kiscim1718
 

A hollóházi porcelángyár két díja Lendvára került

vip02181998. január 15-én, 2. szám
A budapesti Fürge ujjak című lap és a Hollóházi Porcelángyár Rt. tavaly júliusban közösen meghirdetett kézimunka-pályázatára több mint 60 munka érkezett. Köztük volt Krajačič Marika és Jandl Olga, két lendvai asszony kézimunkája is.
A pályázati munkának a hollóházi porcelán mintáját kellett tartalmaznia. A minta átvételében és rajzolásában – mint egyébként a pályázatra való felhívásban és a munkára való buzdításban – oroszlánrésze van Török Eta népművelőnek, aki már tíz éve a csentei hímzőszakkör szakmai vezetője. Marika és Olga – akik Budapesten a Fürge ujjak klubhelyiségében megrendezett kiállításon és szakmai értékelésen első, illetve különdíjat nyertek – a csentei szakkör tagjai.
– A kézimunka elkészítésére igen kevés idő állt rendelkezésünkre, hiszen a pályázat október végén lezárult, mi pedig szeptemberben szereztünk tudomást róla. Így, ahogy kézhez kaptuk Eta rajzát, nekiláttunk a munkának. Én a hollóházi porcelángyár védjelét (két összehajló kalács) dolgoztam ki fehér alapon fehér cérnával. A masni szalagjába egy szál aranycérna van belevarrva. Az asztalterítőm elnyerte a zsűri tetszését és szakmailag a legmagasabban értékelte, ami a pályázat I. díját jelentette. Ez egy hatszemélyes ebédlőkészlet a hollóházi porcelángyártól – mondta látogatásunk során Krajačič Marika.
– A pályázaton két munkával indultam. Az egyik színben igazodott a porcelánkészlethez, a másik pedig a mintájában. Szívem szerint nekem a minta nélküli halványlila terítő – melyet lila horgolt csipke szegélyezett, hozzá pedig még négy alátétet is készítettem szintén ilyen színben – jobban tetszett, mint a fehér alapon a halványlila rózsák, amelyek a terítőt borították. Ezt a terítőt fehér csipke díszítette, melyet halványlila fonallal horgoltam a legvégén körül. Ez a kézimunka a pályázat különdíját – egy hatszemélyes süteménykészletet, melyet ugyanolyan minta díszít, mint a terítőmet – érdemelte ki – mondta Jandl Olga.
(...)
Szerző: Solarič Nađ Klára
MCSi Design