kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
Augusztus 20-i mellékletünk, benne beszélgetés dr. Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a megszépült felsőlakosi ...

Az önkéntes tűzoltóknak igen fontos van szerepe vidékünkön, és bár szerencsére viszonylag ritkán van rájuk szükség éles ...

Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek ...

A sali község Markovcin rendezte meg szombaton a községi ünnep központi rendezvényét, ahol a községi kitüntetések ...

II.ezerév
Készenlétben télen-nyáron
A magyar kultúra szeretete éltet
Az ipari övezet a fiatalokért jön létre
 

Horvátországi magyar gyerekek a nagykovácsi cserkésztáborban

A Magyar Cserkészszövetség a határon túli tagszövetségekkel együttműködve idén is lehetőséget kapott határon túli magyar gyerekek táboroztatására, a Határtalanul Program keretében. A cserkésztáborra Nagykovácsiban került sor, melynek idén is voltak horvátországi magyar résztvevői. Több mint negyven drávaszögi, kelet-szlavóniai és zágrábi magyar gyerek vett részt a magyarországi táborban Sipos Tűr Klára, Sipos-Vég Gabriella és Balázs-Piri Zoltán vezetésével. Pedagógiai és kézműves foglalkozások, valamint kirándulások is a program részét képezték. A táborban erdélyi és moldvai magyar gyermekcsoporttal voltak együtt.

(www.kepesujsag.com, 2018.08.09.)

Fényképversenyt hirdettek a szlovák-magyar határvidék szépségei témában

2018. augusztus 20-ig van lehetőségük bekapcsolódni az amatőr és a professzionális fotósoknak abba a fényképészeti versenybe, amelynek célja a szlovák-magyar határvidék kulturális örökségeinek bemutatása. A projektről, amely az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési program keretében valósul meg, a Pozsony Megyei Önkormányzat tájékoztatást tett közzé a honlapján. A versenyre nevező fotósok munkái közül 12 győztes képet válogatnak ki, melyeket Szlovákiában és Magyarországon is kiállítanak, valamint egy 2019-es naptárba is bekerülnek. A három legjobb fényképet jutalmazzák is. A két legjobb fotót egy szlovákiai és magyarországi fényképészekből álló zsűri választja ki, a harmadikról a közösségi hálón lehet majd szavazni. Minden nevező egy fotót küldhet be. A versenyre az európai együttműködés napja és a Kulturális Örökség Európai Éve keretében kerül sor.

(www.bumm.sk, 2018.08.09.)

Kárpátalja anno: haluska, nyögvenyelő, káposztáspaszuly és sült szalonna, avagy ezt ették az ungi magyarok 80 éve

Ungvár és Ung vármegye címmel jelent meg 1940-ben az a könyv, mely részletesen bemutatja Ung vármegyét és annak központját, Ungvárt. A több mint 200 oldalas tanulmánykötet szerkesztésében közel harmincan vettek részt. Tanárok, lelkészek, művészek, képviselők, mérnökök írtak a címben szereplő terület és város történelméről, földrajzáról, néprajzáról, vallásáról, demográfiájáról, gazdaságáról és művészetéről. A néprajzi részt Csomár Zoltán református lelkész, középiskolai tanár, egyházi író, helytörténész szerkesztette. Bemutatja az ungi magyarok megélhetési viszonyait, lakóházait; kitér a munkabeosztásukra, ruházkodásukra, kulturális életükre; s nem utolsósorban az étkezési szokásaikat is ismerteti.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.09.)

Nagyszalonta: 950 személynek van róla papírja, hogy Arany János rokona

A partiumi Nagyszalontán, Arany János szülővárosában immár 950 személynek állított ki emléklapot a helyi Arany János Művelődési Egyesület és a város polgármesteri hivatala arról, hogy az illető Arany János vér szerinti rokona. Az Arany-családfát Balogh László nyugalmazott nagyszalontai tanár állította össze a helyi református egyházközség anyakönyve alapján. A jelenleg élő rokonok adatait szóbeli közlések alapján vezette be a családfába. A portálnak adott nyilatkozatában Balogh László úgy vélte: Arany János tágabb rokonsága mintegy 2000 ma is élő személyt számlálhat, akiknek zöme a bihari mezővárosban él. A mostanáig kiosztott 950 oklevél 95 százaléka nagyszalontai lakoshoz került.

