kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419

Több év egyeztetései után tavaly ütemesen elkezdődött és mintegy fél éven belül meg is épült az új, korszerű Mentési és ...

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén, melyet rendhagyóan a domonkosfai ...

A gond nem tegnap jelentkezett, hanem több tíz éves: Gyertyános határában, a Mura holtága körüli terület illegális ...

A Sal községi magyar önkormányzat tanácsa június 4-i ülésén számos kérdésben döntött. Az ülés a domonkosfai tájházban ...

Az áldozatkészség háza
Egységes támogatás a gazdasági pályázatoknak
„Ezt meg kivisszük a Murához!”
Tájház, támogatások, kinevezések
 

Az együttműködést akarni kell

A választások előtt talán nem szerencsés az együttműködésről írni, mert ilyenkor az ilyen dolgok mögött sok minden megbújhat. Lehet mögötte minden, de úgy szoktuk meg, hogy legkevésbé a becsület és a tisztesség a mozgatórugó. Az együttműködéshez akarat is kell, mert lényegében ezen múlik minden. Úgy is tűnhet, hogy az együttműködésre nincs manapság igény, de valójában van. Egyre több. Nem egy termelővel találkoztam, akik épp az együttműködési hajlamot, a szövetkezést hiányolják. Elsősorban kisebb termelőkről van szó, akik egyedül nem tudják folyamatosan kielégíteni a piac, a vásárlók igényeit. Míg a legtöbb esetben a termék minősége jó lenne, a mennyiség biztosítása már gondot okoz. Márpedig a vállalkozás, a termelő a kínálat folyamatos biztosítása nélkül nem tud hosszabb ideig működni. A butiktermelés nem hoz a régiónak sem önellátást, mint amilyen irányba haladnia kellene a Muravidéknek a jövőben, s nem biztosít ütemes fejlődést, „csupán” megélhetést.

Az egészséges alapokon létesülő együttműködés gyümölcsöző lehet az idegenforgalom területén is, amire a szólamok szintjén a régióban szintén alapoznunk kellene. Az ágazatnak kifejezett szinergiás hatása van, de akik a közös ügyeket kézbe vehetnék, nem kapkodják el a dolgokat.

 Miért nem jött már létre valami, vagy miért nincs valaki, akivel a termelők, a vállalkozók együttműködni kívánnának?

A nagyobb együttműködésre a Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara kerekasztal-beszélgetésén is kitértek. A szakemberhiányt taglalva az építőiparban, a vendéglátóiparban, helyénvaló volt a megjegyzés: ha jobb lenne az együttműködés, akkor az egyes kisiparosoknál jelentkező munkaerőhiány enyhítésére a másiknál többletként lévőket ideglenesen át tudnák csoportosítani. S mindehhez akár jogi formát is lehetne találni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben