kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A pellet

A pellet 100 százalékban természetes fából, illetve más biomassza (energiafű) alapanyagból sajtolt, általában 6–8 mm átmérőjű és legfeljebb 5 cm hosszúságú, sima és fényes, henger alakú granulátum, mely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. A fa pelletálása egy régóta (20–25 éve) ismert eljárás, melynek során az alapanyagot, tehát a fűrészport és a darált faaprítékot kötőanyag hozzáadása nélkül nagy nyomáson és magas hőmérsékleten kis rudacskákká préselik. A forgács és a fűrészpor között az összetartó anyag a lignin, mely a fában természetesen megtalálható. A magas hőmérséklet hatására ugyanis a lignin folyékonnyá válik és „újraragasztja” a farostokat. Emiatt a pellet kémiai összetétele a fáéval azonos, így aztán, akárcsak a fára, a pelletre is elmondhatjuk, hogy környezetbarát és széndioxid-semleges. Ez a semlegesség nem azt jelenti, hogy a fa vagy a pellet égésénél nem keletkezik szén-dioxid, hanem azt, hogy az égésnél csak annyi keletkezik ebből a melegházhatású gázból, amennyit a fa élete során magába épített.

A gyártási folyamatnak hála (nagy nyomás és magas hőmérséklet) a pellet sűrűsége nagyobb, nedvességtartalma pedig kisebb, mint a tűzifáé. Emiatt a pellet energiában gazdagabb a fánál. Egy kilogramm levegőn szárított fa energiatartalma 4 kWh, 1 kilogramm jó minőségű pelleté pedig 5,1 kWh is lehet. Ez egyben azt is jelenti, hogy energiaszempontból egy liter fűtőolajat 2 kilogramm pellettel tudunk helyetesíteni.

A jó pellet külseje sima, fényes és hosszrepedésektől mentes, állaga kemény, a csomagolásban talált por mennyisége pedig nem haladja meg a 2,5 százalékot. A kemény állag főleg a pelletégő hibátlan működése miatt fontos. Nedvességtartalma ne haladja meg a 10 százalékot, hamutartalma pedig legyen 0,7 százalék, de mindenképpen 1 százalék alatt. 100 kilogramm elégetett pellet után tehát kevesebb mint 1 kilogramm hamunak szabad maradnia. A jó minőségű pellet szaga azonos a frissen fűrészelt fa szagával. A pellet égésénél pedig csakis a fafüst karakterisztikus szaga legyen érezhető. A pellet színe legyen világos, amennyiben belsejében sötét foltokat találunk, ez fakéreg vagy pedig homok jelenlétére mutat, ami kevesebb energiát és több hamut jelent. A pellet minőségére jelentősen hat a sűrűsége is. Ezt kétféleképpen tudjuk ellenőrizni. Ha a pelletet vízbe helyezzük, azonnal el kell süllyednie, egy kis idő elteltével pedig szétbomlani. A pohár fenekén minél kevesebb üledéknek szabad maradni, ez ugyanis homok jelenlétére utal. Emellett a víz színe is csak alig változzon meg. A jó pellet sűrűsége 0,6–0,7 kilogramm/liter. Ha tehát 1 liter pelletet mérlegre teszünk, akkor annak 0,65 kilogrammot kell mutatnia.

Pelleteléssel a fát, és ami nagyon fontos, az ipari felhasználásnál megmaradt faaprítékot is újrahasznosítjuk energiafelhasználás szempontjából, mégpedig úgy, hogy az így keletkezett fűtőanyag felhasználása rendkívül kényelmes. Mondhatjuk azt is, hogy a pellettel való fűtés ugyanolyan kényelmet nyújt, mint ha gázzal vagy fűtőolajjal fűtenénk. A pellettel üzemelő kályhák és kandallók ugyanis teljesen önműködőek. Amikor lakásunk eléggé meleg, a láng magától kialszik, és amikor szükséges, automatikusan újragyullad. E a kályhák üzemelését időmérővel is lehet vezérelni, a drágább fajták pedig már akár telefonutasításra is reagálnak.

MCSi Design