kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021

Az EHO Podpornica – Evangélikus Humanitárius Segélyszervezet idei találkozója keretében egy különleges gyalogtúra ...

A Lendva-hegyi lakosság hosszú ideig várta, hogy Lendva Község vezetősége bemutassa az utóbbi évek egyik legnagyobb ...

A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottsága egyhangúlag támogatta az MMR és a TV-stúdió vezetői ...

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti villámlátogatásának fókuszában Lendva Község ...

100 kilométer egy nap alatt
Heves vita a gondoláról  
Továbbra is Zver Ilona a lendvai RTV-stúdió élén
Lendva a fókuszban
 

Felvidéki magyar fiatalok részére kezdődött hétfőn vitorlástábor Orfűn

Felvidéki magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor a Rákóczi Szövetség és a Tabu Sailing Team szervezésében hétfőn a Baranya megyei Orfűn. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a július 26. és 30. között zajló tábor megnyitóján azt mondta, a vitorlázás különleges jellemformáló és -fejlesztő sport, hiszen önismeretre, bajtársiasságra, csapatmunkára tanítja a teljesítőképességei határát feszegető gyakorlóját.

(www.felvidek.ma, 2021.7.26.)   

Így állítanák meg a román-magyar határon „átúszó” hulladékot

A környezetvédelmi minisztérium olyan rendszereket szándékozik telepíteni az ország nyugati részének folyóira, amelyek összegyűjtik a Magyarországra tartó úszó hulladékot a vizekből - jelentette ki hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Tánczos Barna szakminiszter. Az elkövetkező hónapokban döntik el, hogy mely pontokon helyezik ki és üzemelik be ezeket a rendszereket, de az biztos, hogy 12 ilyen pont lesz a határ mentén. A miniszter megemlítette, hogy a holland nagykövetség támogatásával már helyeztek el a folyókon ilyen hulladék-kollektorokat, amelyek sikeresen működnek.

(www.maszol.ro, 2021.7.26.)

A bukovinai székelyek nyomában

A bukovinai székelyek életét, migrációját feldolgozó tanulmánykönyvet mutatták be Zentán. Az eredetileg 2020 júniusára a magyarországi Bonyhádra tervezett konferencia megtartását és a könyv megjelenését a koronavírus-járvány húzta keresztül. A könyv létrejöttén több anyaországi és hazai szerző dolgozott. A könyv megjelentetésével a 75 éve Bácskából elmenekült bukovinai székelyek előtt tisztelegnek, akik száműzetésük után tolnai falvakban telepedtek le.

(www.pannonrtv.com, 2021.7.24.)

Minden megy, mozgásban van – magyar alkotók kiállításmegnyitója Pozsonyban

Az elmúlt napokban két, magyar vonatkozású kiállítás megnyitójára került sor az ősi magyar koronázó városban, Pozsonyban. Július 22-én a Pozsony-Óváros Grössling utca 50-es száma alatt található White & Weiss Galériában nyílt tárlat. A csoportos kiállítás címe Minden megy, mozgásban van. Az esemény a szomszédos országok alkotóinak határokon átívelő együttműködése, együtt történő alkotása jegyében zajlott. Csütörtökön, délután a Pozsony-óvárosi Kunsthalléban több alkotó, köztük magyar művész művének bemutatására került sor Mivé szeretnél lenni? Művész? címmel.

(www.felvidek.ma, 2021.7.24.) 

Lévárton szobor őrzi Ujváry Zoltán emlékét

Lévárton nagy becsben tartják dr. Ujváry Zoltán néprajzkutató emlékét. A kevesebb mint száz lakosú gömöri faluban 2004-ben díszpolgárrá avatták a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem professzorát, majd idén nyáron, alig három és fél évvel a halála után szobrot állítottak a tiszteletére. A beszédeket követően Galo Gábor atya szentelte fel a leleplezett szobrot, majd a különböző kulturális, civil, politikai szervezetek képviselői elhelyezték a tisztelet és a megemlékezés koszorúit. Figyelme fókuszában nemcsak a magyarság néphagyománya állt, hanem a határon túli magyarság sorsa, az etnikumok és a nemzetiségek közötti kapcsolatok alakulása, illetve a magyarországi múzeumi hálózat épülése.

(www.ma7.sk, 2021.7.24.)

Külhoni pártelnökök kerekasztala Sátoraljaújhelyen

Tájkép csata közben címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a külhoni magyar pártok elnökeinek részvételével a Sátoraljaújhelyen megrendezett Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen. Az Újraindítás-megújulás – reStart-reNewal címmel megrendezett szabadegyetem 2021. július 21-25. között zajlik. A pénteki program keretében Tájkép csata közben - Külhoni pártelnökök kerekasztala címmel zajlott kerekasztal-beszélgetés, amelyen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Tánczos Barna (RMDSZ) romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

(www.ma7.sk, 2021.7.23.)

Így vagy tökéletes Szabadkán

Telt házas közönség előtt mutatták be csütörtök este az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot a palicsi filmfesztivál magyar válogatásában a szabadkai Eurocinemában. A vígjátékot Varsics Péter rendezte, főszereplője pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső színház korábbi művésze, Béres Márta. A történet egy szépíró és egy bestseller-szerző egymásra találását mutatja be. A színésznőnek ez volt az első nagyjátékfilmje.

(www.pannonrtv.com, 2021.7.23.)

Átadták a Vajdasági Birkózóakadémiát

A Vajdasági Birkózóakadémia alapkőletétele az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapján volt, 2019. október 23-án Magyarkanizsán, az átadása pedig a Nándorfehérvári Diadal Emléknapján került megrendezésre, annak a csatának az 565. évfordulóján, amely 1456. július 22-én zajlott. A magyarkanizsai sportlétesítmény a magyar kormány 2,9 millió eurós támogatásából valósulhatott meg. Az építőipari munkálatok befejeződtek, és be is bútorozták az épületet. A tervek szerint augusztus 10-éig minden véglegesen elkészül.

(www.pannonrtv.com, 2021.7.23.)

A helyi értékek népszerűsítésére nyertek támogatást székelyhídi civil szervezetek

Sikeresen pályáztak a székelyhídi civil szervezetek a magyarországi Agrárminisztérium által meghirdetett idei Hungarikum-pályázaton. Három projektet is sikerül megvalósítaniuk a helyi értékek megismertetése és népszerűsítése érdekében: bemutatják a csokalyi kúriákat, megismertetik a különleges Csíkos-tavat és népszerűsítő kisfilmeket készítenek azokról az épített örökségekről, amelyek már helyet kaptak a megyei értéktárban. A székelyhídi múzeumban megtartott projektismertetőn Béres Csaba polgármester elsősorban köszönetet mondott azoknak, akik foglalkoztak a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium kiírásával, elkészítették a pályázatokat, és levezénylik ezek megvalósítását.

(www.maszol.ro, 2021.7.23.)

Melyik lett Felvidék legjobb magyar szálláshelye és étterme?

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2020 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjakat szerdán Budapesten; a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták. Érsek M. Zoltán, Az utazó magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 19. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat. Közölte: 30 kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazata alapján. Az év felvidéki magyar szálláshelye 2020 a Wellness Hotel Patince – Pat, az év felvidéki magyar étterme 2020 pedig az Aranykárász étterem – Nyékvárkony.

(www.ma7.sk, 2021.7.22.)

 

 

MCSi Design