kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020

A Szlovén Vöröskereszt Lendvai Területi Egysége a koronavírus-járvány kitörése óta önkéntesekkel karöltve jelentős ...

A koronavírus-fertőzés ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért a világ számos országában nagy erőkkel folynak a ...

Covid-19 hívóközpontot működtet a Maribori Klinikai Központ (UKC) is, melynek munkájába a járvány kezdetétől ...

Április 12-én lépett érvénybe az a kormányrendelet, amely szabályozza a Covid-19 terjedésével kapcsolatos ...

A Vöröskereszt a járvány idején
Legkorábban ősszel vagy év végén lesz vakcina
Válaszok a tantételek és a józan ész szerint
Hét napra csökkent a karantén
 

Bővítik a faluotthont

vip20201990. május 18-án, 18. szám

Zsitkóc a lendvai község legkisebb falvai közé tartozik. A falut alig hatvan ház képezi és körülbelül 200 lakosa van. A falusiak négy évvel ezelőtt helyi járulékot fogadtak el, amelyen korszerűsítették a falusi utakat, jelenleg pedig a faluotthon bővítésének munkálatai állnak előttük. Az épület kicsinek bizonyul, ezért a polgárok úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére is megkezdik a munkát. Felső János a zsitkóci faluközösség elnöke, tőle kérdezzük meg, hogyan készítették elő a terveket.

– A tűzoltó- és a labdarúgó-egyesület mellett néhány évvel ezelőtt megalakult a faluban a művelődési egyesület is. Ők már szerepeltek a környező falvakban, de mi sajnos nem hívhatunk vendégszereplésre csoportokat, mivel nincsen olyan helyiség, ahol felléphetnének. Ezért olyan megállapodásra jutottunk, hogy a faluotthont minél előbb bővítenünk kell. Eddig sikerült valamennyi építkezési anyagot beszerezni: megvettük a szükséges téglát, a kavicsot, a vasat, a plafontéglákat. Mondhatom, hogy a kellékek kétharmad részét már sikerült megvásárolnunk.

– Milyen nagy lesz az újjáépített terem?

– A faluotthon eddig igen kicsi, a nagyteremhez szeretnénk egy színpadhelyiséget építeni, ami 30 négyzetmétert tenne ki.

– Az építkezéshez szükséges költségeket miből fedezik? Beszélgetésünk során már említette, hogy helyi járulékot fogadtak el, de véleményem szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy teljes egészében fedezzék a beruházást. 

– Ami a költségek fedezését illeti, eddig sikerült a helyi járulékból összegyűlt pénzből kifizetni a beszerzett anyagot. A járulékból azonban igen kevés összeg gyűlik össze, mivel a faluban csak 54 dolgozó van és ezeknek is aránylag alacsony a fizetésük. Anyagilag már a tűzoltó- és a kultúregyesület is hozzájárult a beruházáshoz. Már tavaly úgy döntöttünk, hogy háztartásonként gyűjtjük össze a szükséges pénzt, amit több alkalommal és kisebb összegekben szedtünk össze. Tudomásom szerint a lendvai község vegyesen lakott falvaiban, ahol a faluotthonok bővítésébe kezdtek, a magyar nemzetiségi közösség is hozzájárult, anyagilag is támogatta a beruházás mielőbbi befejezését. Bízunk abban, hogy nekünk is majd a segítségünkre lesznek, hiszen nagyon jól fog jönni a legkisebb összeg is. (...)

Szerző: F.I.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben