kele
perec1
garas1
62. évfolyam
42. szám
Lendva 
2018. 10. 18.
kiscim4218

Kedden délelőtt Ljubljanában az öt koalíciós párt vezetői és a két őshonos szlovéniai kisebbség parlamenti képviselői ...

Dobronakon október 10-én, másfél évvel az alapkőletétel után ünnepélyesen megnyílt a Kézművességek Háza, melyet a ...

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Muravidéken a pártosfalvi óvoda újult meg elsőként. Az ...

2016 és 2020 között fut – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség pályázati projektje keretében – az a ...

Koalíció és kisebbség
Megnyílt a Kézművességek Háza Dobronakon
Felújított óvoda Pártosfalván, játszótér Dobronakon
Közös oktatási nap a Rábavidéken
 

Technológia és szakember

Öt, a nemzetiségileg vegyesen lakott területen működő cég kapott fejlesztési támogatást vissza nem térítendő eszközök formájában. Mind az öt cég a gyártási folyamatok korszerűsítésére, új termékek előállítására pályázott – összhangban a támogatási kiírással. Volt közöttük cég, amely már a pályázatban feltüntette az újonnan létrehozni kívánt munkahelyek számát, de többen voltak azok, akik az új gépek, technológiák alkalmazásával tervezik a termelésbővítést, aminek következtében szintén új munkaerő alkalmazására lehet számítani.

Minden bővítést tervező cég számára létfontosságú lehet, hogy támogatáshoz tudjon jutni, mert a terveket, a beruházásokat így könnyebb, vagy csak így lehet megvalósítani. Főleg Szlovéniának ezen a részén, a Muravidéken. A korszerűsítés, a fejlett műszaki felszerelés lehetővé teszi, hogy a technológiailag igényes ágazatokban tevékenykedő cégek könnyebben tudják tartani a versenyt a külföldi cégekkel. S nem csak a fejlett nyugatra kell gondolni, hiszen lépést kell tartani már a horvát, bolgár, román és magyar vállalatokkal is.

De a korszerű technológia vezérléséhez, alkalmazásához, kihasználásához is ember, szakember szükséges. Köztudott, hogy a fejlődést a minél magasabb hozzáadott értéket tartalmazó termékek gyártása jelenti. S e téren már több éve gondok mutatkoznak, hiszen a helyi gazdaság is a képzett munkaerő hiányában szenved. A foglalkoztatás tavaly 2,8 százalékkal nőtt, idén 2,4 százalék várható, jövőre a trend 1,5 százalékra csillapodik, 2020-ban pedig már csak 0,8 százalékkal kell számolni. Addig a hazai cégeknek külföldi munkaerővel kell betölteni a hiányt. Mint a pályázatnyertes cégek igazgatói közül többen is kiemelték, a jó, szakképzett dolgozót külföldről sem tudják pótolni. Pusztán a gazdasági fejlődés szempontjából nézve a szakemberek hiánya (legyen az hazai vagy külföldi) súlyos gond. Lehet, hogy ebben a támogatásokon kívül segíteni tud majd a szakmák oktatásának kohéziós támogatása is.
MCSi Design