kele
perec1
garas1
64. évfolyam
12. szám
Megjelenés:
2020. 03. 26.
kiscim1220

Az elmúlt évi ügyvitelt a Muraszombati Általános Kórház mintegy 200.000 eurós veszteséggel zárta, amivel ...

Az Agrárpiaci és Vidékfejlesztési Ügynökség február 24-e és május 6-a között fogadja a mezőgazdasági támogatási ...

A haj az emberi fej szőrzete, amely több szempontból is védi a koponyát. Akármennyire is meglepőnek hallatszik, a haj ...

A völgyifalui Petőfi Sándor Művelődési Egyesület február 28-án megtartotta évi rendes közgyűlését a falu egykori ...

Minimális veszteség és sikeres szanálás a kórházban
Zajlik a mezőgazdasági kampány
Ruha teszi az embert!? – Hajadonok és pártában maradt lányok
Évről évre tartják a színvonalat
 

Kárpát Szemle

Ingyenes segítséget nyújt a távmunka megszervezésében az erdélyi magyar fiatalok által létrehozott internetes platform

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot ideje alatt egyre többen végeznek otthonukból távmunkát, sok esetben csapatmunkában úgy, hogy nincsenek egy légtérben – nekik nyújt most ingyenes segítséget az erdélyi magyar fiatalok hiánypótló kezdeményezése. Az országban egyedi internetes felületet hozott létre néhány vállalkozó kedvű erdélyi magyar fiatal, akik a koronavírus terjedése miatt kihirdetett szükségállapotra reagálva ideiglenesen ingyenessé tették szolgáltatásukat.

(www.kronikaonline.ro, 2020.3.19.)      

Koronavírus: lemondtak egy erdélyi fesztivált, több zenei rendezvényt elhalasztanak

Elmarad a gernyeszegi Awake fesztivál, s a 2020-as kiadását nem szervezik meg. Kihívást jelentett számukra a szervezőcsapatot úgy koordinálni, hogy nem találkoznak egymással, mert elővigyázatosságból otthonról dolgoznak. A jegyeladások megcsappanásával is számolniuk kellett. Az ötödik jubileumi Double Rise fesztivált Torockón későbbi időpontban szervezik meg augusztus 12–15. között. A kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi versenyére is későbbi időpontban kerül sor a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében.

(www.kronikaonline.ro, 2020.3.21.)    

Megvannak a matektanárok, hamarosan indulhat a magyar iskolatévé

A román közszolgálati televízió (TVR) pénteki közleménye szerint a magyar kisebbségi érdekképviselet kérésére kiegészítették az oktatási szaktárcával kötött megállapodást, így a magyar tannyelvű osztályok diákjai számára is lesz iskolatévé. Mátéfi István matematikatanár, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója lesz az egyik pedagógus, akit láthatunk majd a televízió képernyőjén.

(www.szekelyhon.ro, 2020.3.23.)

Fülek önkormányzata védőmaszkokkal látja el az időseket

Március 19-től Fülek város háztartások százaiba juttatott el pamutszövetből varrt védőmaszkokat. Ezen a héten további ezer darabot kézbesítenek ki – tájékoztatta a lakosságot Mikuš Kovácsová Klaudia, a városi hivatal szóvivője. Agócs Attila polgármester elmondása szerint az önkormányzat elsőként azoknak az alkalmazottainak biztosított védelmet, akik ügyfelekkel vannak kapcsolatban.

(www.bumm.sk, 2020.3.24.)

Szijjártó Péter: Újra lehetővé válik az ingázás a magyar-román határon

Magyarország és Románia - hasonlóan több más európai országhoz - korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain. Ezek az intézkedések teljes mértékben legitimek, céljuk, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől - magyarázta. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar-osztrák és a magyar-szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amellyel Magyarország és Románia határán az ingázók át tudnak járni egymás országába munkavégzés céljából.

(www.pannonrtv.com, 2020.3.25.)

Nyolc tájegység táncait tanulhatják meg a gyerekek otthon

Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatják meg a gyerekek otthonukban a magyar Országos Széchényi Könyvtár néptáncoktató filmsorozata segítségével. Ezek a könyvtár YouTube-csatornáján lesznek elérhetők péntektől. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a szarvasi gyermek szólótáncfesztivál díjazottjai mutatják be. A Táncolj velünk! című, gyermekeknek szóló néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban.

(www.pannonrtv.com, 2020.3.25.)

Önkéntes medikusokat keresnek a galántai és dunaszerdahelyi kórházak

A Svet Zdravia lánc kórházai, ezzel együtt a magyarlakta vidékek, mint Mátyusföld és Csallóköz egészségügyi ellátást biztosító intézményei is medikusokat és medikákat keresnek önkéntes szolgálatra. Az orvosi egyetemen tanulók az ország 18 kórházába jelentkezhetnek a koronavírus pandémia miatt kialakult vészhelyzet idején. Önkéntesnek azok az orvostani hallgatók jelentkezhetnek, akik már elvégezték az orvosi egyetem harmadik évfolyamát, és elkezdték a negyediket.

(www.ma7.sk, 2020.3.25.)

Verselő Kárpát-medence: indul az online szavalóverseny

Kulturális rendezvények, vers-és szavalóversenyek maradtak el a koronavírus járvány miatt Kárpát-medence szerte. A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai most egy online összefogásra hívják fel a Kárpát-medence fiataljait és szervezik meg a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyt a költészet napjának apropóján. Nevezni magyar költők verseivel vagy versrészleteivel lehet, három korcsoportban.

(www.ma7.sk, 2020.3.25.)

Ifjakat meghazudtolva

Jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a rimaszombati Wass Albert Nyugdíjasklub. 2001-ben alapította meg Tamás Ilonka néni. Tagjai fiatalokat megszégyenítő aktivitással vesznek részt különféle programokon, mindemellett a magyarországi baráti nyugdíjascsoportokkal is igyekeznek jó kapcsolatot ápolni.

(www.ma7.sk, 2020.3.25.)

Felfüggesztik a Marosvásárhely és Budapest közötti repülőgépjáratot

A WizzAir légitársaság bejelentette, hogy csütörtöktől felfüggeszti a Marosvásárhely–Budapest–Marosvásárhely repülőgépjáratot. A hírt a marosvásárhelyi Transilvania reptér honlapján jelentették be. A szerdai járatok még menetrend szerint közlekednek, de csütörtöktől, jelen állás szerint, május elsejéig nem lehet Marosvásárhelyről a magyar fővárosba repülni, sem onnan repülővel hazajönni.

(www.szekelyhon.ro, 2020.3.25.)

Hallani sem akarnak a tanévismétlésről

Az oktatási miniszter szerint szóba sem jön a tanév megismétlése, és ezzel a Magyar Szülők Szövetsége is egyetért. Csíky Csengele, a szövetség elnöke úgy gondolja, az online oktatásban rejlik számos család pszichikai épségének záloga, hiszen ad egy napi rutint a gyereknek, aki így a fizikai elszigeteltség ellenére is szervezett kapcsolatban maradhat az osztálytársakkal, tanárokkal.

(www.szekelyhon.ro, 2020.3.25.)

Koronavírus-teszteket osztottak szét Kárpátalja járásaiban

Március 25-én Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke részvételével tartotta meg az operatív stáb a koronavírus fertőzés megelőzésével kapcsolatos ülését. A bizottság munkájában részt vettek az államigazgatás részlegeinek vezetői. Mihajlo Rivisz kijelentette, hogy megkapták a koronavírus-teszteket, sőt már szét is osztották a megye járásai között. Minden járás 50 tesztet kapott.

(www.karpatalja.ma, 2020.3.25.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben