kiscim1618
 

Futószalag a hosszúfalui téglagyárban

vip20171967. május 20-án, 19. szám
A hosszúfalui téglagyárban a héten próbáltuk ki a 300 méteres futószalagot. Ezen a szalagon szállítják az agyagos földet a présházba. Ezt a munkát eddig közönséges csillékkel bonyolították le, és többször előfordult, hogy nyersanyag híján álltak a gépek.
A belső szállítás kérdése már régen foglalkoztatta a téglagyár munkaközösségét. Egyik elképzelésük szerint drótkötélpályát kellett volna építeni, de újabban mégis a futószalag mellett döntöttek, mert olcsóbb is és praktikusabb.
Király Sándor, a Gradbenik igazgatója éppen a téglagyárban járt és az újságíró kérdésére válaszolva többek között elmondotta:
– A 300 méter hosszú futószalag mintegy 25 millió régi dinárba került és ezen szállítjuk az agyagos földet a bágertól a gépekig. A szállítás ilyen módjával tíz embert megspórolunk, akiket más munkahelyre oszthatunk be. Most összesen 13 munkásunk foglalatoskodik a szállítással, ezután elég lesz kettő is.
Miután a helyszínen is megmutatta és megmagyarázta a futószalag működésének elvét, hozzátette: – Ilyen nyersanyagszállítás az egész országban csak nálunk van. A patentot Magyarországon láttuk, egy helyütt 1200 méter hosszú futószalagon szállítják a földet. A munkálatokat teljes egészében saját javítóműhelyünkben végeztük el, részben meglévő alkatrészek felhasználásával és Oletič Mirko mester ügyeskedése mellett. A futószalag hosszán 100 méter távolságon villanymotorok vannak, amelyek örökmozgásban tartják a szerkezetet. A legnehezebb volt a villanymotor és a szalag hajtókerekei fordulatszámainak összeegyeztetése. De megfelelő áttételrendszerrel ez is sikerült. Még az idén lefödjük egész hosszában, úgyhogy se eső, se sár nem tarthat fenn bennünket a nyerstégla készítésének munkájában. (...) A téglaipar mostani kilátási, valamint a hosszúfalui téglagyár termelési lehetőségei 1970-ig évente mintegy 25 millió régi dinár új beruházást tesznek lehetővé. Tehát az elkövetkező négy év alatt mintegy 100 millió dinár áll rendelkezésükre a téglagyár megújítására.
Szerző: K. J.
MCSi Design