kele
perec1
garas1
63. évfolyam
11. szám
Lendva 
2019. 03. 14.
kiscim1119

Szívben és lélekben magyarként megmaradni, ünnepelni, emlékezni, ápolni anyanyelvünket, kultúránkat, örökségünket, ...

„Ha erősen él bennünk egy szebb jövő reménye és képesek vagyunk egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, ...

A multikulturális eszmeiségnek a jegyében két világpolgár képzőművész, Hundertwasser és Hasegawa jóvoltából, a Kelet és ...

Mivel nagyobb volt az elvárás a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 (EKF) projekt héttagú programtanácsától a ...

Szívben és lélekben
Harcolunk megmaradásunkért és anyanyelvünkért
Hundertwasser & Hasegawa Lendván
Feloszlatták az EKF programtanácsát
 

Az ördög a részletekben rejlik

Ez köztudomású. A felszínes következtetés, gondolkodás, félrevezető lehet. Az AJPES és a Területi Foglalkoztatási Hivatal közzétette a Muravidék gazdaságának eredményeit, illetve a foglalkoztatás helyzetét. A mutatókat azonban nem mindig egyszerű megérteni, helyesen tolmácsolni, az igazi üzenetét kiolvasni, mert az ördög ugyebár a részletekben rejlik. Más a helyzet persze a szakavatottakkal… Mivel lehetünk elégedettek és mivel kevésbé a gazdaság és a munkanélküliség terén a Muravidéken? A régió gazdasága már harmadik éve gyorsan fejlődik és eredményes. Az ördögi részlet: a régió meghatározó eredményét túlnyomó részben a nagy társaságok termelik meg 3.400 foglalkoztatottal. Ezek a cégek tőkében is erősödnek, de már csendben készülnek az előbb vagy utóbb bekövetkező újabb válságra.

Az 1.875 cég közül a 14 legnagyobbtól függ a régió gazdasági helyzete 935 millió euró jövedelemmel. A vállalatok 16 ezer dolgozót foglalkoztatnak az országban az egyik legalacsonyabb, bruttó 1.389 eurós átlagfizetés mellett. A legnagyobb gondot nem is a veszteséget kimutató 550 cég jelenti, hanem inkább az az újabb részlet, amely szerint 602 vállalat nem termelt annyi hozzáadott értéket, amiből fedezni tudnák a fizetéseket és az amortizációt. Ezek a cégek több mint kettőezer dolgozót foglalkoztatnak.

A gazdasági virágzás akkor érezhető ténylegesen, ha meglátszik a fizetéseken, a munkavállalási lehetőségeken is. Itt is minden a részletekben rejlik: nincs elrugaszkodás, nincs jobb fizetés, ha a Muravidéken megtermelt hozzáadott érték és a termelékenység aránya a szlovén lista alsó felére elegendő csak. A különbség súlyos a fejlettségben és a fizetésekben is.

MCSi Design