kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319

Budincin a 20 évvel ezelőtti, 1999. augusztus 11-én bekövetkezett teljes napfogyatkozásra, e nem mindennapi és a ...

Soron következő ülését tartotta meg a Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt csütörtökön. A napirenden a féléves munka- és ...

Galič József újra itthon vizsgálja és gondozza bátyja, Galič István lepkegyűjteményét – mely a közép-európai térség ...

Gomboc Dušan, az Arum igazgatója július 1-jén a Muraszombati Körzeti Bíróságnál csődeljárást kezdeményezett a cég ...

Nap, Hold és gyémánt
Nincs döntés sem az elnök, sem az alelnök esetében
Ma is a lendvai lepkeház felállítását tervezi
Az Arum csődje egy ágazat végét jelenti
 

Több mint 4,3 millió eurót költenek az iskolák korszerűsítésére a Nyitrai kerületben

Újabb 20 projekt támogatását hagyta jóvá Nyitra megye önkormányzata az integrált regionális operatív program keretében. Alapiskolai szaktantermeket, könyvtárakat alakítanak ki vagy újítanak fel a megyében. A jóváhagyott projekteket tavaly pénzhiány miatt várólistára helyezték. A 33 aktuális projekttel együtt több mint 4,3 millió eurót költhetnek a Nyitra megyei városok és falvak az iskolák korszerűsítésére

(www.bumm.sk, 2019.8.8.)

Megújulnak a horvátországi magyarság által használt közösségi épületek

A nyár az infrastrukturális megújulásról szól a horvátországi magyarok körében. A HMDK jóvoltából szinte nincs olyan magyarlakta település az országban, ahol ne folynának munkálatok a közösségek által használt egyházi, kulturális vagy oktatási épületeken. Ilyen keretek közt került felújításra és kialakításra a kórógyi falúotthon, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ eszéki diákotthona, Csúzán a Kossuth Ház, Kiskőszegen a horvátországi magyar ház és még sok más közösségi épület.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.8.)

„Mosolyt a hátizsákba!” – kárpátaljai rászoruló gyerekek táboroztatására gyűjtött a Magyar Református Szeretetszolgálat

„Mosolyt a hátizsákba!” címmel indított adománygyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány. A célkitűzés 150 olyan kárpátaljai gyermek egyhetes nyári táboroztatása, akik számára nincs más lehetőség a felüdülésre. A június elsején elindított adománygyűjtés eredményeként a nagylelkű adományozóknak köszönhetően a banki átutalások által, valamint a 1358-as adományvonal hívásából befolyt összeggel sikerült összegyűjteni a szükséges 1 125 000 forintot, melyből 150 gyermek nyári szünete válhatott felejthetetlen élménnyé.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.8.)

Magyarok Kenyere: összeöntötték a Kárpát-medencei gazdák által adományozott búzát

Mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze eddig Magyarországon a Magyarok Kenyere nevű Kárpát-medencei program keretében, amelyet a gazdák rászoruló gyermekek részére adományoztak. A kezdeményezés sikerének titka a gazdák jövőbe vetett hite – mondta a magyar Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Veszprém megyei Nemeshanyban. Farkas Sándor hozzátette: a 19 megyéből és 12 határon túli régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer anyaországi, valamint határon túl élő rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja majd. A búza gyűjtése augusztus végéig folytatódik.

(www.maszol.ro, 2019.8.11.)

Már kétnyelvű nyomtatványok is elérhetők a járási hivatalokban

Újabb előrelépés történt a magyar nemzeti kisebbség helyzetének megerősítése terén. Ezúttal a vállalkozók életét tették könnyebbé. Több járási hivatalban is elérhetők már azok a szlovák-magyar nyelvű nyomtatványok, amelyeket a Bukovszky László (Híd), nemzetiségi kisebbségekért felelős kormánybiztos által megbízott magyar szakmai munkacsoport készített el. A nemzetiségi kisebbségekért felelős kormánybiztos feladatának tartja a nemzeti kisebbségek helyzetének megerősítését nemcsak helyi, de állami szinten is. Az állampolgárok a szenci, dunaszerdahelyi, galántai, vágsellyei, komáromi, érsekújvári (a párkányi kirendeltségen is), a rimaszombati és a rozsnyói járási hivatalokban tölthetnek ki kétnyelvű űrlapokat.

