kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821

Hagymás István: Shakespeare-látlatok II., Muravidéki Baráti Kör ME, 2020 – Négy évvel a Shakespeare-látlatok I. ...

Sal Község Tanácsa múlt szerdán a járványügyi szabályokat betartva már a helyi kultúrotthonban tartotta meg ülését. ...

A szlovén–horvát határkérdésben vizsgálódó nemzetközi bíróság döntése alapján 92 tulajdonos összesen 125 hektárnyi ...

A Pincei Helyi Közösségben az utóbbi másfél évben megváltozott a munka ritmusa. A falu vezetését új tanács vette át, a ...

Könyv-elő
Sal: több új támogatást is terveznek
Földtulajdonlási per a láthatáron
Pince: hegyi utak kavicsozása, árkok tisztítása  
 

Domaföldi iparosok

vip46201990. november 16-án, 44. szám

Domaföld tizenhat házat számlál, de két iparosa is van, ami még a nálánál majdnem tízszer nagyobb Hodosnak sem dukál. Mindkettőjüktől kérdeztem, mi vetette őket az elhatározásra, hogy itt a határ szélén, ahol nem tolakodnak a kuncsaftok, műhelyt nyissanak. Egyik esetben terhes a napi ingázás Muraszombatba, az asztalos mesternél pedig hagyomány volt a famegmunkálás.

– Amikor a kicsi megszületett, nem volt naponta kellemes Muraszombatba utazni, ahol az osztott munkaidő miatt estig kellett maradnom. Tudtam, hogy nagy merészség itt kezdeni, de lassan kialakult a köröm és reménykedek. Férjem még ma is ingázó, naponta busszal vagy gépkocsival jár be harminc kilométerre. Engem a gyerek, a házkörüli teendők és a műhely egész nap leköt. Kicsi település, de máshonnan is kezdenek idejönni a lányok – meséli Gergar Novak Majda.

Tőle és később az asztalos mestertől, a falu második iparosától kérdem, kifizetődő-e ilyen kis településen ipart tartani. – Ha van munkája, akkor igen – vágja rá Josár Jenő. – Hát van munkája? – firtatom tovább. – Akad bőven tennivalóm, főleg a külsőfalvakból jönnek a kuncsaftok. Én azt gyártok, amit nem lehet megvásárolni, főleg méretre készítek dolgokat és hajópadlót. Bútorokat nem gyártok, ahhoz nincs gépezetünk.

– Három gyereke van, egykor majd azt mondja nekik, hogy ti is menjetek el Domaföldről, máshol keressetek kenyeret, vagy mint az ön édesapja is tette, maga mellé veszi és átruházza rá a mesterséget?

– Ki tudja, hogyan alakul a világ sorsa! (…)

Szerző: Pivar Ella

 

 

MCSi Design