kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519

Megnyílt a lendvai várhoz vezető lépcsősor. A 133 lépcső végénél kialakított platón pedig – ahonnan a vár új, eddig nem ...

A Nemzetpolitikai Államtitkárság június 12–14. között Visegrádon szervezte meg az I. Kárpát-medencei Magyar ...

A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között ...

Két év után visszatér első helyszínére a Muravidéki Vágta, amely július 6-án a Lipa szálloda szemközti füves területen ...

Lepke szállt a várfalra
Kisebbségi média: tájékoztatás és identitáserősítés
A 3. kör is a mezőgazdaságnak és a vállalkozóknak szól
Muravidéki Vágta – újra Lendván
 

Pista bácsi festészete

vip02191979. január 11-én, 1. szám

Lendván mindenki ismeri Persa Pista bácsit. Festményei ott díszelegnek a szobák falain. Részben neki is köszönhető az, hogy Lendván annyian szeretik a festészetet és annyian érdeklődnek a képzőművészet iránt.

Pista bácsi érkezésem pillanatában ott állt a dolgozószobája közepén és éppen egy csendéleten dolgozott. Amikor ismertettem látogatásom célját, jókedvű volt és sörrel kínált. – Már 1928 óta festegetek – mondotta.

– Nagyon sok képet csináltam. Képeimet elvitték Kanadába, Ausztriába, Ausztráliába, Amerikába, Belgiumba és ki tudja, még hová. Amikor a kivándoroltak itthon vannak, mindig van valamilyen kívánságuk, mindig magukkal szeretnének vinni egy-egy tájképet vagy hazai csendéletet, emléket, ami emlékezteti őket a szülőföldre. Most is sok megrendelésem van, de nincs munkakedvem. Pedig időm van bőven, hiszen már 11 éve nyugdíjas vagyok.

A lendvai kataszterben dolgoztam 33 évig. Amikor a polgári iskolát látogattam Lendván, volt egy Vecskó nevezetű rajztanár, aki észrevette a tehetségemet és megtanított festeni. Azóta mindig olajfestékekkel dolgozom. Lendva tájképét is egy régi fénykép alapján festettem meg. Lendváról több tájképet készítettem, volt kiállításom Lendván, Muraszombatban is, ahol elismerésben is részesítettek. Az emberek becsülik a munkáimat. Hoznak hozzám egy-egy fényképet vagy régi képet, hogy én fessem meg. A képet aztán megnagyobbítom, vászonra viszem és elkezdek festeni. Most például Ljubljanába készítek két képet, pedig ott bizonyára nagyon sok jó festő él és munkálkodik. Én soha nem hagyok fel ezzel a munkálkodással, mert benne lelem örömömet, és az időmet is ily módon értelmesebben kihasználhatom. Egyébként szeretek sakkozni is. Járatom a Večer újságot, olvasok és sétálok. Decemberben múltam 65 éves, és még mindig jól érzem magamat.

Beszélgetésünk közepette a szomszéd szobából is behozza a festményeit. Fürkészően tekint rám, amikor a képeket szemlélgetem. Pista bácsi szerény nyugdíjasként éldegél, alkot és készíti a vásznakat. – Hozzon bármilyen színes fényképet vagy régi képet, majd én átfestem.

Pontos, kimért, élénkszínű festményeiben mindig a lendvai táj dominál. Csendéletei leginkább megrendelésre készülnek.

– Amikor Tito elnök itt járt Lendván, az én festményemmel ajándékozták meg a községi vezetők. Örülök annak, hogy az emberek érdeklődnek a munkáim iránt. Számomra a festészet nem csak szórakozás, hanem munka is. Talán nem múlik el egy nap sem, hogy ne fessek.

(…)

Szerző: Szúnyogh Sándor

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben