kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219

Bence Lajos költő, irodalomtörténész, publicista, lapunk munkatársa a nemzeti ünnep alkalmával Budapesten átvette a ...

A lendvai magyarság hagyományosan a Kossuth- és Széchenyi-emléktáblák előtt tisztelgett az 1848/49-es forradalom és ...

A központi márciusi nemzeti ünnepséget megelőzően Lendván kétoldalú tárgyalást folytatott Németh Zsolt, a magyar ...

Hétfőn a lendvai Bánffy Központban került sor Vas megye és a Muravidék közötti 2019. évi együttműködési megállapodás ...

József Attila-díjasunk
„Határon túlinak lenni egyfajta küldetés”
Nemec-Németh találkozó Lendván
Az élő kapcsolat folytatásáért  
 

Örökre aktuális naplóbejegyzés

Petőfi Sándor, az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyisége, a nemzet költője 1848. március 15-én azzal zárta naplóját, hogy a nap „eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben”. Több mint 170 év után is aktuális a naplóbejegyzés, hiszen az ünnepnap a magyar nemzet szabadságának, fejlődésének, nemzeti tudatának, modernizációjának szimbóluma lett, s ezek a globalizálódott jelen meghatározó témái is. 

A nemzeti ünnep méltó megünneplése a történelem és tanulságainak ismerete és a jelen kihívásainak vállalása egyben. A muravidéki magyarság kis közösségének a legnagyobb kihívás (s talán lecserélhetnénk e szép szót a konkrétabb „feladat” kifejezéssel is) a nemzettudat erősítése. Mert ha erősebb lesz nemzeti tudatunk, bátrabban használjuk anyanyelvünket az élet minden területén, határozottabban kiállunk magunkért és szilárdabban összefogunk közös dolgainkért, s könnyebben legyőzzük a közömbösséget, mely sajnos nem áll távol a muravidéki embertől.     

Vannak területek, ahol feltáratlan kincseink rejtőznek. Ilyen például a falusi turizmus, a kultúra, a gasztronómia. Lehetőségek nyílnak, csak legyünk hozzá elegen, s legyen ambíciónk.  

A nemzeti ünnep szimbólumainak jelentéstartalma jegyében tegyünk azért – s nem szeretném, ha elcsépelt frázisnak hangzana –, hogy örökségünkre építve egy modern, fejlődő közösség legyünk!
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben