kele
perec1
garas1
63. évfolyam
11. szám
Lendva 
2019. 03. 14.
kiscim1119

Szívben és lélekben magyarként megmaradni, ünnepelni, emlékezni, ápolni anyanyelvünket, kultúránkat, örökségünket, ...

„Ha erősen él bennünk egy szebb jövő reménye és képesek vagyunk egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, ...

A multikulturális eszmeiségnek a jegyében két világpolgár képzőművész, Hundertwasser és Hasegawa jóvoltából, a Kelet és ...

Mivel nagyobb volt az elvárás a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 (EKF) projekt héttagú programtanácsától a ...

Szívben és lélekben
Harcolunk megmaradásunkért és anyanyelvünkért
Hundertwasser & Hasegawa Lendván
Feloszlatták az EKF programtanácsát
 

Az élet kulcsa és az érettségizők

vip24181968. június 15-én, 22. szám

Egész Szlovéniában május elejétől június közepéig hol itt, hol ott ünneplőbe öltözött lányok és fiúk körmenetével találkozhatunk. A fiúk ünnepi öltönye frakk, cilinder, a lányoké egyformára szabott ruha és kabát. Mindannyian érettségizők. Vidám arccal járják a várost, mellükön piros szegfű virít.

Talán sehol sem olyan szépek a diákkörmenetek, mint Szlovéniában! A cilinderes fiúk, az ünneplőbe öltözött lányok először az iskolában búcsúznak el diáktársaiktól, majd az iskola igazgatójától átveszik az „élet kulcsát”, amely az érettség, a felnőtté válás és a tudás jelképe. A legjobb tanuló a nagy kulcsot párnára helyezve a menet élén viszi utcáról utcára. Az érettségizők közben énekelnek, anekdotákat mesélnek, tréfás feliratú táblákat visznek. Ezrek és ezrek nézik végig a körmenetüket, jókívánságokkal halmozzák el őket.

Az iskolapadokban eltöltött évek kellemetlen emlékeiről mindannyian megfeledkeznek, szorosan egymásba karolva teszik meg az utolsó közös sétát. A körmenet végül ismét visszatér az iskolába, átadják a harmadikosoknak a hatalmas kulcsot, az élet kulcsát, hogy jövőre azok vigyék magukkal a ballagáson.

Szerző: T.V.M.

MCSi Design