kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Lakásunk hűtése

Június végén járunk. Eljött tehát az idő, amikor a kellemes tavaszi hőmérsékleteket időnként a nyári kánikula fogja felváltani. Ilyenkor, a téli hónapokkal ellentétben, a lakásunkat nem fűteni, hanem hűteni kell. És higgyék el, ha helytelenül hűtünk, forró nyári napokon, a hűtési költségek elérhetik a téli napok fűtési költségeit. Ezért ne nyúljunk rögtön a klímához, hanem inkább használjunk ki néhány alternatív hűtési lehetőséget. A klímát csak akkor kapcsoljuk be, ha a nagy és hosszantartó hőség miatt ezek az alternatív módok már nem tudnak segíteni.
A gazdaságos hűtést az ésszerű árnyékolással kell kezdenünk. A jól megválasztott árnyékolók hatékony védelmet nyújtanak a lakás felmelegedése ellen. A leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók (redőnyök és zsaluk). Ezekkel a nagy nyári melegben tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal. A zsaluk színe legyen fehér vagy világos, mert az visszaveri a nap sugarait.
Továbbá a napsugarak ellen hatékony védelmet nyújtanak a természetes árnyékolók is, így például a ház déli oldalára telepített lombhullató fák. Ezek télen átengedik a napsugarakat és ezzel hozzájárulnak fűtési költségeink csökkentéséhez, nyáron viszont árnyékot biztosítanak.
Ha tehetjük, építtessünk árnyékolóteraszt az ablak elé. Ennek dőlése legyen olyan, hogy meggátolja a nyári napsugarakat, de télen az alacsonyan járó nap sugarait beengedi a lakásba. Nagyon praktikus, ha teraszunkat napkollektorokkal fedjük be. Ez esetben ezek a meleg víz termelése mellett árnyékolásul is szolgálnak.
Teraszajtónk vagy ablakaink fölé szerelhetünk úgynevezett napvitorlákat is, ezek ugyanúgy csökkentik lakásunk nyári felmelegedését.
Lakásunk túlmelegedését megakadályozhatjuk helyes szellőztetéssel is. Fontos, hogy nappal ne szellőztessünk, vagy csakis akkor, ha ezt a belső levegő minősége megköveteli. Ilyen esetben csináljunk kereszthuzatot, a szellőztetés ideje pedig legyen minél rövidebb. Napközben tehát ne szellőztessünk, de éjszaka, a friss órákban tárt ablakokkal szellőztessük ki és hűtsük le a házat. Ezt legjobb kétszer elvégezni, először lefekvés előtt, majd másodszor kora reggel. Ha ablakaink ezt lehetővé teszik, tehát a rovarok és betörés ellen biztonságosak, buktatott ablakoknál tartsunk huzatot egész éjjel.
Nagy hőségben a nagyobb áramfogyasztókat ne használjuk. Aránylag nagy meleget termelnek a mosó- és mosogatógépek. Ha lehet, inkább az esti órákban használjuk ezeket.
Válogassuk meg, hogy nyáron a nagy kánikulában mit főzünk. Olyasmit készítsünk, ami alacsony hőfelhasználással jár. Ha tehetjük, szabadtéren vagy hűvösebb nyári konyhában végezzük a konyhai munkát. A nagy kánikulában érdemes a másnapi ebédet már előző este elkészíteni, amikor a ház már lehűlt.
Hőszigeteljük a házunkat! A hőszigetelés nem csak télen hoz hasznot, hanem a nyári forróságban is nagyon jól jön. Lakásunkba a jó hőszigetelésnek köszönhetően jóval kevesebb hő tud behatolni, mint egy nem hőszigetelt házba.
Ha a lakás a felsorolt lépések ellenére is túl meleg, nem marad más hátra, mint bekapcsolni a klímát. De tudnunk kell, hogy ez drága villamos energiával működik. Ez a fajta hűtés különösen akkor kerül sokba, ha a klímát az akadálytalanul beáramló napsugarakkal „versenyeztetjük”. Más szóval: ha a napsugarak folyamatosan melegítik a lakást az ablakokon keresztül, a felmelegített levegőt csak nagyon drágán tudjuk visszajuttatni a szabadba. A klíma használatánál ügyeljünk a lehűtött belső levegő hőmérsékletére is. Amikor a külső hőmérséklet 35–39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, ennél nagyobb különbség nem ajánlott, mert megterhelő lehet a szervezetünk számára.
MCSi Design