kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819

Szombaton a radamosi Harangvirág Turisztikai Egyesület hímzőszakköre „Hímzésben őrizzük a magyar kultúránkat” cím alatt ...

A tavaly elkezdett új program és műsorterv szerint alakul az idei, 24. LindArt ifjúsági művésztelep munkája. Ez a ...

A göntérházi Jovanovič Nenad, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Neno a helyi általános iskola gondnoka. Az élete akkor ...

Vasárnap volt a göntérházi Csuka József 100. születésnapja, ő az első szépkorú a faluban, aki betöltötte ezt a szép ...

Kimagasló munkát végeznek
Szeptemberig a művészek otthona lesz Lendva
Életstílus, szenvedély, kincsvadászat
A munkának és a családnak élt egész életében
 

Pozitív példa

vip21192009. május 21-én, 20. szám

A Nafta cégcsoport Petrochem vállalatában május 15-én adták át az új, műszakilag korszerű, környezetvédelmi szempontból biztonságosabb F-2 formalingyárat, amellyel a fő termék – a formalin – előállítása 47 százalékkal nő. A megnyitón jelen volt Matej Lahovnik gazdasági miniszter is.

A Lendva-vidék és a Muravidék gazdasága számára is jelentős eseményen részt vett Matej Lahovnik gazdasági miniszter, Radovan Žerjav országgyűlési képviselő, Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő, Blaž Kavčič, az Államtanács elnöke, Mirko Horvat, a Nafta cégcsoport igazgatója, Anton Balažek, Lendva Község polgármestere és a cég kollektívája.

Az F-2 formalingyár alapkövét tavaly május 8-án helyezték el, az üzem felszerelését a svéd Perstrop szállította. Az üzem magas szintű ökológiai EU-s és IPPC standardok szerint működik. Az új F-2 gyárban még üzemi párát is nyernek, ami energiaforrást – s ezzel költségcsökkentést – jelent az egész cég számára. Az üzem beruházási értéke 6,1 millió euró. Annak ellenére, hogy a költségek 20 százalékkel meghaladták a tervezett keretet, a beruházó a felvett hitelen belül tudott maradni. A költségek növekedését az acél és a katalizátorok árának emelkedése idézte elő.

Mirko Horvat, a Nafta cégcsoport igazgatósági bizottságának elnöke az új gyár megnyitójának alkalmából kiemelte: az új formalingyár jelentősége abban van, hogy növeli az üzleti rendszer hatékonyságát, növeli a metanolgyártás kapacitását, valamint a ragasztók és a többi kötőanyag, a végtermékek gyártását. A legfontosabb az, hogy az üzem környezetvédelmi szempontból és más normatívák szerint világviszonylatban is kiemelkedő szinten áll. Ez egy fontos kiindulópont a nagyobb versenyképesség felé. Fontos szempont, hiszen az új létesítmény révén a lendvai Nafta Szlovénia vezető petrokémiai termékgyártója és exportálója lesz, s a termelés szinte teljes mértékben az EU-s piacokra megy.

Matej Lahovnik gazdasági miniszter elmondta: – A gyár megnyitásának jelképes jelentősége van és bizonyítja, hogy a válságban is lehet új beruházásokat megvalósítani. A beruházás, amely valóban 30 év után az egyik legnagyobb beruházásnak számít a Naftában, bizonyítja azt, hogy a cég vezetősége hisz a petrokémiai tevékenység fejlesztésében, jövőjében. (…)

Szerző: Szolarics Nađ Klára

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben