kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221

Az előző fordulóban a Bilje ellen lőtt öt gól után most a Nafta 1903 ismét kiütötte ellenfelét. A kékek hazai pályán ...

A Lendvai Kinológiai Egyesület a szlovén szövetséggel karöltve 3x CAC nemzetközi kutyakiállítást szervezett ...

A koronavírus-járvány miatt közel másfél évig gyakorlatilag nem vehettünk részt nagyobb kulturális programokon, ...

A Szlovén Műfordítók Egyesületének szakértői bizottsága szeptember közepén közzétette a Sovre műfordítói díj ...

Ismét kiütéses győzelem
17 ország, 625 kutya, 73 fajta
Csomagban nem kínálnak bérletes előadást
Jelölés a műfordítói díjra
 

Bemutatták a felújított Pongrácz Magyar Közösségi Házat

Az elmúlt hónapokban teljes belső átalakításon ment át az ipolysági civil szervezetek otthona, a Pongrácz Magyar Közösségi Ház. A pályázati forrásból megvalósult fejlesztés eredményeit az október 20-ai projektzáró sajtótájékoztatón ismertették. Mint köszöntőjében Zachar Pál, a helyi cserkészeket összefogó Saag Scouting Polgári Társulás vezetője kifejtette: „A Határon átnyúló együttműködés az Alsó-Ipoly mentén elnevezésű pályázat forrásainak jelentős része a közösségi ház infrastruktúrájának fejlesztését szolgálta. A felújításnak köszönhetően a közösségünket építő, értékeket közvetítő alkalmak méltó helyszínévé válik a közösségi ház”.

(www.felvidek.ma, 2021.10.21.)   

Elindult a Felvidéki Mentorprogram

A Design Terminal és a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége együttműködésével megvalósuló Felvidéki Mentorprogram megnyitó ünnepsége zajlott szerdán Komáromban. A Tiszti pavilonban megvalósuló rendezvény megnyitóján Potápi Árpád János mellett köszöntőt mondott Forró Krisztián, a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók elnöke, Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke és Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője. Vajdaság, Erdély és Horvátország után Felvidéken is elindult a magyar kormány által finanszírozott vállalkozói mentorprogram, melynek célja, hogy segítse a határon túli magyar vállalkozók helyben maradását, erősítsék a vállalkozókedvet és szakmai támogatást nyújtsanak a programban résztvevőknek – hangzott el szerdán az esemény megnyitó ünnepségén.

(www.felvidek.ma, 2021.10.21.) 

Ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma

Múlt pénteken ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A plenáris ülés kezdetén, melyen a Fórum tagjaként részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Jakab Sándor tiszteletbeli elnök is, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) – a több mint 12 millió Kárpát-medencei magyar legitim és reprezentatív nemzetpolitikai konzultatív testülete – a koronavírus-járvány miatt egyéves kényszerszünet után ült össze. A plenáris ülésen – a többi külhoni régió képviselői mellett – részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki rövid beszámolót tartott közösségük helyzetéről. A plenáris ülésen Jakab Sándor tiszteletbeli elnök is jelen volt, a KMKF szakbizottsági ülésein pedig Jankovics Róbert, magyarságuk parlamenti képviselője is részt vett.

(www.kepesujsag.com, 2021.10.21.)

Újságírótanácskozás horvátországi magyar résztvevővel

Az erdélyi, székelyföldi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és horvátországi magyar újságírók szakmai és érdekvédelmi szervezetének képviselői október 15-e és 17-e között a magyarországi (Pakshoz közeli) Tengelicen összegezték a másfél évtizedes tevékenység eredményeit. A koronavírus okozta korlátozások miatt egy év késéssel ünnepelhette meg fennállásának 15. évfordulóját a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK). A szervezet fő célja a Kárpát-medence területén tevékenykedő magyar újságírók felkarolása és a kapcsolatépítés. Az elmúlt másfél évtizedben ez a kezdeményezés rendkívül sikeresnek bizonyult, amit nem csupán a több mint húsz megtartott konferencia, hanem a külhoni magyar közösségekben szervezett közös rendezvények, szakmai tanácskozások, tapasztalatcserével egybekötött nyári táborok és együttes kiadványok is bizonyítanak.

(www.kepesujsag.com, 2021.10.21.)

Magyar könyvek és kiadványok a vukovári könyvkiállításon

A Horvátországi Ruszinok Szövetsége a horvát könyvhónap keretében harmadszor szervezett úgynevezett nemzetiségi könyvkiállítást Vukováron. A szombati eseményre minden Vukovár-Szerém megyében honos nemzeti kisebbség meghívást kapott, így a magyar is, ahol Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzata állított ki magyar könyveket, kiadványokat. Tagjai a HMDK gondozásában kiadott könyveket, kiadványokat állították ki, a horvátországi magyar irodalmat pedig az eszéki magyar tanszék munkatársai, Lehocki-Samardžić Anna tanszékvezető és Dobszai Gabriella, a tanszék oktatója mutatták be.

(www.kepesujsag.com, 2021.10.21.)

Magyar egyesületek találkozója Verőcén

A Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége a hétvégén találkozót szervezett magyar egyesületek számára. Annak érdekében, hogy az egyesület tagjai megismerkedjenek más vidékek magyarjaival is, úgy döntöttek, szerveznek egy találkozót, hazai és anyaországi szervezetekkel. A meghívásnak anyaországi nyugdíjas egyesületek mellett eleget tett az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör is, amelyek tagjai egy dalcsokorral is kedveskedtek vendéglátóiknak, de a helyiek is bemutatták énektudásukat.

(www.kepesujsag.com, 2021.10.21.)

Kárpát-medencei focitorna Székelyföldön, horvátországi magyar játékosokkal

A hétvégén ismét Kárpát-medencei focitornát tartottak a székelyföldi Csíkszentdomokoson. A tornán a délvidéki csapat keretében horvátországi magyar játékosok is pályára léptek. Csíkszentdomokoson nagy hagyománya van a labdarúgásnak.  Már idestova 20 éve rendszeresen megszervezik a magyar Országgyűlés, a székelyföldi önkormányzati képviselők és a moldvai csángómagyarok csapatainak mérkőzéseit, mely minden alkalommal nagyon jó hangulatban zajlik. Idén a minibajnokságot kibővítették az egész Kárpát-medencére, így ezúttal hét ország hat csapata mérte össze erejét a csíkszentdomokosi focipályán. A futballtorna az évek során a nemzeti összetartozás jelképévé is vált, mely így most kiteljesedett.

(www.kepesujsag.com, 2021.10.21.)

Díjazták a legszebb kolozsvári virágos erkélyt, kertet

Ötödik alkalommal díjazták a legszebb kertet, erkélyt, zöldövezetet a Virágos Kolozsvár vetélkedő keretében. A Kolozsvári Városszépítő Egylet által szeptember 9. – október 3. között ötödízben megszervezett verseny célja az volt, hogy a virágos, karbantartott kincses városi zöldövezeteket bemutassa, és versenyre hívja azokat, akik lakóhelyüket rendezettebbé, gondozottabbá, élhetőbbé szeretnék varázsolni egy esztétikusabb összkép elérése érdekében. A legszebb homlokzat a legszebb kert, a legszebb fűszernövénykert, a legszebb erkély díját és a Kolozs megyei legszebb pályázat díját nyerték el a versenyzők.

(www.kronikaonline.ro, 2021.10.20.)

Népzenei és néptáncszemle Pancsován

Megtartották Pancsován a zenei és folklóregyesületek városi szemléjét. A Művelődési Központ nagytermében tíz egyesület, művelődési otthon és iskolai amatőr csoport mutatta be műsorát a szépszámú közönségnek. A szemlén egymást váltották a Pancsován élő nemzetek egyesületei, amelyek saját kultúrájukat, hagyományos dalaikat és táncaikat mutatták be. Az ottani magyarságot a pancsovai Petőfi Sándor MME Pántlika Énekcsoportja, Kemény Mária szólóénekes, valamint a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME ifjúsági tánccsoportja képviselte.

