kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719

Szlovéniában 1990-re nyúlik vissza a gyermekparlamentek története. A célja már akkor is az volt, ami ma: a 12–14 éves ...

A Lendvai Népi Egyetem a múlt héten vendégül látta az Európai kulturális örökség felkutatása című nemzetközi projektben ...

Az LKMNÖK Tanácsa keddi ülésén egyhangúan elfogadta az önkormányzat 2018-as zárszámadását. A tanács hasonlóképpen ...

A családon belüli erőszak nem ismer határokat, minden társadalomban és szociális rétegben jelen van, s a jelenség ...

Az életre neveljen!
Generációk és városok kapcsolata Európában
Előfinanszírozási szerződés a községgel
Egyre több a szülők és az idősek elleni erőszak
 

Mesterek Visáról – Mezőségi néptánckurzus a magyar fővárosban

A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az ez évi első néptáncos mesterkurzusára. A Hagyományok Háza, az újonnan felújított Corvin téri székházában február 9-én, idei első néptáncos mesterkurzusán Visa tánchagyományát mutatta be. A reggel kezdődő mesterkurzust Szappanos Tamás koreográfus és Deffend Irén, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes művészeti vezetője tartota. Az egész napos tanítást este a visai vendégek gálája zárta le táncházzal.

(www.karpatalja.ma, 2019.2.6.)

Pszichológus az eszéki magyar iskolaközpontban

Tavaly decembertől egy eddig hiányzó szakterületet is sikerült meghonosítani az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban: a tanintézmény iskolapszichológust alkalmazott Juhász Annamária, az oktatási központ egykori diákja személyében. A horvátországi magyar oktatási intézményekben eddig nem alkalmaztak iskolapszichológust, ezt a funkciót az iskolapedagógusok munkája helyettesítette. Tavaly év végétől előrelépés történt ezen a téren, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ pályázatot hirdetett iskolapszichológusi állásra, amelyre a kopácsi Juhász Annamária jelentkezett.

(www.kepesujsag.com, 2019.2.7.)

Rohamosan nő az influenzás betegek száma Újvidék környékén

Félő, hogy a hét végéig ebben a körzetben is járványt nyilvánítanak, ugyanis több száz beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Szerbiában egyébként a piroti és az užicei körzetben nyilvánították járvánnyá az influenzát. Zsúfolt várótermek várnak azokra, akik a napokban orvoshoz fordulnak. A temerini egészségházban is megduplázódott a betegek száma. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartomány területén közepes szintű járvány van, növekvő tendenciával. Újvidék környékén azonban rohamosan nő a betegek száma. Minden jel arra mutat, hogy a hét végéig az influenza terjedése átlépi a járványküszöböt.

(www.pannonrtv.com, 2019.2.7.)

Magyar kiírások a munkácsi vasútállomáson: ragadós lehet-e a jó példa?

Miközben Ukrajnában gőzerővel folyik az ukránosítás, kivételként jó példáról is beszámolhatunk: Munkács városának vasútállomásán ugyanis olyan táblákat helyeztek ki, amelyek az államnyelv mellett angol és magyar nyelvű információkat is tartalmaznak. A magyar nyelvű szöveggel is ellátott információs táblák megjelenése minden bizonnyal azzal van szoros összefüggésben, hogy Munkácsra minden nap befut a Budapest–Munkács Intercity járat, amely később ugyaninnen indul vissza a magyar fővárosba.

(www.karpatalja.ma, 2019.2.8.)

Magyar orvosi egyetem létrehozását szorgalmazzák az erdélyi magyar pártok

Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezetésével üléseztek pénteken Temesváron. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint fontosnak tartották, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat fogadjon el, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez. Az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia hozzon létre magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet.

(www.maszol.ro, 2019.2.8.)

Épül a magyar diákkollégium Eszéken

Egy 20 éves álom valósulhat meg a következő iskolakezdésig. Épül már a magyar diákotthon Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ udvarában. A munkálatok jól haladnak. A 50 fős kollégium átadását idén augusztusra tervezik, szeptembertől pedig már a lakók is beköltözhetnek az impozáns, minden igényt kielégítő épületbe.

(www.kepesujsag.com, 2019.2.11.)

Anyagi segítség a magyar gazdáknak és vállalkozóknak

A magyar kormány a 2019-es évben is segíteni fogja a magyar gazdákat, és újabb 1 milliárd forintos támogatást biztosított a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására. Az új pályázatot január 29-én hirdették meg a zsúfolásig megtelt csúzai kultúrotthonban. Az idei első körben három pályázat kiírására kerül sor, melyek a szülőföldön való könnyebb boldogulást és megmaradást hivatottak elősegíteni.

(www.kepesujsag.com, 2019.2.11.)

A Duna geológiájával ismerkedtek a somorjai gyerekek

A somorjai Corvin Mátyás Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola több mint száz diákja vett részt a Duna geológiájáról szóló műhelyfoglalkozásokon, melyeket január végén és február elején tartottak. A projektet az Európai Régiófejlesztési Alap (ERDF) támogatta az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország határon átnyúló program keretében. Tuba Lajos, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség munkatársa elmondta: az interaktív műhelyfoglalkozások a NAT-NET 2 projekt részeként valósultak meg (A Szigetköz-Csallóköz Natúrpark előkészítése és további összehangolt természetvédelmi kezdeményezések megvalósítása).

(www.bumm.sk, 2019.2.11.)

A Margaréta ovisai izgatottan lapozgatták az ajándékkönyvet

A zentai Hófehérke óvoda Margaréta épületében harmincegy óvodás vehette át a Rákóczi Szövetség könyvcsomagját. A községben a héten még 122 végzős óvodásnak juttatják el az ajándékot. Ebben az évben azok az óvodások kapnak ajándékkönyvet, akik Vajdaságban magyar vagy kétnyelvű iskolai előkészítős csoportba járnak. A Hófehérke óvoda Margaréta épületében harmincegy óvodás vehette át a könyvcsomagot. Az átadáson jelen voltak az Magyar Nemzeti Tanács képviselő is.

(www.pannonrtv.com, 2019.2.13.)

MCSi Design