kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Az élet kulcsa és az érettségizők

vip24181968. június 15-én, 22. szám

Egész Szlovéniában május elejétől június közepéig hol itt, hol ott ünneplőbe öltözött lányok és fiúk körmenetével találkozhatunk. A fiúk ünnepi öltönye frakk, cilinder, a lányoké egyformára szabott ruha és kabát. Mindannyian érettségizők. Vidám arccal járják a várost, mellükön piros szegfű virít.

Talán sehol sem olyan szépek a diákkörmenetek, mint Szlovéniában! A cilinderes fiúk, az ünneplőbe öltözött lányok először az iskolában búcsúznak el diáktársaiktól, majd az iskola igazgatójától átveszik az „élet kulcsát”, amely az érettség, a felnőtté válás és a tudás jelképe. A legjobb tanuló a nagy kulcsot párnára helyezve a menet élén viszi utcáról utcára. Az érettségizők közben énekelnek, anekdotákat mesélnek, tréfás feliratú táblákat visznek. Ezrek és ezrek nézik végig a körmenetüket, jókívánságokkal halmozzák el őket.

Az iskolapadokban eltöltött évek kellemetlen emlékeiről mindannyian megfeledkeznek, szorosan egymásba karolva teszik meg az utolsó közös sétát. A körmenet végül ismét visszatér az iskolába, átadják a harmadikosoknak a hatalmas kulcsot, az élet kulcsát, hogy jövőre azok vigyék magukkal a ballagáson.

Szerző: T.V.M.

MCSi Design