(www.bumm.sk, 2018.08.10.)

Mégsem lesz fizetős a Partiumi Magyar Napok

A közönség nem rajongott az ötletért, ezért a szervezők meggondolták magukat. Csütörtökön a rendezvény szervezőcsapata azt közölte, hogy szombaton és vasárnap csak azok léphetnek be a Kossuth-kertbe, akik a kapuknál 10 lejes belépőt váltanak, amiért cserébe az étel- és italárusoknál lefogyasztható 2 zsetont és egy karszalagot adnak. „A közönségigényeket meghallgatva” viszont a szervezők péntekre meggondolták magukat. A közönségigényeket meghallgatva a szervezők úgy döntöttek, hogy nem vezetik be a rendszert, a Kossuth-kertbe az eddigi évekhez hasonlóan korlátlan lesz a belépés.

(www.maszol.ro, 2018.08.10.)

Szép szó tábor Kishegyesen

Verskedvelő táborozókkal telt meg szombat este a kishegyesi Kátai-tanya. Idén jubiláris, harmincadik alkalommal tartják meg a Szép szó tábort a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében. Az évforduló jubileumi gálaesttel indult, ahol vajdasági és anyaországi vendégek, valamint egykori táborlakók álltak színpadra. A táborban házi versmondó versenyt is tartanak, aminek győztesei a tábort lezáró hagyományos gálaműsoron is fellépnek, augusztus 18-án.

(www.pannonrtv.com, 2018.08.12.)

Újabb hat helyi termelő kapta meg a Gömör-kishonti Regionális Termék védjegyet

Újabb hat helyi termelő kapta meg a Gömör-kishonti Regionális Termék védjegyet (RPGM), amelyet a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Poltári járást felölelő régió hagyományosan előállított termékeire lehet igényelni. A tanúsító bizottság az összes védjeggyel kapcsolatos kérvényt átvizsgálta, és úgy döntött, hogy mind a hat pályázó megkapja a védjegyet – magyarázta a Malohont Helyi Akciócsoport (MAS) menedzsere, Miroslava Vargová. A Gömör-kishonti Regionális Termék védjegyet a nagyszuhai Július Pravotiak fafaragó kapta meg, továbbá a rimaszombati Tatiana Longauerová lepény- és kenyérsütő, valamint a nagyrőcei Martin Böhmer mézkészítő. Rajtuk kívül sikerrel pályázott Murány település is a murányi buktával, ezenkívül a gernyőpusztai  földművelő társaság, amely tehéntejre, gabonavetőmagra és hüvelyesekre szerezte meg a védjegyet, a rimajánosi Hosszúréti László pedig a saját termesztésű zöldségeire.

(www.hirek.sk, 2018.08.13.)

Kárpátaljaiak is részt vesznek a Magyar Ízek Utcáján

A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között. A fesztiválra olyan nem professzionális “főző embereket” és meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek, lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.14.)

Örömünneppé vált a hétvégén kezdődő Kolozsvári Magyar Napok

Az idei, 9. kiadás legfontosabb újdonságairól tájékoztattak kedden a Kolozsvári Magyar Napok szervezői. Rekordszámú programokkal készülnek, lesz futóverseny, a Sétatér helyett pedig a Bánffy-palota udvarán felállított színpad előtt bulizhat az odalátogató a változatosabbnál változatosabb műfajú koncerteken. Gergely Balázs főszervező leszögezte: az idei kiadás előszobája vagy főpróbája a 2019-es jubileumi kiadásnak, jövőre méltó módon fogják megünnepelni a rendezvénysorozat tizedik évfordulóját. A főszervező szerint a Kolozsvári Magyar Napok ma már több, mint egy fesztivál vagy városnapok, „az erdélyiek és a Kárpát-medencei magyarság örömünnepévé vált”.

