kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
Augusztus 20-i mellékletünk, benne beszélgetés dr. Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a megszépült felsőlakosi ...

Az önkéntes tűzoltóknak igen fontos van szerepe vidékünkön, és bár szerencsére viszonylag ritkán van rájuk szükség éles ...

Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek ...

A sali község Markovcin rendezte meg szombaton a községi ünnep központi rendezvényét, ahol a községi kitüntetések ...

II.ezerév
Készenlétben télen-nyáron
A magyar kultúra szeretete éltet
Az ipari övezet a fiatalokért jön létre
 

Saját kezdeményezésemre jöttem

vip20181988. május 20-án, 19. szám

Ljubljana, 1988. május 12-e: Mintegy ezer főnyi közönség gyűlt össze múlt csütörtökön a ljubljanai Union moziban, köztük mintegy 50 muravidéki földműves is, hogy részt vegyenek a Szlovén Földműves Szövetség és a Szlovén Földműves Fiatalok Szövetsége nyilvános tribünjén. Az alakuló közgyűléssé kikiáltott összejövetelen a ljutomerieken kívül a többi muravidéki képviselő nem mutatott forradalmi magaviseletet. Karel Franko puconci termelő ugyan felszólalt, de mint valami vendég, aki egy harmadik képviseletet köszönt, nem pedig saját osztályát. Legtöbben azt hangoztatták, várjuk ki a végét. Minden bizonnyal így gondolkodnak a lendvai és radgonai községben is, hiszen jóformán még a képviselőiket sem küldték el az összejövetelre. A ljutomeriek teljes politikai programot terjesztettek elő, amit a későbbi alakuló közgyűlés részben el is fogadott.

Tóth Lajos bánutai lakos, aki talán az egyedüli résztvevő a lendvai községből, elmondta, hogy Ivan Omannal való ismeretsége révén jött el a tribünre és nem bánta meg. – Számomra nem volt újdonság ez a dolog, hiszen kapcsolatot tartok fenn a szervezőbizottság elnökével. A véleményem jó. Bízom benne, hogy a szövetségen át kihatással lehetünk a jelenlegi politikára. 

– Itt nagyon sok nehéz szó is elhangzott, mennyi ebben az igazság?

– Én az egészet igaznak tartom, hiszen nagyon el voltunk és vagyunk taposva. Felejtsük el a múltat és kezdjünk új utakon haladni. Meg vagyok győződve, hogy a politikai tendenciák nem lesznek szűkek, teret biztosítanak, annál is inkább, mert a szövetség erősnek mutatkozik. Ha másképp nem, hát abban a formában, mint elhangzott: nem adjuk le az állatokat vagy a tejet, és a felelősek akarva, nem akarva gondolkodni kezdenek. 

– Aláírta a belépőt?

– Még nem, mert nem volt rá módom, de alá fogom írni!

Szerző: Pivar Ella

MCSi Design