kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719

Szlovéniában 1990-re nyúlik vissza a gyermekparlamentek története. A célja már akkor is az volt, ami ma: a 12–14 éves ...

A Lendvai Népi Egyetem a múlt héten vendégül látta az Európai kulturális örökség felkutatása című nemzetközi projektben ...

Az LKMNÖK Tanácsa keddi ülésén egyhangúan elfogadta az önkormányzat 2018-as zárszámadását. A tanács hasonlóképpen ...

A családon belüli erőszak nem ismer határokat, minden társadalomban és szociális rétegben jelen van, s a jelenség ...

Az életre neveljen!
Generációk és városok kapcsolata Európában
Előfinanszírozási szerződés a községgel
Egyre több a szülők és az idősek elleni erőszak
 

Építünk, javítunk – irányt váltunk?

A már amúgy is élénk, az egyre jobban működő gazdaság nyomán is felpezsdülő életet az utóbbi egy-két hónapban még jobban feldobták a helyhatósági választások előkészületei. Szinte nem volt község, falu, város, ahol ne vágták volna a lapátokat a földbe, ahol nem fejlesztettek, emeltek épületeket, raktak új tetőt, nyitottak új hidat, terítettek új aszfaltot azokra az útszakaszokra is, amelyekre az elmúlt években nem került. Illetve került, ha időben jött a szállítás, mert mennyi út kapott volna még burkolatot, ha nem fogy el az aszfalt…?

Az építéseket, felújításokat, az újdonságok bevezetését azonban nem kell elhamarkodni. A stílusok és az ízlések változók és egyéntől függők, de mindig a közösség érdekét kell nézni. Ami nem éppen jellemző. Főleg vidéken nem, de másutt sem nagyon.

Készülnek utak, melyeknek szinte nincs útpadkája. Az árok partja pedig olyan meredek, hogy folyamatosan csúszik, mozog, aláásva az út ágyazatát. Épülnek új objektumok, de sokszor háttérbe szorul a kinézetük. Építenek be új telkeket, zöldövezeteket. Merész tervek készülnek elvileg azért, hogy könnyebbé, szebbé tegyék az életet. S a polgárok elégedettsége, kívánságaik meghallgatása, teljesítése?

El sem bírom képzelni a tájat és a környéket, ha sűrűbben lennének választások. Elképzelhető-e egy valóban új, körültekintően építő, javító szemlélet, új hozzáállás? Vizsga előtt áll az új helyhatósági politikum.

MCSi Design