kiscim1718
 

Választási év itt is, ott is

A választási év valami különös „előjellel” bír idehaza (Szlovéniában) és odahaza (Magyarországon) is, bár sokak szerint itt is, ott is le vannak már osztva a kártyák. Vagy mégsem? Nekünk, állampolgársággal rendelkező, egyszer már választóként is fellépő, szavazati joggal rendelkező muravidéki magyaroknak is föl van adva a lecke. Mert a magyar ellenzék ezúttal sem szeretné, hogy mi is beleszóljunk a közös, de időnként mégis „kisajátítható” Magyarhon sorsának alakulásába. Ezért jönnek a fenyegetések a „Ne szavazzatok!” és hasonló felszólítások formájában.
A válasz – ha már túllépünk a pertuszokásokon és lenyeljük a soha meg nem erősített „tegesülő” (v)iszonyt! – ez lehet: De, akkor is szavazni fogunk, egy azonban bizonyos, hogy nem tirátok! S mielőtt belefognánk az indokok és miértek, illetve „miért igen és miért nem”-ek hosszú sorozatába, én a magam részéről egyetlen indokkal szeretnék szolgálni. Nekem közöm van a magyar néphez, ha úgy teszik, nemzethez, és nem a gazdasági eredmények féltése miatt megyek el szavazni, nem. Hanem azért, mert nevelő dajkámnak és éltető elememnek tekintem a magyar népet és a magyar kultúrát. Lehet, hogy nem értek mindenben egyet a regnáló kormánnyal s annak a határon túliak irányában mutatott támogatáspolitikájával, mert túl későn jött, mert lehetetlen az adópolitika és a többi bürokratikus akadály, vagy mert a kulturális javak tekintetében alig teljesíthető az egyenlő elosztás, a diszkriminációt kizáró követelményrendszer stb., de a föntiek miatt: én szavazni akarok, talán az sem titok, hogy melyik politikai erőre, pártra, kormányra.
A Fidesz–KDNP táborában már tudják: „brutális” kampány várható, ami a határon túli magyarokat csak részben érinti, hiszen az ország érdekeibe közvetlen beleszólásunk nem lévén amolyan szimpatizánsokként csak szurkolhatunk, hogy minden marad a régiben... Egyébként: úgysem szavaz mindenki a lelkiismerete szavára hallgatva, hanem érdekek és érdekeltségek döntenek a szavazófülkékben. Ahova mindenki egyedül vonul el...
MCSi Design