kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919

Az 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 74 évvel ezelőtt internálták a muravidéki magyarságot Hrastovecre, ...

A Lendvai Kétnyelvű Középiskola július 11-én a színházban szervezte meg a szakmai és az általános érettségi ...

A Lendvai Gyógyfürdő eladási folyamata már egy éve tart. Az üzleti megállapodás megkötése ellenére a magyar ...

A Lendvai Íjászklub szombaton hatodik alkalommal rendezte meg az Íjászat határok nélkül történelmi íjászversenyt a ...

Mert magyar voltál, ezért…  Emlékezünk…
Magas arányban sikeresek voltak a diákok
A fennakadás most a koncessziós jog átvitele
Felszabadult küzdelem folyt a pályán
 

Útvesztőink

Igazságtalan lenne azt állítani, hogy semmi sem változik, de azt sem mondhatjuk, hogy láthatóan, érezhetően változnak a dolgok. Aki csak egy kicsit is követi a kisebbségi politikát, a kisebbségi jogalkotást és leginkább annak megvalósulását a mindennapi élethelyzetekben, az tudja, miről írok. Kisebbségvédelmi törvényeink Szlovéniában szinte tökéletesek és nemegyszer példaként emelik ki azokat európai szinten, a gyakorlatban viszont gondok vannak a jogok érvényesítésével. Lásd: kétnyelvű ügyvitel, nyelvhasználat, munkahelyi pályázatok feltételei, a kétnyelvűségi pótlékok mértéke és kifizetése stb.

Ezt állapította meg – általában véve – keddi ülésén a parlamenti nemzetiségi bizottság is. És ezt állapította meg a bizottság az elmúlt mandátumban és az előtte lévőben is. És előtte is. Mindig pozitív hozzáállással és apellálva a minisztériumokra, a kormányra a legjobb megoldások, intézkedések keresésében. Az útvesztők állandókká váltak, úgyszintén a kisebbségi közösségek figyelmeztetései (úgy a magyar, mint az olasz saját specifikumai és számukra fontos kérdései kiemelésével) – és a világ megy tovább.

Hogy a gyakorlatban miként valósulnak meg a törvények, az – mint tudjuk – sokszor, nagyon sokszor tőlünk (is) függ. Élünk-e a törvény adta lehetőségeikkel vagy például egy-egy közigazgatási eljárás során a kényelmesebb utat választjuk? Elvárjuk, hogy valami tökéletesen működjön, de magunk nem teszünk érte semmit?

Itt is, „a terepen”, nem csak az üléstermekben vannak útvesztőink.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben