kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A fűtési szezon megkezdése előtt

Augusztus végén járunk, a hőmérsékletek kellemesek, és még egy hónap van az ősz kezdetéig. De a szorgos gazda ennek ellenére már most gondol a télre, amikor majd a hűtést a fűtés váltja fel. Ezért mi is már előre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét a fűtéssel kapcsolatosan néhány dologra, amelyek a későbbiekben biztosan hasznosak lehetnek.
Még időben, tehát a fűtési szezon megkezdése előtt szerezzük be a fűtőanyagot és végezzünk el vagy végeztessünk el néhány fontos teendőt a fűtési rendszerünkön.
Nyáron, mivel nem fűtünk, a kazánházban sokszor nem oda való dolgokat is tárolunk. Ezeket még a fűtési szezon megkezdése előtt távolítsuk el onnan. A kazán közelében ne legyen semmiféle gyúlékony és könnyen éghető anyag. Az égéshez többek között oxigénre, tehát levegőre is szükség van. Fontos, hogy kazánunk minden esetben kapja meg az égéshez szükséges levegőmennyiséget. Ellenkező esetben úgynevezett nem teljes égés jön létre, amely energiaveszteséghez, környezetszennyezéshez és sajnos akár mérgezéshez is vezethet.
Ha fával fűtünk, kályhánkat alaposan tisztítsuk ki és tisztíttassuk ki a kéményt is. Pellettel, fűtőolajjal vagy gázzal fűtött kályhák estén pedig ezek vezérlését szakemberrel vizsgáltassuk meg. Az elhanyagolt és nem rendszeresen karbantartott kályhák sajnos már többször tragédiát.
Kazánházunk és kályhánk után a fűtőtestek következnek. Ellenőrizzük, van-e bennük elegendő mennyiségű víz. Ha nincs, töltsük fel és feltöltés után okvetlenül légtelenítsük is a berendezést. A radiátor ugyanis csak akkor tudja a kívánt meleget leadni, ha van benne megfelelő mennyiségű víz megfelelő nyomás alatt. Továbbá ellenőrizzük fűtővizünk keringését is. A keringést működtető szivattyú ugyanis gyakran leragad a nyári állás miatt.
A felsorolt munkák elvégzése után, tehát még a rendszeres fűtés előtt, végezzünk el egy úgynevezett próbafűtést és bizonyosodjunk meg arról, hogy minden a legnagyobb rendben működik.
Amennyiben házunk külső falai nincsenek jól hőszigetelve, a radiátorok és a külső fal közé érdemes alufóliával bevont hőszigetelő anyagból készült lapot helyezni. Ez csökkenteni fogja a falon kiszökő hőenergia mennyiségét.
Télen sok meleget az ablakokon, pontosabban az ablaküvegen és az ablakréseken veszítünk el. Ezért már a fűtőszezon kezdete előtt vizsgáljuk meg, nincs-e a keret és a szárnyak között rés. A rés létezését egyszerűen úgy is megállapíthatjuk, hogy a szárnyak és a keret közé egy papírlapot helyezünk el. Amennyiben zárt ablaknál a papírt könnyen ki tudjuk húzni, az bizony a rés miatt van. Ha tehát találunk rést, helyezzünk el ezekre a helyekre tömítést.
Ha fával fűtünk, mindig csak száraz fával tegyük ezt, melynek nedvességtartalma 15 és 18 százalék között mozog. Ha lehet, tüzelésre ne használjunk olyan fát, amely természetes úton nem száradt letakarva, a talajtól 10 centiméterre felemelve kinti levegőn, napos és huzatos helyen legalább egy évig. 1 kilogramm nedves fa fűtőértéke 2,2 kWh, 1 kilogramm száraz fáé pedig már 4 kWh, tehát majdhogynem a duplája. Emellett a száraz fa jobban ég és a kályhában nem keletkeznek lerakódások. 1 milliméter koromlerakódás pedig 6 százalékkal csökkenti kályhánk hatásfokát, ezért a kazántisztítás és természetesen a kémény tisztítása fűtési szezon közben is fontos.
A radiátorokat ne „bújtassuk” el a bútorok mögé, fűtéskor pedig ne takarjuk le őket ruhákkal, ez ugyanis megakadályozza a hőleadást. Ez okból használjunk télen vastag, de rövid függönyöket, melyek nem érik el a radiátor felső részét.
Takarékoskodási szempontból nagyon fontos helyiségeink hőmérséklete is. A legmelegebb a fürdőszoba legyen, fürdés idején tarthatunk itt akár 23–24 fokot is. A nappaliban és az ebédlőben elegendő a 20–21 Celsius-fok, a folyosón és a hálóban pedig nem szükséges 17–18 foknál melegebb. Ha mégis szükség lenne nagyobb melegre, mert alvás közben fázunk, vásároljunk inkább egy meleg takarót. Tudni kell ugyanis, hogy minden Celsius-fok hozzáadott hő körülbelül 6 százalékkal növeli energiafogyasztásunkat. A különböző szobahőmérsékletek termosztatikus radiátorszelepek beépítésével érhetők el. Ha van rá mód, még a fűtési szezon kezdete előtt szereltessük be ezeket.
Éjszakára és arra az időszakra, amikor nem vagyunk otthon, csökkentsük helyiségeink hőmérsékletét 2–3 fokkal, ezzel az említett időszakban 15 százalékos energiamegtakarítást érünk el. Ügyeljünk azonban arra, hogy a hőmérséklet ne essen 15–16 fok alá, ebben az esetben ugyanis az újbóli felmelegítés többe kerülne, mint amennyit a megtakarítással kapunk.
MCSi Design