(www.bumm.sk, 2019.8.12.)

Vajdasági magyarok is igényelhetik a Diákhitel 1-et

Nem feltétel, hogy magyarországi felsőoktatási intézményben tanuljanak - mondta el a Pannon Rádió Presszó című műsorában a Diákhitel Központ Zrt vezérigazgatója, Magyar Péter. A Diákhitel 1 szabad felhasználású, igényléshez magyar állampolgárság és bankszámla, valamint magyarra fordított hallgatói jogviszony szükséges. Magyar Péter elmondta, elbírálásra nem kerül sor, igénylés esetén automatikusan utalják a havi maximum hetvenezer forintos összeget. A kamat 1,99 százalék. A Diákhitel célja, hogy Magyarországon és az egész Kárpát-medencében ne legyen olyan fiatal, aki azért nem tud felsőoktatási tanulmányokat folytatni, mert a családi vagy egyéb körülmények nem teszik azt lehetővé.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.12.)

Könyvadomány a horvátországi magyarságnak

Július elején Magyarország eszéki főkonzulja az Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ könyvtárának átadta Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes könyvsorozatát. A kereskedelmi forgalomba nem került példátlan eszmei értéket képviselő sorozatot a tanintézmény igazgatója és könyvtárosa vették át.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.12.)

„Kolozsvár a legmagasabb hőfokon izzik” – küszöbön a jubileumi Kolozsvári Magyar Napok

Példaértékű eseménysorozattá nőtte ki magát a Kolozsvári Magyar Napok, amely tíz évvel ezelőtt jelképes összegekből, kérdőjelek sokaságával indult: mára Erdély-szerte példát mutat a városoknak, és egész magyar napok mozgalmat indított el – tette közzé Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke kedd délelőtt az eseményt megelőző sajtótájékoztatón. A főszervező mellett Oláh Emese alpolgármester és Szabó Lilla programigazgató is kiemelte, melyek lesznek a tízéves KMN különlegességei, újításai és ajánlott programjai. Kiderült, a paletta színes, a várost és a kulturális értékeket helyezi középpontba.

(www.maszol.ro, 2019.8.13.)

Adminisztratív reform Kárpátalján: magyar többségű járás nélkül maradhatunk

Kárpátalja a közigazgatási reform következtében 13 járás helyett nemsokára mindössze 3-4 járásra tagolódhat. A megye bürokratikus terheinek csökkentése érdekében a jelenlegi tagolódást 3-4 járássá egyesítik Ungvár, Munkács, Huszt és Técső központtal. Az intézkedés következtében a kárpátaljai magyarok elveszítik a Beregszászi járást, így a továbbiakban még kevésbé van remény alkotmányos jogaink érvényesítésére.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.14.)

A HMDK mindent megtesz a kis közösségekben élő magyarokért

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége harmadik éve szervez többnapos szórványkonferenciát Omišban, amelyen a kisközösségekben működő szervezeteinek képviselői, valamint az ernyőszervezet munkatársai vesznek részt. A szórványmagyarsághoz tartozók az utolsó bástyái a magyar nemzeti öntudat és kultúra megmaradásának, ezért a HMDK mindenben támogatja őket.

(www.kepesujsag.com, 2019.7.31.)

A kisebbségi önkormányzatok vezetőit fogadta a magyar főkonzul

Magyarország eszéki főkonzulátusa július 16-án ünnepi fogadást adott az országban működő magyar kisebbségi önkormányzatok elnökei számára. A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokat követően sorra alakultak meg az országban a magyar kisebbségi önkormányzatok.  A testületek vezetői számára Magyarország eszéki főkonzulátusa nemrég egy fogadást adott, melyen azon túl, hogy a tisztségviselők megismerhették a főkonzulátus munkáját és felépítését, lehetőségük nyílt az egymás közti tapasztalatcserére és az esetlegesen felmerült problémák megvitatására is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Könyvadomány a horvátországi magyarságnak