(www.maszol.ro, 2018.08.14.)

Sikeres Palóc Napok Füleken

Több mint 30 program, csaknem 300 fellépő, 7 helyszín, 20 partnerszervezet és több mint 5 ezer látogató a XXVIII. Palóc Napok és Füleki Városnapok mérlege. A város önkormányzata és a Füleki Városi Művelődési Központ – több partnerrel karöltve – augusztus 10. és 12. között rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő háromnapos fesztivált. A rendezvénysorozat péntek délután a városi parkban, az Ismerjetek meg minket! című programblokkal indult. A Városnapokat kísérő Füleki Vásár helyszíne a Városi park volt, ahol a szombati rendezvények is zajlottak. A Családi délelőtt keretében volt utca- és meseszínház, verklis, hintóztatás, kézzel hajtott körhinta, játszópark, arcfestés és egyéb attrakciók. Vasárnap délelőtt nem maradt el a szlovák és magyar nyelvű szentmisékhez kapcsolódó, immár hagyományos ünnepi körmenet sem.

(www.bumm.sk, 2018.08.14.)

Változik a szlovák-magyar határ az Ipoly folyó medrének szabályozása miatt

Az Ipoly folyó medrének szabályozása és a Somoskőújfalu önkormányzata által kiépített, határokon átnyúló szennyvízcsatorna miatt megváltozik a szlovák-magyar határ vonala. Ez a Magyar Közlöny szerdán megjelent számából derül ki. A Portfolio.hu hírportál szerint a szlovák-magyar határt legutóbb 1997-ben korrigálták az Ipoly, a Sajó és a Ronyva határfolyók vízgazdálkodási szabályozáskor. A jelenlegi változás 177 802 négyzetméternyi területet érint. A területet - egy államközi egyezmény értelmében - a két ország kicseréli egymás között. Ezt az egyezményt tavaly, június 2-án írta alá Andrej Kiska államfő, az országhatárok változását érintő további szerződésekkel együtt.

(www.hirek.sk, 2018.08.01.)

Időutazás kőkemény múzeumi profizmussal – így ünnepel Csíkszereda város

Útkereszteződésben címmel nyílt állandó várostörténeti kiállítás Csíkszeredában a javában zajló városnapokon. A Csíki Székely Múzeumba „eddig soha nem látott tömeg” érkezett a csütörtök esti megnyitóra. A múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt szerint sosem volt ennyire népes hallgatósága kiállításmegnyitónak a csíkszeredai Mikó-várban, mint az Útkereszteződésben című kiállítás csütörtök esti megnyitóján. Amint az igazgató fogalmazott: az eddigi legnépszerűbbként emlegetett Munkácsy-kiállítást is felülmúlja a most megnyitott tárlat. Anyagának összeállításában, a kutatómunkában és a tárgygyűjtésben félszáz szakember dolgozott. Az összefüggő, 7 teremre kiterjedt kiállítótérben több ezer műtárgy, fotó, dokumentum található.

(www.maszol.ro, 2018.08.03.)

Szabadtéri mozit is ajánl a Partiumi Magyar Napok

Partiumi Filmélmények címmel szerveznek szabadtéri vetítéseket a Szatmárnémeti újközpontjában található rendezvénygödörben a Partiumi Magyar Napok alatt. A szervezők közleménye szerint augusztus 20-a és 23-a között minden este 21:30-tól egy kimagasló magyar alkotást nézhetnek meg az érdeklődők. Augusztus 20-án Fekete Ibolya, Anyám és más futóbolondok a családban című filmdrámáját láthatják. Augusztus 21-én a legújabb magyar krimi-drámát, a Budapest Noir-t nézhetik meg. Augusztus 22-én az Aurora Borealis – Északi fény című magyar filmdrámát vetítik Mészáros Márta rendezésében. Augusztus 23-án Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmdrámáját mutatják be, amelyet bekerült a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra jelölt legjobb öt film közé.

