kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519

Megnyílt a lendvai várhoz vezető lépcsősor. A 133 lépcső végénél kialakított platón pedig – ahonnan a vár új, eddig nem ...

A Nemzetpolitikai Államtitkárság június 12–14. között Visegrádon szervezte meg az I. Kárpát-medencei Magyar ...

A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között ...

Két év után visszatér első helyszínére a Muravidéki Vágta, amely július 6-án a Lipa szálloda szemközti füves területen ...

Lepke szállt a várfalra
Kisebbségi média: tájékoztatás és identitáserősítés
A 3. kör is a mezőgazdaságnak és a vállalkozóknak szól
Muravidéki Vágta – újra Lendván
 

Pozitív példa

vip21192009. május 21-én, 20. szám

A Nafta cégcsoport Petrochem vállalatában május 15-én adták át az új, műszakilag korszerű, környezetvédelmi szempontból biztonságosabb F-2 formalingyárat, amellyel a fő termék – a formalin – előállítása 47 százalékkal nő. A megnyitón jelen volt Matej Lahovnik gazdasági miniszter is.

A Lendva-vidék és a Muravidék gazdasága számára is jelentős eseményen részt vett Matej Lahovnik gazdasági miniszter, Radovan Žerjav országgyűlési képviselő, Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő, Blaž Kavčič, az Államtanács elnöke, Mirko Horvat, a Nafta cégcsoport igazgatója, Anton Balažek, Lendva Község polgármestere és a cég kollektívája.

Az F-2 formalingyár alapkövét tavaly május 8-án helyezték el, az üzem felszerelését a svéd Perstrop szállította. Az üzem magas szintű ökológiai EU-s és IPPC standardok szerint működik. Az új F-2 gyárban még üzemi párát is nyernek, ami energiaforrást – s ezzel költségcsökkentést – jelent az egész cég számára. Az üzem beruházási értéke 6,1 millió euró. Annak ellenére, hogy a költségek 20 százalékkel meghaladták a tervezett keretet, a beruházó a felvett hitelen belül tudott maradni. A költségek növekedését az acél és a katalizátorok árának emelkedése idézte elő.

Mirko Horvat, a Nafta cégcsoport igazgatósági bizottságának elnöke az új gyár megnyitójának alkalmából kiemelte: az új formalingyár jelentősége abban van, hogy növeli az üzleti rendszer hatékonyságát, növeli a metanolgyártás kapacitását, valamint a ragasztók és a többi kötőanyag, a végtermékek gyártását. A legfontosabb az, hogy az üzem környezetvédelmi szempontból és más normatívák szerint világviszonylatban is kiemelkedő szinten áll. Ez egy fontos kiindulópont a nagyobb versenyképesség felé. Fontos szempont, hiszen az új létesítmény révén a lendvai Nafta Szlovénia vezető petrokémiai termékgyártója és exportálója lesz, s a termelés szinte teljes mértékben az EU-s piacokra megy.

Matej Lahovnik gazdasági miniszter elmondta: – A gyár megnyitásának jelképes jelentősége van és bizonyítja, hogy a válságban is lehet új beruházásokat megvalósítani. A beruházás, amely valóban 30 év után az egyik legnagyobb beruházásnak számít a Naftában, bizonyítja azt, hogy a cég vezetősége hisz a petrokémiai tevékenység fejlesztésében, jövőjében. (…)

Szerző: Szolarics Nađ Klára

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben