kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620

Napra pontosan ma, június 4-én száz éve annak, hogy 1920-ban a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában aláírták az ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Zsitkócban, a Hetési Barátság Parkban június 4-én, a ...

 

A kupaelődöntő előtti utolsó felkészülési találkozót egy héttel korábban, június 3-án a fővárosban az Olimpija ...

Ismét Lendváról, a Vinarium kilátótoronytól rajtolt el a Szlovén E-mobilitás Egyesület (DEMS) szervezésében a Koperig ...

Száz éve írták alá a „trianoni békeszerződést”
Határ el nem választ
Vinko büntetőjével győzött a Nafta
305 kilométer utántöltés nélkül
 

Holnap 

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet megalapításának huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett pénteki gálaesten a lendvai színházteremben szinte nem maradt szabad hely. A teltházas terem halk morajban – az előadások előtti várakozás kellemes háttérhangjával, míg el nem alszanak a fények – várta a műsor kezdetét. Örömteli érzés. Azért is, mert a teltház nem az utóbbi időszak jellemzője, és nem csak szűkebb pátriánkban, hanem másutt is. A muravidékiek fontosnak tartották, hogy eljöjjenek, ott legyenek az ünneplésen, ami az intézetnek és tevékenységének – a politikai szervezetek és a partnerintézmények részéről érkező számos elismerő szó és jókívánság mellett – talán a legnagyobb elismerés.

A művelődési intézet a muravidéki magyarság egyik meghatározó szervezete, mely „intézményesítette” a nemzetiségi kultúrát, szervezett keretet biztosított a műkedvelő tevékenységektől az anyanyelvápoláson keresztül a tudományos munkáig rengeteg területnek. Felkarolt számos ifjúsági programot, megteremtve a lehetőséget, hogy többen élhessék meg erőteljesebben kulturális identitásukat. Modell-intézmény lett a Felvidéken, a Vajdaságban, programjai – például a szavalóverseny – mintát, referenciát képeztek hasonló szlovén nyelvi programok indításánál… Ma stabil szervezeti rendszerrel, kialakult feladatkörrel, a közösségi élet fontos elemeként működik. Így legyen továbbra is!

A nemzetiségi intézményeknél – melyeket a közösség szinonimájának is gondolhatunk – a ma mellett azonban a legfontosabb kérdés, a kulcsfontosságú tét a holnap, a jövő. Teljesen egyszerűen és konkrétan: milyen a tervünk a jövőt illetően? Mit teszünk, hogy közösségünk megmaradjon, erősödjön, hogy szellemi tőkéje gyarapodjon…? Legyen ez közös, merész ambíciónk, hogy modellként tudjunk szolgálni!

MCSi Design