kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Rendelkezik már környezetvédelmi engedéllyel

vip32172007. augusztus 9-én, 32. szám
A Lendvai Tisztítóberendezés Kft. hét éve működik, s tevékenységét folytathatja továbbra is, hiszen június közepén a feltételek teljesítése mellett megkapta az öt évre szóló környezetvédelmi engedélyt. Az iszap legfeljebb 14 napig marad a tisztító mellett.
A környezetvédelmi engedélyt a Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség (ARSO) adja ki, ha a működő tisztítóberendezések és hasonló létesítmények eleget tesznek az előírt feltételeknek (a végső határidő augusztus 10.). Daniel Smodiš igazgató a Lendvai Tisztítóberendezés Kft. (LTB) vezetését tavaly június 13-án vette át, azóta a víztisztítási és egyéb mutatók is kedvezően változtak, alacsonyabb a levegőterhelés is – áll a Lendvai Községi Tanács előtt is bemutatott gazdálkodási beszámolóban, amellyel kapcsolatban a tanács elégedettségét fejezte ki. Bár még volt megjegyzés a hármasmalmi polgárok részéről – az aknából még mindig bűz szivárog –, de ennek elhárítása nem közvetlenül az LTB-re tartozik.
Az év első felében a tisztítóberendezésen 309 ezer köbméter szennyvizet tisztítottak meg, ami 40 százalékos, illetve biokémiai szempontból 75 százalékos lekötöttséget jelent. Az LBT végzi a kommunális hulladékvíz tisztítását is a Lendva községi csatornahálózatból. A Lek ipari hulladékvize és a kommunális hulladékvíz aránya még nem optimális (az utóbbiból hiány van), de minimális technikai átállítással a tisztító akár csak az ipari hulladékvizet is képes magas szinten tisztítani, így a két hulladékvíz-forrásra nincs szükség, mint ahogy eddig vélhető volt. Egyelőre még gondot jelent az esővíz (nagy) mennyisége, mely a tisztítóra a csatorna lendvai szakaszából érkezik, de a problémára már keresik a megoldást.
– A nagy esőzések esetén jó megoldásnak számítanak a tározók, illetve a csatornahálózat karbantartójával, a Komunalával kialakított jó viszonynak köszönhető, hogy tisztítás nélkül nem került esővíz a Lendva-patakba. – mondta Daniel Smodiš.(...)
Szerző: Szolarics Nađ Kára
MCSi Design