kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Állatövi csillagképek

vilagur45181A Föld évente egy adott síkban, az Ekliptika síkjában járja körbe a Napot – ebből következik, hogy a Nap az éggömbön látszólag egy kör (az úgynevezett Főkör) mentén mozog (mint ahogy az egyes bolygók is).

A Nap égi útvonalát, az égbolton körbefutó ekliptika 360 fokos Főkörét északról és délről csillagképek fogják közre. A tavaszpontból kiindulva ezt a csillagalakzatokból álló sávot a hónapoknak megfelelően tizenkét 30 fokos szakaszra osztották, amelyet ma is állatöv, vagyis latinul zodiákus névvel illetünk. A zodiákus szó görög eredetű, a jelentése „állatok köre”. Ez pedig onnan ered, hogy a 12 csillagképből 8 állatnevet visel.

Mielőtt továbblépnénk, tisztázzuk, hogy mi a Tavaszpont. A Föld forgástengelye nem merőleges a keringési síkra (emiatt vannak Földünkön évszakok, amit a későbbiekben majd részletezünk, ábrázolunk). A Föld egyenlítői (ekvatoriális) síkjának égi vetülete, az égi egyenlítő tehát szintén szöget zár be az ekliptikával, s a két kör két pontban metszi egymást. Az egyikük, amelyikben a Nap a tavasz kezdetén tartózkodik, a Tavaszpont, a másik az Őszpont. Mind a két pontban napéjegyenlőség van a Földön. Valójában nem is pontról van szó, hanem inkább irányról.

vilagur45182Tehát a Tavaszpontból kiindulva az állatöv csillagképei a következők: Aries:Kos / Taurus:Bika / Gemini:Ikrek / Cancer:Rák / Leo:Oroszlán / Virgo:Szűz / Libra:Mérleg / Scorpius:Skorpió / Saggitarius:Nyilas / Capricornus:Bak / Aquarius:Vízöntő / Pisces:Hal.

Az állatövi csillagképek közül nyáron a Skorpió és a Nyilas látszanak legjobban. Az α Scorpii, más néven Antares a Napnál 700-szor nagyobb sugarú vörös óriáscsillag, amelynek van egy fehér törpe csillagtípusú kísérője is. 

Érdekes, valamint az elnevezések hátterébe is bepillantást nyújtó tény, hogy az a három egymás melletti csillagkép, amelyben a tél végén, illetve a tavasz elején tartózkodik a Nap (a Bak vagy tengeri kecske, a Vízöntő és a Halak), vízi lényekkel kapcsolatos. Kiderült, hogy annak idején, amikor ezek az elnevezések születtek, épp olyankor volt az esős évszak, amikor a Nap ezekben a csillagképekben járt.

Egy történet az ókori görög mitológiából, ami után az Ikrek az égre kerültek: Léda, egy halandó nő ikerpárt szült Zeusznak. A félisteneket Kasztórnak (Castor) és Polydeukésnek (Polluxnak) nevezte el. Pollux halhatatlan, Castor halandó volt. Amikor Castor meghalt, Pollux azt kérte az istenektől, hogy együtt lehessen testvérével, inkább lemond halhatatlanságáról. Zeusz ezért mindkettőjüket az égre helyezte.

A β Gem – Pollux narancsszínű csillag. Az α Gem – Castor hat csillagból áll: kettő fényesebb és egy halványabb csillagból, amelyek valójában mind kettőscsillagok.

Néhány olvasónak talán ismerősnek tűnnek a fent felsorolt csillagképek megnevezései – igen, az elnevezésük azonos az asztrológiában megjelenő állatövi jegyekkel, de más közös vonatkozás nincs ebben. Az asztrológusok horoszkópokat készítenek és már több ezer éve hangoztatják, hogy a bolygók mozgása befolyásolja az emberek sorsát. Ám ezt a feltételezést semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, így az asztrológia eredményei – enyhén fogalmazva – tudománytalanok. Például az öt lottószám is befolyásolhatná az ember sorsát…

 

 

 

MCSi Design