kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Az ördög a részletekben rejlik

Ez köztudomású. A felszínes következtetés, gondolkodás, félrevezető lehet. Az AJPES és a Területi Foglalkoztatási Hivatal közzétette a Muravidék gazdaságának eredményeit, illetve a foglalkoztatás helyzetét. A mutatókat azonban nem mindig egyszerű megérteni, helyesen tolmácsolni, az igazi üzenetét kiolvasni, mert az ördög ugyebár a részletekben rejlik. Más a helyzet persze a szakavatottakkal… Mivel lehetünk elégedettek és mivel kevésbé a gazdaság és a munkanélküliség terén a Muravidéken? A régió gazdasága már harmadik éve gyorsan fejlődik és eredményes. Az ördögi részlet: a régió meghatározó eredményét túlnyomó részben a nagy társaságok termelik meg 3.400 foglalkoztatottal. Ezek a cégek tőkében is erősödnek, de már csendben készülnek az előbb vagy utóbb bekövetkező újabb válságra.

Az 1.875 cég közül a 14 legnagyobbtól függ a régió gazdasági helyzete 935 millió euró jövedelemmel. A vállalatok 16 ezer dolgozót foglalkoztatnak az országban az egyik legalacsonyabb, bruttó 1.389 eurós átlagfizetés mellett. A legnagyobb gondot nem is a veszteséget kimutató 550 cég jelenti, hanem inkább az az újabb részlet, amely szerint 602 vállalat nem termelt annyi hozzáadott értéket, amiből fedezni tudnák a fizetéseket és az amortizációt. Ezek a cégek több mint kettőezer dolgozót foglalkoztatnak.

A gazdasági virágzás akkor érezhető ténylegesen, ha meglátszik a fizetéseken, a munkavállalási lehetőségeken is. Itt is minden a részletekben rejlik: nincs elrugaszkodás, nincs jobb fizetés, ha a Muravidéken megtermelt hozzáadott érték és a termelékenység aránya a szlovén lista alsó felére elegendő csak. A különbség súlyos a fejlettségben és a fizetésekben is.

MCSi Design