(www.pannonrtv.com, 2021.10.20.)

A Rákóczi Szövetség megbecsüli a külhoni magyar pedagógusokat

A Felvidék nyugati tájairól hozzávetőleg 130 óvónő és alsótagozatos alapiskolai pedagógus utazhatott a napokban Budapestre, ahol a Rákóczi Szövetség tartalmas ismeretgyarapító műsorral várta őket. A Rubin hotelben megtartott szakmai rendezvényen a kollégák és az általuk képviselt intézmények közti kapcsolatépítésre, valamint kulturális élményszerzésre is lehetőség nyílt – tájékoztatta a közönséget a hazatérésük után Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke. A Rákóczi Szövetség a saját éves programjába belefoglalta azt, hogy immár harmadik éve más-más magyarországi helyszínen látja vendégül a Kárpát-medence óvópedagógusait és tanítóit. Ekképp fejezi ki az irántunk érzett megbecsülését, elsősorban azért, hogy minden tőlünk telhető módon segítik a magyar iskolaválasztási program megvalósulását.

(www.ma7.sk, 2021.10.19.)

Új lehetőség a határ menti térségnek

A Szabadka és Szeged közötti felújított vasútvonal új lehetőségeket biztosít a határ menti térségek lakóinak. Nem csak az utazás válik könnyebbé és gyorsabbá, de a gazdasági kapcsolatok is erősödhetnek. A horgosiak mellett távolabbról is érkeztek érdeklődők, utazni vágyók, több ezren. Szabadka és Szeged között már évek óta szünetel a vasúti közlekedés. Ez a helyieknek sok problémát okozott. Az ingázók és a Magyarországon tanulók többször órákat voltak kénytelenek várni a közúti határátkelőknél. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere az idegenforgalom fellendülését várja a beruházástól.

(www.pannonrtv.com, 2021.10.18.)

Szögedi Anna kapta a Példakép-díjat

Hatodik alkalommal hirdette meg a Femine Fortis a Példakép-díjat. A kitüntetést október 16-án Füleken adták át. A díj odaítéléséről a Femine Fortis elnökségéből álló kuratórium dönt, melynek tagjai: Bauer Edit, Gergely Papp Adrianna, Hervay Rozália, Kiss Beáta, Németh Gabriella, Neszméri Tünde, valamint Zupko Mária. Az előző évekhez hasonlóan egy tucatnyi jelölés érkezett. Az idei évben egy polgármesterre, volt pedagógusra esett a kuratórium választása, a 2021-es Példakép-díjat Szögedi Anna nyerte el. Tornalja polgármestere, volt parlamenti képviselő, volt iskolaigazgató meghatódva vette át az elismerést.

(www.felvidek.ma, 2021.10.17.)   

Öt új filmet mutatnak be a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából

Öt új filmet, főként dokumentumfilmeket láthat a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából szervezett hat települést érintő fesztiválon a közönség – közölték a szervezők szerdán. A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját október 13. és 20. között szervezik meg Szabadkán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Újvidéken. Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a mozgókép napja.

(www.karpatalja.ma, 2021.10.13.)

U19-es Eb-selejtező: magyar és ukrán továbbjutás az elitkörbe

Az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében, a 3. csoport utolsó fordulójában, Magyarország 1:1-es döntetlent játszott Ausztriával, ezzel csoportelsőként jutott be az elitkörbe. Az ukrán válogatott szintén döntetlennel zárta az első selejtezőkört, és a magyar fiatalokhoz hasonlóan hét pontot gyűjtve jutott be csoportelsőként a legjobbak közé. Az ukránok a lengyel kortársaik ellen értek el 2:2-es döntetlent.

(www.karpatalja.ma, 2021.10.12.)

 

 

MCSi Design