kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918

December 6-a Szent Miklós napja, a közkedvelt és a gyerekek által várva várt Mikulás ünnepe. Miklós püspököt, a ...

A nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki községek között csak Lendván került sor a polgármester-választás második ...

A múlt héten pénteken megszervezett gálaműsorral zárta jubileumi évét a Szlovén RTV magyar műsorainak stúdiója. A ...

Hétfőn megtartotta első alakuló ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A ...

Szent Miklós ünnepén
Magyar Janez Lendva Község új polgármestere
A magyar rádió és televízió 60 és 40 éve
LKMNÖK: Vida Törnar Judit a régi-új elnök
 

Eszéken zárult az idei Magyarok Kenyere-program

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem“ program keretében 2018-ban minden eddiginél több, összesen négyezer-hatszáz – 2700 magyarországi és 1900 határon túli – magyar gazda ajánlott fel búzaadományt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként Eszéken tartott adományozó ünnepségen Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői térségbeli gyerekeknek adtak át adományokat. Az eseményre múlt pénteken került sor a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban, Eszéken.

(www.kepesujsag.com, 2018.11.29.)

69 éve sugározza műsorait az Újvidéki Rádió

1949-ben, Jugoszlávia egyik legfontosabb ünnepén, a köztársaság napján indult el a vajdasági rádióműsor, magyar nyelven is. 26 évvel később, 1975. november 27-én pedig az Újvidéki Televízió is megkezdte működését a mišeluki székházban. A médiaház jubileumáról az Újvidéki Rádió M Stúdiójában alkalmi műsorral emlékeztek meg. A Vajdasági Rádió és Televízió minden évben november 29-én ünnepli fennállásának évfordulóját. Klemm József, a VRT vezérigazgató-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket. A VRT történelmi fordulópont előtt áll, hiszen most épül az új székháza. Ez pedig azt jelenti, hogy mindenkinek kötelezettséget kell vállalnia azért, hogy az új székházba átkerüljön az elmúlt 69 év tapasztalata, de a 21. század elvárásaihoz is alkalmazkodni kell - emelte ki Klemm József.

(www.pannonrtv.com, 2018.11.29.)

Orbán-Jankovics találkozó: a magyar-horvát viták nem hatnak ki a kisebbségi ügyekre

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hétfőn az Országházban fogadta Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét. A találkozón a horvátországi magyarság helyzetével összefüggő aktuális kérdésekről tárgyaltak. Áttekintették a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét, és egyeztettek az újabb fejlesztési tervekről is. A megbeszélésen elhangzott: bár Magyarország és Horvátország között – a történelmi barátság ellenére – van néhány vitás kérdés is, ezek nem nyomják rá bélyegüket a magyar és a horvát nemzeti kisebbségek helyzetére a két országban, és ebben komoly szerepe van a HMDK tevékenységének.

(www.kepesujsag.com, 2018.11.29.)

Virtuális realitás: tankot irányíthatunk a komáromi erődben

Unikális bemutatóval örvendeztette meg a sajtó képviselőit a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, elkészült ugyanis az az egyedülálló fejlesztés, ami a virtuális realitás szemüvegen keresztül megmutatja milyen volt a komáromi erőd, amikor még huszárok, majd később orosz katonák lakták. A fejlesztés annyira új, hogy kereskedelmi forgalomban még nem is kapható, mindössze két hónapja jelent meg a piacon. A erődbeli barangolás egyelőre magyar nyelvű, de már készül a szlovák és az angol verzió is. A tervek szerint a jövőben nem csak a komáromi erődöt tekinthetjük meg ilyen módon, de a tatai várat vagy az oroszlányi bányákat is.

(www.bumm.sk, 2018.11.29.)

Népzenei oktatás Vukováron, táncház Várdarócon

A helyi hagyományokra épülő oktatási programok, kulturális rendezvények eszközével élve a határon túli magyar közösségek erősítését tűzte ki célul a Petőfi-ösztöndíjasokból alakult Lajta-Szeret Egyesület. Első horvátországi programjukra november 24-én került sor, Vukováron népzenei kurzust tartottak, Várdarócon pedig egy rendkívül sikeres táncházat. Vukováron megtelt a helybéli magyarok otthona, fiatalok és idősebbek is nagy érdeklődéssel figyelték a szakképzett népzenetanárokat, akiknek a segítségével népi hegedűvel, brácsával, nagybőgővel és citerával ismerkedtek, illetve kiegészítő ismeretterjesztő foglalkozásokon vehettek részt.

(www.kepesujsag.com, 2018.11.29.)

