kele
perec1
garas1
62. évfolyam
41. szám
Lendva 
2018. 10. 11.
kiscim4118

Horváth Botka Áron ígéretes fiatal lendvai rendező ismét filmet forgatott Lendván, valamint a szomszédos Bödeházán és ...

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) a múlt pénteken a Bánffy Központban tartott megemlékezést az aradi ...

A november 18-i helyhatósági választásokon az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a nemzetiségileg vegyesen lakott ...

2019-ben lesz száz esztendeje, hogy bekövetkezett a Muravidéket érintő legnagyobb területi és politikai változás a ...

Vidéki road movie
„A szabadságharc a kiegyezésben hozta meg eredményeit” 
Polgármesterjelöltek: Balažek nem indul!
Muravidék 1918–1922 – hónapról hónapra: Vége a háborúnak
 

Az együttműködést akarni kell

A választások előtt talán nem szerencsés az együttműködésről írni, mert ilyenkor az ilyen dolgok mögött sok minden megbújhat. Lehet mögötte minden, de úgy szoktuk meg, hogy legkevésbé a becsület és a tisztesség a mozgatórugó. Az együttműködéshez akarat is kell, mert lényegében ezen múlik minden. Úgy is tűnhet, hogy az együttműködésre nincs manapság igény, de valójában van. Egyre több. Nem egy termelővel találkoztam, akik épp az együttműködési hajlamot, a szövetkezést hiányolják. Elsősorban kisebb termelőkről van szó, akik egyedül nem tudják folyamatosan kielégíteni a piac, a vásárlók igényeit. Míg a legtöbb esetben a termék minősége jó lenne, a mennyiség biztosítása már gondot okoz. Márpedig a vállalkozás, a termelő a kínálat folyamatos biztosítása nélkül nem tud hosszabb ideig működni. A butiktermelés nem hoz a régiónak sem önellátást, mint amilyen irányba haladnia kellene a Muravidéknek a jövőben, s nem biztosít ütemes fejlődést, „csupán” megélhetést.

Az egészséges alapokon létesülő együttműködés gyümölcsöző lehet az idegenforgalom területén is, amire a szólamok szintjén a régióban szintén alapoznunk kellene. Az ágazatnak kifejezett szinergiás hatása van, de akik a közös ügyeket kézbe vehetnék, nem kapkodják el a dolgokat.

 Miért nem jött már létre valami, vagy miért nincs valaki, akivel a termelők, a vállalkozók együttműködni kívánnának?

A nagyobb együttműködésre a Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara kerekasztal-beszélgetésén is kitértek. A szakemberhiányt taglalva az építőiparban, a vendéglátóiparban, helyénvaló volt a megjegyzés: ha jobb lenne az együttműködés, akkor az egyes kisiparosoknál jelentkező munkaerőhiány enyhítésére a másiknál többletként lévőket ideglenesen át tudnák csoportosítani. S mindehhez akár jogi formát is lehetne találni.

MCSi Design