kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421

A „Légy író, írónő” országos idegennyelvi fogalmazási versenyre októbertől április végéig lehetett jelentkezni az ...

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Laposa Julcsi „NÉPI hang-színek” kiadványával ajándékozta meg a muravidéki ...

Egyebek között a Szlovén–Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottságnak a világjárvány miatt tavaly ősszel elmaradt soron ...

Május 6-án Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a Muravidékre látogatott, ahol a ...

Német nyelven írtak, első helyen végeztek
Daloskönyv-csomag a kétnyelvű óvodáknak
Jaklitsch–Kalmár találkozó Ljubljanában
„A támogatás erősíti a nemzetek összefogását”
 

Újabb kör előtt

A globalizációt nem lehet megállítani. Ez alatt a gazdaság, a tőke áramlását és hatását értjük a leggyakrabban. Globális és azonos fejlődésről azonban korántsem beszélhetünk, hiszen a tőke sokszor kizsákmányoló, haszonra éhes és ravasz. Úgy gondoltuk, hogy a járvány miatt kialakult helyzet a meglévő ellátási láncon akár javíthat is, persze majd az enyhítés után. A kép azonban teljesen más. Teljes hiányról nem beszélhetünk, de az alapanyagok beszerzéséhez egyre több idő és pénz kell. A muravidéki gazdaság a vírustól terhelt időszakban nem esett szét, a visszaesése alacsonyabb volt az előrejelzéseknél. Nem robbant a munkanélküliség sem. A sorok között azonban kiolvasható: szerencsés a helyzet abból a szempontból, hogy a Muravidéken olyan ipari ágazatok vannak jelen, melyek tudtak dolgozni, húzni a járvány ideje alatt is – építőipar, fémipar. Persze nem kevés erőfeszítés mellett.

Meg kellett őrizni a dolgozók egészségét, de kellettek az újítások, a sikeres üzletkötések is. S meg kellett őrizni a „jó öreg” exportpiacokat.

Egy év után viszont újabb kihívásokkal teli időszak elé nézünk: látni már a vészjeleket, főleg a munkaerő és a nyersanyag biztosítását illetően. Mindkettőből hiány van, a megszerzésük bizonyos feltételek megteremtését sürgeti. Főleg pedig pénz kell, hazai vagy külföldi, kölcsönzött vagy saját. A magasabb ár pluszköltségeket jelent, melyekre fedezetet kell találni, nyilván némi maradékkal. S így újra elindul a kör, a tőke mozgása, indul az újabb globalizációs spirál.

 

 

MCSi Design