kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A Delfin, a Herkules, az Androméda…

vilagur42181Mielőtt folytatnánk a csillagképekkel való ismerkedést, el kell mondani, hogy a csillagok csak látszólag vannak „egymás mellett” az égbolton, egy csillagkép csillagai valójában különböző távolságra vannak tőlünk. Égboltunk nem egy adott sugarú gömb, amire a csillagok „fel vannak aggatva”, hanem kiterjedése minden irányban gyakorlatilag végtelen.

vilagur42182A Delfin (Delphinus): A Sas csillagképtől keletre egy bájos kis csillagképet láthatunk, ez a Delfin. A monda szerint Poszeidónnak, a tenger istenének tett egyszer jó szolgálatot. Rábeszélt ugyanis egy gyönyörű leányzót, hogy legyen az isten felesége.

A Herkules (Hercules): Az északi égbolt ötödik legnagyobb csillagképe. A görög mitológia szerint Herkules Zeusz fia volt, aki dührohamában megölte feleségét és gyermekeit. Büntetésképpen apja tizenkét feladat elvégzésére ítélte. Herkules rettenetes erejű hős volt, teljesítette is ezeket. Az egyik próbatétele az volt, hogy megkaparintsa a három aranyalmát a Heszperidák kertjéből, amelyeket a Sárkány őrzött. Herkules megölte a Sárkányt és elhozta az almákat. Ezt a jelenetet képzelték a görögök az égboltra: a hős a legyőzött szörnyeteg fején térdel. Alakját ezért fejtetőre állítva képzelhetjük el. A Herkulesben található az M13 jelű híres gömbhalmaz, amely a gömbhalmazok közül talán a legcsodálatosabb. Szabad szemmel csak halvány ködpamacsnak látszik, de a távcsöves megfigyelés igen szép látványt nyújt.

Az Androméda (Andromeda), a Perszeusz (Perseus) és a Pegazus (Pegasus): Az Androméda az északi égbolt nagy kiterjedésű csillagképe. E csillagképben található az Androméda-köd, a puszta szemmel megfigyelhető legtávolabbi galaxis, amely a Tejútrendszerhez hasonló spirálgalaxis. Távolsága tőlünk 2,2 millió fényév (a fénye 2,2 millió év alatt jut el hozzánk).
A Perszeusz csillagképben nem a legfényesebb, de mégis a legfeltűnőbb csillag a jól láthatóan hunyorgó Algol (Démon). A Pegazus igen nagy kiterjedésű csillagkép, amely egy szárnyas lovat formáz.

E három csillagképet azért soroltuk fel együtt, mert a görög mitológiában egy mondakörhöz tartoznak. Andromédát Perszeusz királyfi mentette meg a tengeri szörnytől. Még ezt megelőzően Perszeusz azt a feladatot kapta, hogy hozza el a három Gorgó (Medúza) közül az egyik fejét. A Gorgók démonszerű szörnyek voltak, a hajukat tekergő kígyók alkották. Ha valakire rápillantottak, az nyomban kővé dermedt. Perszeusz az istenek segítségével véghezvitte a feladatot: egyetlen suhintással levágta az egyik Gorgó fejét, majd egy láthatatlanná tévő sisak segítségével elmenekült. A szörny testéből kifröccsenő vérből született meg Pegazus, a szárnyas ló, aki később a szárnyaló gondolatok és a költészet jelképe lett. A Gorgó levágott fejét ma is ott láthatjuk az égbolton, gonosz szemét a pislákoló Algol jelzi.

MCSi Design