(www.maszol.ro, 2018.08.03.)

Összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát Kárpátalján

Ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát szombaton a Beregszász melletti Mezőgecsében. Az ünnepségen mondott köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. A politikus emlékeztetett arra, hogy „a 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi.

(www.hirek.sk, 2018.08.04.)

Kiállításon mutatják be a határon túli magyar műemlékek restaurálását

Interaktív résszel is várják a látogatókat a Rómer Flóris-terv részeként megújuló, határon túli magyar műemlékek restaurálását bemutató kiállításon – közölte az Ideje az építésnek című budapesti tárlat kurátora. Deák Ildikó azt mondta, az interaktív részen többek között a régészettel, a falképfeltárással és a restaurálással ismerkedhetnek meg a látogatók játékos formában. A tárlat új koncepciót követ, amely a Rómer Flóris-terv eredményei mellett a műemlékvédelem folyamatát is megjeleníti. A kiállítás augusztus 7-től a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkárságának épületében tekinthető meg.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.04.)

A Szent István-bazilikába került a Magyarok kenyere program aratókoszorúja

A Szent István-bazilikában állították ki a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzából készült aratókoszorút. A Kárpát-medence valamennyi határon túli, magyarlakta területe, valamint a 19 magyar megye kalászából font koszorút első alkalommal állították ki a bazilikában – hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke (Fidesz) hétfőn, a koszorú kihelyezésekor tartott átadón. Elmondta, hogy a két részből álló koszorú külső része az anyaországot jelképezi, amely átöleli a határon túl élő magyarságot. “Ez a dupla koszorú az összefogást, az összetartozást jelképezi” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 15 millió búzaszem a 15 millió magyar összetartozásának szimbóluma.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.06.)

Megnyílt a külhoni magyar fiatalok DemoWood alkotótábora Tokajban

Az egyhetes program megnyitóján Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte: az államtitkárság arra törekszik, hogy minden külhoni korosztályt és közösséget megszólítson. Céljuk, hogy támogatásaik segítségével felépüljön egy képzési és közösségi láncolat, és ennek révén a fiatalok olyan képzettséget szerezzenek, amellyel a szülőföldjükön is boldogulni tudnak. Hozzátette, a 2018 a külhoni magyar családok éve című programsorozat keretében működnek együtt a DemoWood tábor szervezőivel. Évek óta szerveznek tábort külhoni magyar fiatalok számára. “Dizájntáboruk” kapcsán jó kapcsolatot ápolnak a nemzetpolitikai államtitkársággal is.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.08.)

A kárpát-medencei kézművesség ünnepe a Budai várban

Augusztus 17-e és 20-a között a Budavári palotában rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. Idén is közel 1000 kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel és népi játszóházakkal várják a látogatókat. Több mint 800, Kárpát-medencében élő magyar és 150, a világ különböző részéből érkezett mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével. A Mesterségek Ünnepe egy olyan, határokon átívelő rendezvény, ami a legjelentősebb találkozási helye a Kárpát-medencében élő kézműveseknek.

(www.pannonrtv.com, 2018.08.08.)

Határon túli magyar műemlékek felújítását mutatják be a Miniszterelnökségen

A határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása, amely kedden nyílt Budapesten a Miniszterelnökség Táncsics utcai aulájában. Az interaktív elemekkel színesített tárlat a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, az újjáépítések folyamatait, valamint az építészeti és a restaurátori beavatkozások módszereit mutatja be a nyár végéig – hangsúlyozta Földváry Gábor miniszteri biztos a tárlat keddi megnyitóján. A kormányzat három-négy éve tartó támogatásának köszönhetően valósult meg a határon túli magyar, elsősorban egyházi műemlékek felújítása, katalogizálása, felmérése, tudományos összegzése és a műemlékek állagmegóvása. Százhoz közelít azoknak a műemlékeknek a száma a határon túl, amelyek részesültek ebben a programban.

(www.karpatalja.ma, 2018.08.08.)

MCSi Design