Himnusz és Szózat szavalóverseny Szabadkán

Himnusz és Szózat szavalóversenyt tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A csaknem két évtizedes múlttal rendelkező nemzetközi megmérettetésre 45 versenyző nevezett be, 26 különböző általános- és középiskolából. Az ünnepélyes megnyitó után az izguló versenyzőket a zsűri elnöke, Havas Judit előadóművész próbálta lámpalázoldó gyakorlatokkal lazítani. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete immár tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a vetélkedőt. Vajdaságból és Felvidékről neveztek be szavalók, de az anyaországot is képviselték versenyzők. A díjazottak értékes könyvjutalomban részesültek.

(www.pannonrtv.com, 2018.12.01.)

Feljelentették Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel eléggé a várost december elsejére

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel ugyanúgy a várost december elsejére, a román nemzeti ünnepre, mint ahogy március 15-re a magyar nemzeti ünnepre tette.  A feljelentésről Dan Tanasă a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült blogger, az ADEC elnöke számolt be a személyes blogján kedden. Tanasă közölte: a román nemzeti ünnep előtt sajtóközleményben szólította fel Antal Árpádot, hogy ugyanazokra a helyekre ugyanakkora méretű román zászlókat tűzzön ki december elsejére, mint amekkora magyar zászlókkal díszítette fel a várost március 15-re. A polgármester azonban ezt- állítása szerint – „tüntetőlegesen megtagadta”.

(www.maszol.ro, 2018.12.04.)

Egy nemzet, sok probléma - Kolozsváron adott elő az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja

A kisebbségben élő magyarok különböző problémáiról tárgyaltak a Kolozsváron szervezett Magyar kisebbségi közösségek: küzdelmek és lehetőségek című konferencián, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja részvételével. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MACISZESZ) szerdai konferenciáján Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja kifejtette: a szervezetben kifejezetten a kisebbségek emberi jogaira összpontosít, legyen szó nyelvi, vallási és egyéb kisebbségekről. Mint mondta, 57 különböző kérdést figyelnek, civil és politikai jogoktól gazdasági, társadalmi jogokig, a kisebbségben élő nők problémáiig.

(www.maszol.ro, 2018.12.05.)

Megyei szavaló- és énekverseny Nagyberegen

A Kárpátaljai Református Egyházkerület hittanos gyerekek számára meghirdetett szavaló- és énekversenyének egyházmegyei döntőjét advent első vasárnapján tartották meg a Nagyberegi Református Líceumban. A három egyházmegyéből ezúttal közel száz gyermek mérhette össze tudását, nehéz feladatot adva a zsűri tagjainak. A verseny kezdetén a gyerekeket, szülőket és kísérőket Tóthné Balkánszki Mária nagytiszteletű asszony köszöntötte, majd korosztályonként a líceum termeiben elkezdődött a verseny. Az énekversenyen indulók három éneket énekeltek, míg a szavalók egy kötelező és egy szabadon választott verset. A versenyt követően a nagyberegi református templomban történt meg az eredményhirdetés, amelyet megelőzően tanúságos bábjátékkal szórakoztatták a gyerekeket, majd Tóth László református lelkész köszöntését követően a díjazottak átvehették ajándékaikat.

(www.karpatalja.ma, 2018.12.05.)

A Rákóczi Szövetség karácsonyi ajándékot küld a határon túli magyar óvodásoknak

A magyar iskolaválasztás érdekében 20 ezer határon túli óvodásnak küld karácsonyi ajándékot a Rákóczi Szövetség. Tájékoztatásuk szerint karácsonyig a Kárpát-medence közel ezer településén a magyar óvodások Mátyás király mesekönyvet kapnak, amelyhez a szülőket megszólító és a magyar iskolaválasztásra bátorító levelet is mellékelnek. Kiemelték: a Rákóczi Szövetség hosszú évek óta elkötelezett a határon túli magyar közösségek magyar iskolaválasztása mellett, meg vannak győződve arról, hogy a magyar iskola mind a gyermek felnőttként remélt boldogulása, mind a magyar közösségek megmaradása szempontjából a legfontosabb.

(www.karpatalja.ma, 2018.12.05.)

Ismét a szlovákiai magyar cserkészek hozzák el hozzánk a Betlehemi Békelángot

Európában van már a Betlehemi Békeláng, november 28-án gyújtotta meg Niklas Lehner, az idei lánggyermek a betlehemi Születés Templomának öröklángjáról. Az osztrák cserkészek idén már harmincadik éve vesznek részt a békeláng terjesztésében, ezért most ők kapták a lehetőséget az ORF-től (Österreichischer Rundfunk – az osztrák közszolgálati tévé és rádió), hogy kijelöljék maguk közül, ki legyen az a szerencsés, aki személyesen mehet el a békelángért. A kerek évforduló miatt a lángátadó ünnepséget idén Bécs helyett Linzben tartják, innen fogják elhozni a szlovákiai magyar cserkészek is országukba a béke jelét.

(www.bumm.sk, 2018.12.05.)

MCSi Design