kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118

A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet ...

A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az ...

Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi ...

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK ...

Chagall fényében
Nem vették figyelembe a kisebbség tiltakozását
Megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok
Megjelent a gazdaságtámogatási pályázat
 

Kora tavaszi zsongás a hazai politikában

 
Ahogy Magyarországon, úgy a választásokhoz közeledve a szlovén politikában is zajlik az élet a médiában közzétett hírek és érdekességek tanúsága szerint. Tudjuk jól, hogy vidékünkön, főleg a lendvai körzetben ezek a hírecskék, nem egy esetben szenzációként tálalt történések nem csattannak oly nagyot, mint a központokban – s ez az alacsony választási részvételeken is meglátszik –, de félő, hogy a tendencia további negatív irányt vesz.
Megjósolni persze továbbra is nehéz, hogy a helyi választásokon kik indulnak és milyen felhozatal lesz, s egyáltalán lesznek-e olyan nevek, akik mögött komoly erő áll és akiknek bizalmat szavaznak a választók.
A Nova Slovenija már komolyan készül a választásokra azzal, hogy az elnökválasztáson gyengébben szereplő eddigi vezetőjüket, Ljudmila Novakot sikerült a „fiatalítás” jegyében távozásra bírniuk. Židan szociáldemokratái is már olyannyira érzik a tavaszi választási hadjárat szelét, hogy „erősen szociális irányultságú” programjuk közzétételénél fontosabbnak tartják a választási listára felkerülők nevének, az úgynevezett „miniszteri csapat” névsorának a közlését. Ezek között Dušan Olaj vállalkozó és Dominika Švarc Pipan nemzetközi jogi szakértő neve került nyilvánosságra. Az előbbi a „ha kívülről nem megy, akkor belülről talán sikerül” mondással indítja politikai karrierjét. Švarc Pipannak az örökzöld témaként szereplő nemzetközi döntőbírósági határozat értelmezésében vannak elévülhetetlen érdemei, s a „félelem, düh és apátia görcsében” leledző lakosság „felszabadulás iránti vágyától” várja a választási sikert. Rajtuk kívül egyelőre a Pahor életét megkeserítő Marjan Šarec és Bojan Požar médiamágus pártalapítási szándékáról ír a média. Nagy várakozás egyelőre nincs – sem a választási kedv emelkedését, sem a kormányváltó hangulatot illetően. A tavaszi zsongás azonban elkezdődött, és talán már ideje is volt...
MCSi Design