Július elején Magyarország eszéki főkonzulja, De Blasio Antonio úr elsőként az eszéki magyar iskolaközpont könyvtárának adta át Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című kötetsorozatát. A példátlan eszmei értéket képviselő sorozatot Andócsi János, a tanintézmény igazgatója és Dorkić Diana könyvtáros vették át. Magyarország kormánya reprint kiadásban jelentette meg a Borovszkyként ismert nagylélegzetű monográfiasorozatot azzal a céllal, hogy a külhoni magyar közintézményeknek, oktatási és tudományos szervezeteknek, könyvtáraknak, múzeumoknak eljuttatott példányok történelmi ismeretforrásul és identitáserősítésül szolgáljanak.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Augusztusra időzítik át a nagyváradi Magyar Kulturális Napokat

Virágkarnevál, Havasi koncert-show és Magyar Kulturális Napok – több, a magyar közösségre figyelő eseményt is szerveznek augusztusban Nagyváradon. Az elmúlt években szeptemberben megtartott Magyar Kulturális Napokat augusztusra tették át, mondta Mihai Jurca, a Visit Oradea vezetője, Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója pedig hozzátette: ezután ezt az eseményt mindig az augusztus 21-ével kezdődő héten tartják majd meg. A nagyváradiak majd megnézhetik az öt virágkocsit, ezeket augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a Debreceni Virágkarneválon mutatják be.

(www.maszol.ro, 2019.8.1.)

Vinkovcei városnap magyar részvétellel

Vinkovce város napja június 20-án van, az idein a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is részt vett kézimunka-kiállítással, és az egyesület kórusa is bemutatkozott. A vinkovcei városnap keretében kiállításokra, kultúrműsorokra, koncertekre és más érdekes programokra került sor. A programban a polgármester, Ivan Bosančić meghívására részt vett a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is.

(www.kepesujsag.com, 2019.8.1.)

Jó hangulatban telik a tábor Fejértelepen

A Dél-bánsági magyarlakta településekről idén több mint hatvan gyermek vesz részt a hagyományőrző, anyanyelvápoló, közösségépítő, népzenei és néptánctáborban Fejértelepen. Az előző évektől eltérően, idén már három éves kortól fogadtak táborlakókat. A gyerekek többségét a néptáncoktatás vonzotta ide. Az ifjú népzenészek is gyakorolhatnak Györfi Sándor hegedűtanár felügyelete alatt és a temerini Berbence együttessel. Idén a tini táborlakók sátorban kaptak szállást. Az óvodás korcsoportnak a hat napos táborban Tóth Andrea gyermekdalokat és különböző játékokat tanított, játékszerűen.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.2.)

Összmagyar középiskolás tábor nyílt Sátoraljaújhelyen

Minden kiváló nyári tábornak van egy kerettörténete, a Rákóczi Szövetség táboráé maga a haza, a bajtársiasság és a testvériség – mondta Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen. A Rákóczi Szövetség 2. Összmagyar középiskolás tábor megnyitóján mintegy négyszáz határon túli és inneni diák volt jelen. A Rákóczi tábor célja a közös alapok, kapcsolatok kialakítása és építése, a magyar kultúra ápolása.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.5.)

Elkezdik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítását

A beruházás Magyarország és Szerbia együttműködésének része, amelynek keretében közúti határátkelőt létesítenek Kübekháza és Rábé térségében. Szerdán 11 órakor kezdődik a Rábé és a magyar határ között húzódó út felújítása a hármashatár közelében. A felújítást 1367 méteres szakaszon végzik. A munkálatok befejezését követően megteremtődnek a feltételek egy új határátkelőhely megnyitásához.

(www.pannonrtv.com, 2019.8.6.)

Érdekes programok várják a közönséget Füleken az idei Palóc Napokon is

Több mint 40 programmal várják az érdeklődőket Fülekre a XXIX. Palóc Napokra és Városnapokra. Az önkormányzat és a Füleki Városi Művelődési Központ – több partnerrel karöltve – augusztus 15. és 18. között rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő fesztivált. A Fülek Város és a városi intézmények, valamint egyéb városi és civil szervezetek által megrendezett programok nagy része ingyenes. A rendezvényt a Besztercebánya Megyei Önkormányzat, valamint a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

(www.bumm.sk, 2019.8.6.)

Kárpátalja is bemutatkozik a Magyar Ízek Utcájában

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját – hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Kárpátaljáról káposztás paszuly készül. A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

(www.karpatalja.ma, 2019.8.6.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben