kele
perec1
garas1
62. évfolyam
38. szám
Lendva 
2018. 09. 20.
kiscim3818

A Muravidék idén is nagy kedvvel és szeretettel vett részt a Nemzeti Vágtán Budapesten. A Hősök terén ott voltak ...

Sabo Tatjana szeptemberrel harmadik igazgatói mandátumát kezdte a legnagyobb muravidéki kétnyelvű általános iskola, az ...

Múlt szerdán ünnepélyesen felavatták a kibővített gördeszkapályát Rédicsen, melynek kezdeményezője a gördeszkás papként ...

A Lendvai Kinológiai Egyesület a hétvégén sikeresen szervezte meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást és Versenyt, ...

Korzó-díj a Vágtán
Hiszek az oktatási rendszerben és a tanárokban 
Gördeszkapálya-avatás Rédicsen
Nemzetközi kutyakiállítás Lendván
 

Az ördög a részletekben rejlik

Ez köztudomású. A felszínes következtetés, gondolkodás, félrevezető lehet. Az AJPES és a Területi Foglalkoztatási Hivatal közzétette a Muravidék gazdaságának eredményeit, illetve a foglalkoztatás helyzetét. A mutatókat azonban nem mindig egyszerű megérteni, helyesen tolmácsolni, az igazi üzenetét kiolvasni, mert az ördög ugyebár a részletekben rejlik. Más a helyzet persze a szakavatottakkal… Mivel lehetünk elégedettek és mivel kevésbé a gazdaság és a munkanélküliség terén a Muravidéken? A régió gazdasága már harmadik éve gyorsan fejlődik és eredményes. Az ördögi részlet: a régió meghatározó eredményét túlnyomó részben a nagy társaságok termelik meg 3.400 foglalkoztatottal. Ezek a cégek tőkében is erősödnek, de már csendben készülnek az előbb vagy utóbb bekövetkező újabb válságra.

Az 1.875 cég közül a 14 legnagyobbtól függ a régió gazdasági helyzete 935 millió euró jövedelemmel. A vállalatok 16 ezer dolgozót foglalkoztatnak az országban az egyik legalacsonyabb, bruttó 1.389 eurós átlagfizetés mellett. A legnagyobb gondot nem is a veszteséget kimutató 550 cég jelenti, hanem inkább az az újabb részlet, amely szerint 602 vállalat nem termelt annyi hozzáadott értéket, amiből fedezni tudnák a fizetéseket és az amortizációt. Ezek a cégek több mint kettőezer dolgozót foglalkoztatnak.

A gazdasági virágzás akkor érezhető ténylegesen, ha meglátszik a fizetéseken, a munkavállalási lehetőségeken is. Itt is minden a részletekben rejlik: nincs elrugaszkodás, nincs jobb fizetés, ha a Muravidéken megtermelt hozzáadott érték és a termelékenység aránya a szlovén lista alsó felére elegendő csak. A különbség súlyos a fejlettségben és a fizetésekben is.

MCSi Design