kele
perec1
garas1
64. évfolyam
12. szám
Megjelenés:
2020. 03. 26.
kiscim1220

Az elmúlt évi ügyvitelt a Muraszombati Általános Kórház mintegy 200.000 eurós veszteséggel zárta, amivel ...

Az Agrárpiaci és Vidékfejlesztési Ügynökség február 24-e és május 6-a között fogadja a mezőgazdasági támogatási ...

A haj az emberi fej szőrzete, amely több szempontból is védi a koponyát. Akármennyire is meglepőnek hallatszik, a haj ...

A völgyifalui Petőfi Sándor Művelődési Egyesület február 28-án megtartotta évi rendes közgyűlését a falu egykori ...

Minimális veszteség és sikeres szanálás a kórházban
Zajlik a mezőgazdasági kampány
Ruha teszi az embert!? – Hajadonok és pártában maradt lányok
Évről évre tartják a színvonalat
 

Kárpát Szemle

Információs kalandpark nyílt Rozsnyón

Rendhagyó módon lehet felfedezni a gömöri régió szépségeit a szerdán (december 11.), a rozsnyói Pavol Dobšinský Gömöri Könyvtár (GK PD) területén megnyílt információs kalandparkban. Tatjana Bachňáková, a könyvár munkatársa elmondta, oktatási és szórakoztató programok szervezésére is lehetőség lesz a parkban. A Terra Incognita program keretében 20 ezer eurót kapott a város Kassa megyétől a projekt megvalósítására. A támogatásnak köszönhetően padokat helyeztek el, gyalogösvényt alakítottak ki és interaktív információs táblákat helyeztek el a területen.

(www.bumm.sk, 2019.12.12.)

Nyugat-szlavóniai magyar egyesületeink év végi programjai

Karácsonyi kézműves foglalkozásokat, kultúrműsorokat, Mikulás-várást rendeztek nyugat-szlavóniai egyesületeink Daruváron és Trojeglaván is. November 30-án a Daruvári Magyarok Közösségében adventi foglalkozásra került sor, melyen adventi koszorúkat, ajtódíszeket és egyéb karácsonyi díszeket készítettek. A foglalkozást Sabo Aleksandra, Sić Melita és Tóth Rebeka Petőfi-ösztöndíjas tartották. Az összejövetelen gyerekek és felnőttek is részt vettek.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Magyar est Darázson

Négy évvel ezelőtt rendezték meg először a magyar hagyományok szemléjét Darázson, melynek keretében kiállították a helyi asszonyok által készített kézimunkákat, a kultúrműsorban pedig magyar tánccsoportok és kórusok szerepeltek. Ennek a rendezvénynek a folytatása a darázsi magyar est, amelyre múlt szombaton került sor a helyi kultúrotthonban. A pár évvel ezelőtt indított rendezvénnyel az volt a cél, hogy néptánccal és népzenével járjanak kedvében a magyar kultúra iránt érdeklődőknek.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást írtak alá

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere hétfőn Zágrábban Nina Obuljen Koržinek horvát művelődési miniszterrel, ezt követően pedig aláírták a magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást. Kásler Miklós a közös sajtótájékoztatón elmondta: a horvát miniszterrel megállapították, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolatok az utóbbi időben rendkívül dinamikusan fejlődtek az előadó-művészet, az örökségvédelem területén, a nemzetiségi oktatási kérdésekben és annak a kulturális vonatkozásaiban is.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.12.)

Nacsa: a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra

A kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy rászoruló családoknak és a helyi iskolában tanuló gyermekeknek vitt adományt és ajándékcsomagokat Tiszakeresztúrra, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel. Nacsa Lőrinc elmondta: a látogatással azt szeretnék üzenni, hogy a kárpátaljai magyarság mindig számíthat Magyarországra. Ahogy eddig, továbbra is minden nemzetközi fórumon felszólalnak az ottani magyarság jogfosztása ellen.

(www.karpatalja.ma, 2019.12.13.)

Felavatták a temesvári Új Ezredév Református Központ templomépületet

Temesváron az 1989-es forradalom kirobbanása harmincadik évfordulóján vasárnap este felavatták a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomépületét. A huszonegy éve elkezdett építkezés a magyar állam 2017-ben nyújtott támogatása révén kapott lendületet. A központ felépítéséhez a gyülekezet két alkalommal nyert félmillió eurós EU-s pályázatot. A templomavató hálaadó istentiszteleten Tőkés László hirdette az igét.

(www.maszol.ro, 2019.12.16.)

Bővítenék a román-magyar katonai együttműködést

Nicola Ciucă román védelmi miniszter Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövettel egyeztetett a kétoldalú, regionális, NATO-n és Európai Unión belüli katonai együttműködés bővítéséről - tájékoztat a védelmi minisztérium pénteki közleménye. A dokumentum szerint a román honvédelmi miniszter megköszönte a nagykövetnek Magyarország hozzájárulását a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítéséhez azáltal, hogy a magyar katonák részt vesznek a Románia területén működő parancsnoki és ellenőrzési struktúrákban.

(www.maszol.ro, 2019.12.16.)

Tizenkét év után újra volt magyar est Kácsfaluban

A Kácsfalusi járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében 12 év után újra volt magyar est Kácsfaluban. A járásban élő magyarok aránya ismét elérte a 3%-ot, ezért idén újból joguk lett kisebbségi önkormányzatot alakítani és ennek örömére szervezték meg a kácsfalusi magyar estet, mely azelőtt hagyomány volt a faluban.

(www.kepesujsag.com, 2019.12.16.)

Szabadkai tamburások koncerteztek Csókán

Teltház előtt lépett színpadra a Szabadkai Zeneiskola tamburazenekara kedd este Csókán. A Művelődési Ház pódiumán szerb, horvát és magyar nyelvű karácsonyi dalok is felcsendültek. A főleg általános iskolás növendékekből álló zenekar első alkalommal lépett színpadra Csókán. Repertoárjukkal igyekeztek minden nemzeti közösség számára kedveskedni. A Szabadkai Zeneiskola növendékei már visszatérő vendégek a bánáti községben. A közel másfél órás koncertet vastapssal köszönte meg a csókai közönség.

(www.pannonrtv.com, 2019.12.18.)

Szijjártó: A magyar közösségek Szerbiában élvezhetik a legtöbb jogot

Magyarország szomszédos országai közül a magyar közösségek Szerbiában élvezhetik a legtöbb jogot - jelentette ki Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden felszólalt az ENSZ-közgyűlésben az őslakos nyelvek nemzetközi évének lezárása alkalmából tartott magas szintű rendezvényen. A politikus kifejtette, hogy a vajdasági magyar közösséget bevonják a szerbiai döntéshozatalba is, sőt a két ország közötti kapcsolatok erőforrásának tartják. Negatív példának Ukrajnát emelte ki a magyar tárcavezető.

(www.pannonrtv.com, 2019.12.18.)

Sepsiszentgyörgyi származású nyolcéves rajzával ünnepel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Általános iskolásoknak szóló rajzpályázat útján választotta ki karácsonyi képeslapjának illusztrációját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A nyertes a nyolc éves sepsiszentgyörgyi származású, Budapesten élő Gábos Nóra rajza lett. A rajzpályázatra beérkezett alkotások közül közönségszavazat alapján került ki az öt legnépszerűbb, ezek közül pedig szakmai zsűri választotta ki azt, amelyik az üdvözlőlapra került. A beküldött karácsonyi rajzokat az együttes Facebook-oldalán osztotta meg.

(www.maszol.ro, 2019.12.18.)

Földrengés volt a szerb-román-magyar határ közelében

A Richter-skála szerinti 3,3-os erősségű földrengést mértek kedden hajnali 2 óra 28 perckor Szerbiában, a szerb-román-magyar határ közelében - jelenti honlapján az országos földfizikai intézet (INFP). A földrengés 18 kilométeres mélységben következett be, Temesvártól 60, Szegedtől 62, Újvidéktől 71, Aradtól 84 kilométerre. Az idei év legerősebb földrengése május 18-án történt Suceava megyében, és 4,7-es erősségű volt. 2018. október 28-án Buzău megyében egy 5,8-as erősségű földmozgást észleltek, amelyet Székelyföldön is érezni lehetetett.

(www.maszol.ro, 2019.12.18.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben