kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220

Kár, hogy mindössze néhányan jöttek el Miklavčič Milena írónő, az „Ogenj, rit in kače niso za igrače” (szabad ...

Két európai filmfesztivál is műsorra tűzte Horváth Botka Áron fiatal lendvai filmrendező Delčki/Részecskék című ...

Idén a szőlészet, borászat területéről nem sok jóról tudtunk beszámolni, talán emiatt még nagyobb jelentőségűnek ...

Továbbra is élénken terjed a koronavírus Szlovéniában, a két gócponton kívül is – Ljubljana és a koroškói városok – ...

Az elhallgatott történetekről
Európai fesztiválokon a Részecskék
Bronz Decanter a Lendwines csapatának
Negatív teszttel megszakítható a karantén
 

Szarajevó, Doberdó, Trianon – Könyv a Nagy Háborúról és Trianonról

bt06201Novemberben mutatták be a Szarajevó, Doberdó, Trianon című kötetet, Balla Tibor hadtörténész munkáját A Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötet a könyvtárak polcára kívánkozik, s történelemtanítási segédanyagként is ajánlható.

Stílusosan, az egykori Ludovikán rendezett könyvbemutató hangulatát Dr. Hermann Róbert professzor bevezetője adta meg, aki a Nagy Háborúról érdekes példákkal szólt. Igen, a két háború között még minden településen állt hősi emlékmű, amiknek egy részét a kommunista időkben lerombolták, imperialista háborúnak titulálva az akkor történteket. Farkas Márton történész még 1989-ben is e szellemben értékelte a világégést. Hermann professzor a híres-hírhedt bonmot is idézte: „Batthyány a semmiből teremtett hadsereget, Károlyi a hadseregből semmit!”

bt05202Dr. Balla Tibor alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának professzora jelentős hadtörténészi múlttal fogott tollat, Bécsben is végzett kutatásokat, amiről a könyvbemutatón is beszélgettünk:

„A Hadtörténeti Levéltár Bécsi Kirendeltségét vezethettem 2008-tól 2012-ig. Nagyon jó kollegiális kapcsolatot építettünk ki az osztrák kutatókkal, s e munka is a kinti évek egyik hozadéka. Nekünk, magyar kutatóknak határozott előnyünk, hogy az itthoni, az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági anyagokhoz is hozzájutunk, s a német nyelvet is ismerjük. Alapvető különbségek a háború menetének és következményeinek megítélésében viszont nincsenek.”

A Scolar Kiadó jókor időzítette a könyv megjelenését, amely egyrészt a Nagy Háború, másrészt a békediktátum évfordulójához kötődik. Az utóbbi 2020-ban erősen felborzolhatja a kedélyeket, amit az egyes szomszéd államok provokáló, intoleráns magatartása is fokozhat. A kötet tudományos-ismeretterjesztő mű, a másfélszáz oldal egy ültünkben elolvasható. Annak is ajánlható, aki keveset tud a világégésről, s annak is sok új információval szolgál, aki az évfordulón kíván alaposabb ismereteket szerezni a világháborúról és a hírhedt békediktátumról.

Balla Tibor alapos munkát végzett, sorai közül kiviláglik a pedagógusi véna: gondolatait közérthető stílusban, lebilincselően adta közre. A könyv gazdagon illusztrált, s a térképek is a közérthetőséget szolgálják. Az egykori plakátok – amiket az ötvenes években irredentának tituláltak – az akkori életérzést sugallják.

A könyv hátsó borítójára az egész kötet ars poeticáját is kifejező fényképet tett a szerkesztő: az egykori többemeletes épületekből csak a falak töredéke áll, minden romokban hever. A téglahalmaz melletti gyér füvön birkanyáj legelészik, pásztoruk a törmeléken lépdel. Pusztulás után is megy tovább az élet!

 

 

MCSi Design