kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319

Budincin a 20 évvel ezelőtti, 1999. augusztus 11-én bekövetkezett teljes napfogyatkozásra, e nem mindennapi és a ...

Soron következő ülését tartotta meg a Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt csütörtökön. A napirenden a féléves munka- és ...

Galič József újra itthon vizsgálja és gondozza bátyja, Galič István lepkegyűjteményét – mely a közép-európai térség ...

Gomboc Dušan, az Arum igazgatója július 1-jén a Muraszombati Körzeti Bíróságnál csődeljárást kezdeményezett a cég ...

Nap, Hold és gyémánt
Nincs döntés sem az elnök, sem az alelnök esetében
Ma is a lendvai lepkeház felállítását tervezi
Az Arum csődje egy ágazat végét jelenti
 

B, mint bürokratikus – É, mint értelmetlenség

 

A gazdasági elemzők kiszámították, hogy a dobronaki Ocean Orchids vállalat teljes „adózási hatása” – tehát az anyagi kiadások és szolgáltatások együttes adója – éves szinten közel másfél millió euró. Ez az összeg 63 közszférai alkalmazott éves bérét (1.946 euró bruttó átlag havi bért számítva) tesz ki, azaz saját munkásai mellett még több mint hatvan közalkalmazottnak biztosít a cég a tevékenységéből befolyó közpénz révén havi fizetést. Az orchideák növényházi termesztésével foglalkozó vállalat – a felügyelőségi határozatok miatt – mostanában a gazdasági-politikai hírek középpontjába került, és habár a fenti adat inkább gazdaságstatisztikai érdekesség, másrészt viszont komolyan illusztrálja, milyen nagyságrendű cégről van szó. Országos, nem csak muravidéki viszonylatban.

Hogy a vállalatnak, mely 2005-ös megalakulása óta folyamatosan bővül és jelenleg a legnagyobb beruházása előtt áll – a svéd Ikea ötmillió eurós beruházásával a cég délkelet-európai üzleteinek ellátására Dobronakon építenék meg a 35 millió értékű növénylogisztikai központot – a környezetvédelmi minisztérium megtiltja a további tevékenységet, a gazdasági pedig vissza nem térítendő támogatást ad a további építkezésre, az a bürokratikus értelmetlenség elsőrangú példája – hogy finoman fogalmazzunk. Ha a vállalat részéről nem szólalnak meg nyilvánosan is a történtekről, tán fény sem derül arra, hogy a szlovén törvényhozásban a növényház nem minősül mezőgazdasági épületnek, és hogy egy állami szerv nyolc évig nem hoz döntést a termálvíz-felhasználási mennyiségről, miközben a vízilletéket felszámolja. Most a politikum – legalább is nyilvánosan – kezet nyújt a cégnek, keresik a megoldásokat. Az is kiderült, hogy két nagyobb muravidéki zöldségtermelő vállalkozás is hasonló bürokratikus értelmetlenségekkel küszködik. Počivalšek gazdasági miniszter múlt heti dobronaki látogatásán természetesen nem tudta kikerülni a témát, és szinte biztosított mindenkit a megoldásról.

Hogy mi lesz, még augusztusban kiderül: a bürokratikus értelmetlenségek következményeiről van szó, vagy a bürokratikus értelmetlenségek valójában más döntések következményei.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben