kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021

Az EHO Podpornica – Evangélikus Humanitárius Segélyszervezet idei találkozója keretében egy különleges gyalogtúra ...

A Lendva-hegyi lakosság hosszú ideig várta, hogy Lendva Község vezetősége bemutassa az utóbbi évek egyik legnagyobb ...

A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottsága egyhangúlag támogatta az MMR és a TV-stúdió vezetői ...

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti villámlátogatásának fókuszában Lendva Község ...

100 kilométer egy nap alatt
Heves vita a gondoláról  
Továbbra is Zver Ilona a lendvai RTV-stúdió élén
Lendva a fókuszban
 

Drágább lett, drágább lesz

A gazdaságpolitikai elemzők általában a két százalék körüli éves áremelkedést tartják ideálisnak, mert az – egyszerűen fogalmazva – azt jelenti, hogy a polgároknak jól megy, hogy növekedik a vagyonuk és minden évben valamivel többet engedhetnek meg maguknak. Ha emelkednek az árak, emelkednek a bérek is, és ha nagyobbak a bérek, nagyobb a fogyasztás… De ez a gazdasági mutató csak a kiegyensúlyozott kínálati-keresleti viszonyban működik ilyen ideálisan, ami nem mindig, illetve inkább ritkábban adott. Most sem vagyunk ebben a helyzetben.

Például már minden háziasszony megtapasztalta, hogy az elmúlt hónapokban érezhetően megdrágult az élelmiszer. Csupán két konkrét adat: a burgonya 15 százalékkal drágult az elmúlt rövid időszakban, a műanyag csomagolás ára a tavalyihoz viszonyítva 30–50 százalékkal magasabb… De drágul a gabona, a tejtermékek, a cukor… – és az élelmiszerek mellett az építőanyag egész palettája.

Az agrárgazdasági szakemberek és a forgalmazók egyaránt – a covid-helyzet miatt is – a megváltozott (mezőgazdasági) piaci viszonyokat tüntetik fel elsődleges drágulási oknak, kivált a szállítási költségek égbe szökését. A kirívó példa az élelmiszer- és gyógyszeriparban egyaránt alkalmazott aloé szállításának 500 százalékos drágulása.

Míg a drágulást (még ha a két százalékos ideálisnak tartható is) most „csak” csendesen tapasztaljuk, őszre számos szlovén vállalat már hivatalosan is bejelentette termékeinek drágulását. Már csak a mértékét hagyták szeptemberre.

 

 

MCSi Design