kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220

Kár, hogy mindössze néhányan jöttek el Miklavčič Milena írónő, az „Ogenj, rit in kače niso za igrače” (szabad ...

Két európai filmfesztivál is műsorra tűzte Horváth Botka Áron fiatal lendvai filmrendező Delčki/Részecskék című ...

Idén a szőlészet, borászat területéről nem sok jóról tudtunk beszámolni, talán emiatt még nagyobb jelentőségűnek ...

Továbbra is élénken terjed a koronavírus Szlovéniában, a két gócponton kívül is – Ljubljana és a koroškói városok – ...

Az elhallgatott történetekről
Európai fesztiválokon a Részecskék
Bronz Decanter a Lendwines csapatának
Negatív teszttel megszakítható a karantén
 

És te mit teszel a kukába?

Nagyon sokan úgy gondoljuk, hogy átgondoltan, okosan vásárolunk. Valóban így van? Pillantsunk csak a fekete kukánkba, a háztartási szemetesbe! Sokszor meglepődnénk… Szlovéniában 2018-ban közel 140.000 tonna élelmiszer-hulladékot termeltünk, ami alapján egy átlagos szlovén állampolgár 68 kilogramm élelmiszert dob évente a szemetesbe, beleértve a csecsemőket és az aggastyánokat is. A statisztikai adatok szerint ez négy kilogrammal több, mint 2017-ben volt. Az élelmiszer-hulladék legalább 38 százaléka egyébként még ehető árucikk (a leggyakrabban készételek, zöldségek és gyümölcsök, kenyér), így ezt a mennyiséget tudatos egyéni fogyasztással és az ételhez való jobb viszonyulással csökkenteni lehetne, ha lenne erre nagyobb hajlandóság – a gyakorlatban, nem csak szavakban.

Elkeserítő és a világ mai abszurditását mutatja, hogy épp az élelmiszer-hulladék mennyiségének növekedése mellett súlyosbodik egyre inkább a nélkülözés, az éhínség. „A világ boldogabbik felén” az emberek többsége még ma is a szőnyeg söpri és a tudatalattijának a mélyére süllyeszti a problémát, fogyaszt tovább mohón, túl sokat vásárol, majd kihajigálja, ami tegnapi, aztán a humanitárius katasztrófáról álszenteskedő beszélgetéseken maga is elpárásult bociszemekkel fejti ki a véleményét, és még el is hiszi magának, hogy bezzeg ő érzékeny a világ dolgaira.

Ezen adatok vázolása az első élelmiszer-pazarlás elleni világnapon, szeptember 29-én történt. Az ENSZ kezdeményezése a tudatos fogyasztás fontosságára figyelmeztet, az idei évtől ugyanis minden EU-s tagállamnak kötelező lesz ennek a mérése. Amikor majd elviszik a kukánkat és megvizsgálják, hogyan szelektáltunk és mi mindent dobtunk ki, vajon megint elég lesz ártatlan, álszent képet vágni?

 

 

 

MCSi Design