kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018

A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is ...

Egy új tanácstag bekerülését kivéve változatlan a Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ...

Szombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi ...

A múlt héten megtartotta alakuló ülését Dobronak Község Tanácsa, amelyen megerősítették a 11 tanácstag és Kardinar ...

Szóljon a vers!
Egy új tanácstag, Roman Silvija maradt az elnök
Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba
Eredményes és konstruktív munkát remél a polgármester
 

Nőnapi vélemény

Március 8-a, a nemzetközi nőnap a jeles napok közé tartozik még ma is. 1857-ben március 8-án mintegy 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt New Yorkban béregyenlőséget és munkaidőcsökkentést követelve. Clara Zetkin is a nők jogaiért szállt harcba, a munkához való jogért, az anyák és a gyerekek védelméért, a nők széles körű szerepvállalási jogáért az országos és a nemzetközi eseményekben. Hogy véget vessen annak a gondolkodásmódnak, hogy a nők helye otthon van...
Még ma is vannak megkülönböztetések a férfiak és a nők között – bérek, foglalkoztatás... –, s még ma is van tennivaló az egyenjogúság elérése terén. S van még valami: éreztetik, melyik a gyengébb nem. Gondoljunk csak a nemi, a családi erőszakra. Az változások ma is kitartást, bátorságot, önbizalmat követelnek. Mert ma kifinomult a kihasználás, a zaklatás, az erőszak formája. Pedig társadalmunkban a két nem jogilag és formálisan egyenjogú.
A nők gazdasági, politikai és társadalmi szerepvállalásában fontos mozzanatot jelenthet a buzdítás. Az az üzenet, hogy nem kell feladni, higgyenek magukban, hiszen el tudják érni a célt. Valami elmozdulhat. És a súlya még nagyobb ennek, ha a hang a helyi környezetből érkezik. S vannak ilyen nők itt több területen is. Olyanok, akik világosan látják a jelent, s benne a nők szerepét. Sőt, tudják, merre kellene haladni, hogyan lehetne kibontakozni, erősödni. Felbátorodni. Mert a véleményt ki kell nyilvánítani, különben semmit sem ér.
A véleményeknek közösségi értéke is van, hiszen a társadalom fejlettségére, érettségére, a gondolkodásmódra utal. Vannak nők, vannak elképzelések, akik ezt bizonyítják.
MCSi Design