kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819

Szombaton a radamosi Harangvirág Turisztikai Egyesület hímzőszakköre „Hímzésben őrizzük a magyar kultúránkat” cím alatt ...

A tavaly elkezdett új program és műsorterv szerint alakul az idei, 24. LindArt ifjúsági művésztelep munkája. Ez a ...

A göntérházi Jovanovič Nenad, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Neno a helyi általános iskola gondnoka. Az élete akkor ...

Vasárnap volt a göntérházi Csuka József 100. születésnapja, ő az első szépkorú a faluban, aki betöltötte ezt a szép ...

Kimagasló munkát végeznek
Szeptemberig a művészek otthona lesz Lendva
Életstílus, szenvedély, kincsvadászat
A munkának és a családnak élt egész életében
 

Európa jövőképe homályban marad

Az európai választásokon az alacsony részvétel Brüsszelben is szemet szúrhat – riogatnak a közvélemény-kutatók, amikor az erőviszonyoktól függően ismét „Európa jövője a tét”, no meg az unió további gazdasági-jóléti sorsa. Ilyenkor gyakran hallunk arról, hogy az „euroszkeptikus” és a „populista” törekvések, egyének és pártjaik miatt az unió demokratikus értékei is veszélybe kerülhetnek.

A populizmus fogalmának a tisztázása nem könnyű, egyértelműsíteni szinte lehetetlen. A nyugati álláspont szerint a tömegekbe kapaszkodó, a félelmek és a vágyak „meglovagolására” törő politikai törekvés. 

Nálunk nem a kormánypártokat értik a fogalom használói a populisták alatt, inkább az ellenzéket. Illetve azokat, akik a választások időszakában tömeges rendezvényeken mutatják be képviselőjelöltjeiket, azokat, akik esélyesen képviselhetik hazánkat az európai színtéren. A másik fél marad a klasszikus meggyőzési módoknál (tévés szembesítés, plakát, szórólap). Ki lehetne emelni a „hazánkat” szót is, mert az elmúlt időszakban a szlovén képviselők nem minden esetben ezt szem előtt tartva, inkább az európai uniós pártérdekeket figyelembe véve nyilatkoztak egy-egy „kényes” ügy kapcsán (például migránsok, támogatások stb.).

Európa jövője, az európai értékek ködbe vesző jövőképének megfogalmazása azonban a jobb- és a baloldalnak, a jelenlegi európai és nemzeti pártoknak is adóssága. Emiatt a legtöbb választó nem a kiválasztott képviselő teljesítményének a reményében voksol, és inkább csak a pénzszerzési lehetőséget látja a képviselői tisztség betöltésében. Jó „választást” mindenkinek!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben