kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Ételeink hűtése

Rovatunk előző számában lakásunk hűtéséről írtunk. Ma is a hűtéssel szeretnénk foglalkozni, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem helyiségeink, hanem ételeink és italaink hűtéséről – és ezzel tartósításáról – szeretnénk szólni.
Hűtésről beszélünk minden olyan esetben, amikor valamely közegből hőt vonunk el. A hűtés alapelve a párolgással együtt járó hőelvonás. Az ember már régen tudja, hogy a víz száraz levegőbe való intenzív elpárolgásának hűtőhatása van. Ennek hatását már időszámításunk előtt használták Egyiptomban. A falfestmények megörökítették, hogy a vizet zománctalan agyagkorsókba öntötték, amelyeknek pórusokkal teli falain át a víz lassan kiszivárgott és az edények külső felületén elpárologva hűtötte az edény tartalmát. A falfestményeken az is látható, hogy a párolgást nagy legyezőkkel élénk légáramlást keltve mesterségesen is növelték. Ezen az elven alapul testünk hűtése is. Munka közben izzadunk és verejtékezünk, a verejték elpárolog és ezzel testünkből elvonja a fölösleges hőt.
Háztartásunkban a hűtést ma már természetesen hűtőgépek segítségével végezzük. A hűtőgép olyan készülék, melyben mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet lehet előállítani és tartósan fenntartani. Hűtőinkben a hideget csak úgy tudjuk előállítani, ha ezek belteréből eltávolítjuk a meleget. Minél több meleget távolítunk el a hűtőnkből, annál hidegebb lesz annak belsejében. Igen ám, de ebbe beleszól a fizika is. A hőtan második főtétele szerint ugyanis a hő „önmagától” csak egy melegebb, vagyis egy nagyobb hőmérsékletű helyről egy hidegebb, vagyis kisebb hőmérsékletű helyre képes átáramlani. Ellenkező irányú vándoroltatásához munka befektetésére is szükség van. Így például ha a hőt 6 Celsius-fokos hűtőnkből a 25 fokos konyhai levegőbe akarjuk átáramoltatni, ezt csak munka, tehát energia befektetésével vihetjük végbe.
A hűtő belsejéből a hő eltávolítása aránylag bonyolult folyamat, ezért foglalkozzunk inkább azokkal a dolgokkal, melyek a felhasználó, tehát a háziasszony számára is hasznosak lehetnek.
Tény, hogy a hűtés és természetesen a fagyasztás is a legmegfelelőbb tartósítási módok közé tartozik, hiszen legkevésbé változtatja meg a termék eredeti tulajdonságait. A hűtés akkor lesz eredményes, ha hűtőnk belsejében 4–6 fokos hőmérsékletet tartunk fenn. A mélyhűtőben, tehát a fagyasztóban pedig legalább mínusz 18 fokot szükséges fenntartani.
A mélyhűtésnél fontos figyelni a különböző ételek eltarthatóságának idejére is. Az előírt időszak elmúlása után az étel romlásnak indul, még a fagyasztóban uralkodó mínusz 20 fok ellenére is.
A húst, amelyből ebédet szeretnénk készíteni, már előző nap helyezzük át fagyasztónkból a hűtőbe. Ha a hús a hűtőben enged fel és például nem a sütőben, az ebéd elkészítéséhez szükséges energiafogyasztást megfelezzük.
Ha elöregedett hűtőnk cserére szorul, vásároljunk legalább A+ energiaosztályú készüléket. Vásárláskor felmerül hűtőnk nagyságának kérdése is. Több tagú háztartás esetén személyenként 40–50 literes térfogattal számoljunk, míg egyszemélyes háztartás esetén elegendő 60 literes hűtő is.
Fagyasztás esetén vásárolhatunk fagyasztóládát vagy fagyasztószekrényt. Mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya. A láda, kompakt formájának köszönhetően, 15 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt a szekrényhez hasonlítva. A szekrény előnye pedig az egyszerűbb szortírozás és hozzáférés.
Fontos, hogy a hűtőt ne helyezzük a tűzhely közvetlen közelébe, de ne tegyük ki a napsugarak direkt hatásának se, hiszen ezzel energiafogyasztása jelentősen megnőne. Minden egyes Celsius-fok plusz hőmérséklet 6 százalék többlet energiafogyasztást jelent.
Hűtőnk hátsó oldalán helyezkedik el az a rész, amelyen keresztül a hűtő belsejéből összegyűjtött hő távozik. A hő minél könnyebb távozása érdekében hűtőnk hátsó oldala és a fal között legyen legalább 5 centiméter távolság.
A hűtőnkbe csak a már szobahőmérsékletre kihűlt és becsomagolt ételeket tegyünk. Ezzel kevesebb energiát fogunk elfogyasztani, elkerüljük a szagok keveredését és a beltérben való jegesedés is kisebb lesz.
Időközönként ellenőrizzük hűtőnk ajtajának gumitömítését is. A sérült tömítés jegesedéshez és megnövelt energiafogyasztáshoz vezet.
A hűtőben legyen rend, minden élelmiszernek legyen meg a saját helye. Ezzel is energiát takarítunk meg, hiszen így nem kell keresgélnünk és így nem kell a hűtő ajtaját túl sokáig nyitva tartanunk.
Hűtőink és fagyasztóink állandóan, tehát a nap 24 órájában üzemelnek, így villamosenergia-fogyasztásuk nem elhanyagolható, ezért fontos a racionális használatuk.
MCSi Design