kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020

Sal Község Tanácsa június 18-án első alkalommal tartott kihelyezett ülést a domonkosfai tájházban, ahol második ...

A „savanyú idő” ellenére – ahogy Baumgartner Dubravko, a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatója fogalmazott – szép számú ...

A járványhelyzet csillapodása utáni enyhítések következményei már látszanak az adatokon, a hét elején ugyanis egyetlen ...

A Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa Nagypalinán tartotta meg soros ülését. Beszámoló hangzott el a régió fejlesztési ...

Először üléseztek a domonkosfai tájházban
Kulturális élmény és a találkozás öröme
Növekedett a beazonosított fertőzöttek száma
Ismét napirenden a Lendva–Belatinc vasútvonal
 

Melegvíz

Nem egyszer hangsúlyozták már – állami és helyi szinten is –, hogy a gazdaság fejlesztése szempontjából mennyire fontos a kedvező vállalkozási környezet kialakítása. Voltak kezdeményezések, inkubátorházak, fejlesztési központok, hálózatok, támogatások…, de nem hozták meg a várt eredményt. Vagy az intézkedés természete, vagy a kormányvált(ogat)ás miatt, ami az intézkedések megszűnését, módosítását hozta. Gondoljunk csak a geotermális vízkészletre, erre az egyedi közkincsre, amelyben éppen a Muravidék, Szlovénia keleti része a leggazdagabb. Mekkora fejlesztési lehetőségeket kínál! De mekkorát is? Akkorát, amekkorát a központ, vagy ahogy mondani szokták, Ljubljana odaítél.

A minisztériumok, az éppen aktuálisan kormányzó politika, melyek meghatározzák például a felhasználható geotermális víz mennyiségét, a felhasználásért járó díjat (koncessziós díj), a felhasznált energiahordozó – ez esetben a megújuló, zöld forrás, a geotermális víz – elvezetésének módját, de egymás közt a legtöbbször nem egyeztetnek. Meg hát az állam is mohó, az adó- és illetékképleteket úgy állítja be, hogy nem törődik azzal, milyen fejfájást okoz a négy muravidéki üvegházas növénytermesztőnek, illetve a fürdőknek.

Az elmúlt 15 év alatt többször változtak a geotermális víz nehezen követhető felhasználási feltételei, ami nem utal stabil vállalkozási környezetre. Nem az ingyen felhasználásról van szó, hanem egy átgondolt képletről, ami nem húz vissza és nem lehetetleníti el a további fejlődést.

De ehhez talán egy stabil kormány kellene elsősorban.

MCSi Design