kele
perec1
garas1
62. évfolyam
49. szám
Lendva 
2018. 12. 06.
kiscim4918

December 6-a Szent Miklós napja, a közkedvelt és a gyerekek által várva várt Mikulás ünnepe. Miklós püspököt, a ...

A nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki községek között csak Lendván került sor a polgármester-választás második ...

A múlt héten pénteken megszervezett gálaműsorral zárta jubileumi évét a Szlovén RTV magyar műsorainak stúdiója. A ...

Hétfőn megtartotta első alakuló ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A ...

Szent Miklós ünnepén
Magyar Janez Lendva Község új polgármestere
A magyar rádió és televízió 60 és 40 éve
LKMNÖK: Vida Törnar Judit a régi-új elnök
 

Az élet kulcsa és az érettségizők

vip24181968. június 15-én, 22. szám

Egész Szlovéniában május elejétől június közepéig hol itt, hol ott ünneplőbe öltözött lányok és fiúk körmenetével találkozhatunk. A fiúk ünnepi öltönye frakk, cilinder, a lányoké egyformára szabott ruha és kabát. Mindannyian érettségizők. Vidám arccal járják a várost, mellükön piros szegfű virít.

Talán sehol sem olyan szépek a diákkörmenetek, mint Szlovéniában! A cilinderes fiúk, az ünneplőbe öltözött lányok először az iskolában búcsúznak el diáktársaiktól, majd az iskola igazgatójától átveszik az „élet kulcsát”, amely az érettség, a felnőtté válás és a tudás jelképe. A legjobb tanuló a nagy kulcsot párnára helyezve a menet élén viszi utcáról utcára. Az érettségizők közben énekelnek, anekdotákat mesélnek, tréfás feliratú táblákat visznek. Ezrek és ezrek nézik végig a körmenetüket, jókívánságokkal halmozzák el őket.

Az iskolapadokban eltöltött évek kellemetlen emlékeiről mindannyian megfeledkeznek, szorosan egymásba karolva teszik meg az utolsó közös sétát. A körmenet végül ismét visszatér az iskolába, átadják a harmadikosoknak a hatalmas kulcsot, az élet kulcsát, hogy jövőre azok vigyék magukkal a ballagáson.

Szerző: T.V.M.

MCSi Design