kele
perec1
garas1
62. évfolyam
38. szám
Lendva 
2018. 09. 20.
kiscim3818

A Muravidék idén is nagy kedvvel és szeretettel vett részt a Nemzeti Vágtán Budapesten. A Hősök terén ott voltak ...

Sabo Tatjana szeptemberrel harmadik igazgatói mandátumát kezdte a legnagyobb muravidéki kétnyelvű általános iskola, az ...

Múlt szerdán ünnepélyesen felavatták a kibővített gördeszkapályát Rédicsen, melynek kezdeményezője a gördeszkás papként ...

A Lendvai Kinológiai Egyesület a hétvégén sikeresen szervezte meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást és Versenyt, ...

Korzó-díj a Vágtán
Hiszek az oktatási rendszerben és a tanárokban 
Gördeszkapálya-avatás Rédicsen
Nemzetközi kutyakiállítás Lendván
 

Az élet kulcsa és az érettségizők

vip24181968. június 15-én, 22. szám

Egész Szlovéniában május elejétől június közepéig hol itt, hol ott ünneplőbe öltözött lányok és fiúk körmenetével találkozhatunk. A fiúk ünnepi öltönye frakk, cilinder, a lányoké egyformára szabott ruha és kabát. Mindannyian érettségizők. Vidám arccal járják a várost, mellükön piros szegfű virít.

Talán sehol sem olyan szépek a diákkörmenetek, mint Szlovéniában! A cilinderes fiúk, az ünneplőbe öltözött lányok először az iskolában búcsúznak el diáktársaiktól, majd az iskola igazgatójától átveszik az „élet kulcsát”, amely az érettség, a felnőtté válás és a tudás jelképe. A legjobb tanuló a nagy kulcsot párnára helyezve a menet élén viszi utcáról utcára. Az érettségizők közben énekelnek, anekdotákat mesélnek, tréfás feliratú táblákat visznek. Ezrek és ezrek nézik végig a körmenetüket, jókívánságokkal halmozzák el őket.

Az iskolapadokban eltöltött évek kellemetlen emlékeiről mindannyian megfeledkeznek, szorosan egymásba karolva teszik meg az utolsó közös sétát. A körmenet végül ismét visszatér az iskolába, átadják a harmadikosoknak a hatalmas kulcsot, az élet kulcsát, hogy jövőre azok vigyék magukkal a ballagáson.

Szerző: T.V.M.

MCSi Design