est célja a határon túli irodalmi, művészeti programok, és a művészek bemutatkozási lehetőségeinek bővítése. A karaván Szabadka után Zentára és Újvidékre is ellátogat. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte meg. Támogatója Magyarország Kormányának Emberi Erőforrások Minisztériuma.

(www.pannonrtv.com, 2018.4.17.)

 

Új buszok Újvidéken

Tizenkét busszal gazdagodik idén az újvidéki Közlekedési Közvállalat gépparkja. Öt buszt most rendeltek meg, hét jármű pedig már megérkezett márciusban. Mindegyiket a zimonyi Ikarbusban gyártották. Az elmúlt három évben összesen 42 új, dízelmotoros, klímaberendezéssel ellátott buszt vett a városi tömegközlekedési vállalat, amelyek megfelelnek a modern technológiai elvárásoknak.

(www.pannonrtv.com, 2018.4.17.)

 

A romániai magyarság jogsérelmeiről tájékoztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európa Tanács (ET) szakértői bizottságát

A romániai magyarság jogsérelmeiről és a kisebbségi jogok európai szintű védelmét célzó Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről tájékoztatta az RMDSZ az Európa Tanács (ET) rasszizmussal és intoleranciával foglalkozó szakértői bizottságának romániai látogatásra érkezett küldöttségét. A Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottság (ECRI) munkatársai tisztában vannak a magyar kisebbséget érintő problémákkal, a médiában időnként megjelenő gyűlöletbeszédről, illetve a sporteseményeken tapasztalt magyarellenes megnyilvánulásokról is.

(www.hirek.sk, 2018.4.17.)

 

Készülnek a magyar kisebbséget érintő törvények hiteles fordításai

A Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos által életre hívott magyar nyelvi munkacsoport nyár végéig előkészíti a magyar kisebbséget érintő jogi dokumentumok fordítását. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos már hivatalba lépésekor prioritásként nevezte meg a nyelvi jogok legszélesebb érvényesítését. A hiányosságot a kisebbségi nyelvtörvény alkalmazásában látja.

(http://www.bumm.sk, 2018.4.17.)

 

Ilonca és az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Park felfedezése – gyalogtúrán a nagycsaládosok

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) április 14-én gyalogtúrát szervezett. Ezúttal az Elvarázsolt Vidék (Zacsarovanij kraj) Nemzeti Park és sok más természeti látványosság felkeresésére vállalkoztak a tagcsaládok. A gyalogtúrán, az 53 fős csapat, az Ilosvai járásban található, az Ilnyicka-patak partján fekvő Ilonca (Ilnicja) faluból indult. Kárpátalja eddig megtekintett természeti szépségei méltó sorát bővítette az elénjük táruló látvány. A KMNE tervei között szerepel több hasonló túra szervezése. Szeretnének minél többet megmutatni szülőföldjük természeti kincseiből.

(http://www.karpatalja.ma, 2018.4.17.)

 

IhletÉs – kulturális programsorozat Ungváron

Négyfordulós kulturális programsorozatot szervezett a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) Ungváron 2018 áprilisában. Helyszínül, minden alkalommal, a Váralja kávéház szolgált. Az IhletÉs… kulturális programsorozatot sokadik éve rendezik meg a kárpátaljai megyeszékhelyen. A korábbi évek gyakorlatához híven a kulturális programok sorát zenei esttel kezdték, melyen ungvári vagy Ungváron tanuló fiatal magyar zenészek léptek fel. A zenei est végén kötetlen beszélgetés kezdődött a zenét tanuló diákok, az amatőr fellépők és a rendezvény résztvevői között.

(http://www.karpatalja.ma, 2018.4.17.)

 

A Corona és Hargita vonat bővítését kérik a székelyföldiek

A három magyarlakta megye felhívásban fordul a Magyar Államvasutak Zrt. és a magyar kormány felé, hogy a Brassó és Budapest útvonalon közlekedő Corona és Hargita nemzetközi vonatokat is érintő megszorításokat feloldják, és újra több kocsival, köztük hálófülkéssel és büféssel közlekedjenek a vonatok. A felhíváshoz aláírásgyűjtést is szerveznek, az íveket elsőként Borboly Csaba, Hargita, Tamás Sándor, Kovászna és Péter Ferenc, Maros megye tanácsának elnöke látta el kézjegyével Csíkszentdomokoson.

(http://www.maszol.ro, 2018.4.17.)

 

Antal Árpád: két mandátumot hozott a Fidesznek a határon túliak szavazata

A Fidesznek két mandátumot eredményeztek a határon túli levélszavazatok. Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere rámutatott, hogy a bonyolult magyarországi választási rendszer miatt nehéz elmagyarázni, de számításai alapján teljes bizonyossággal állítja, hogy a határon túli levélszavazatok két mandátumot eredményeztek a Fidesz-KDNP szövetségnek. Ezzel cáfolta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársainak számításait.

(http://www.maszol.ro, 2018.4.17.)

MCSi Design