kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A fűtés költségei

Múlt havi rovatunkban a különböző energiahordozókból előállított fűtési energia költségeivel foglalkoztunk. Egy 150 négyzetméteres lakóház példáját véve, mely korszerű olajkazán használatával 1500 liter fűtőolajat éget el, megállapítottuk, hogy mennyibe kerülne a fűtési energia, ha a hőt különböző energiahordozókból állítanánk elő. Kiderült, hogy legdrágább a fűtőolajból és legolcsóbb a hasábfából kapott energia.
Mivel hazánkban még ma is sok olajüzemelésű központi kazán van használatban, és ezek között még mindig sok az elöregedett és műszakilag elavult, ma arra a kérdésre fogunk válaszolni, hogy mennyire éri meg ezeket a kazánokat lecserélni. Egyben választ fogunk adni arra is, hogy esetleg mely energiahordozóra érdemes lecserélni a fűtőolajat. A feltett kérdésekre csak akkor tudunk választ adni, ha a múltkori cikkben közzétett számításunkat folytatjuk. Ez azt jelenti, hogy a már kiszámolt energiaköltségek mellett kiszámoljuk a fűtési költségeket is. A fűtési költségeket mindig hosszú távra kell számításba venni, mégpedig fűtési rendszerünk teljes élettartamára. A ma forgalomban lévő fűtőberendezések (központi kazánok, olajégők, gázégők, pelletégők...) élettartama legalább 20 év. Tehát erre az időszakra fogjuk számítani fűtési költségeinket is. A számításnál a különböző energiahordozókból kapott energiaköltségek mellett figyelembe kell venni még a fűtőrendszer felújításába fektetett összeget és a fűtőrendszer karbantartási költségeit a következő húszéves időszakban. Mivel húsz év hosszú idő, ezért számításunknál még egy nagyobb javítással is kalkulálnunk kell.
Az eredmények a mellékelt táblázatban találhatók, ebben a múltkor kiszámolt, különböző energiahordozókból kapott energiaköltségek is fel vannak tüntetve. Most az érdekel bennünket, érdemes-e kicserélni elavult olajkazánunkat. Ezért kiszámoltuk azt is, hogy az adott ház elavult kazán esetében nem 1500, hanem 2100 liter olajat fogyasztana el. Tehát ennek az értéknek költségeihez kell a továbbiakban kapott költségeket hasonlítani.
A meglévő berendezés alatt egy 15 éves, műszakilag elöregedett központi kazánt értünk, a korszerű fűtési berendezés alatt pedig kondenzációs olaj- és gázkazánt, faelgázosító fapellet- és fahasábkazánt, valamint levegő/víz hőszivattyút értünk. A befektetési költségek az említett korszerű kazánok beszerzését és beépítését foglalják magukba.
tabl4316
Az energiaköltségeket és természetesen a fűtési költségeket is húszéves időszakra számoltuk. Látható, hogy a meglévő kazánnal olajfűtés esetén befektetés nélkül és 2.500 € karbantartási költség mellett húsz év leforgása alatt a fűtési költség 38.500 eurót tesz ki. Kondenzációs olajkazán esetén a húszéves fűtési költségek 32.000 euróra csökkennek. Ez a csökkenés a korszerű kazán 4.500 eurós befektetése mellett csekély. Ebből az következik, hogy az olajfűtés nem rentábilis, hiszen a befektetés csak 15 év elmúltával térül meg.
Lényegesen más a helyzet, ha korszerű gázkazánnal fűtünk. Ez esetben a húszéves fűtési költségek 3.200 euró befektetési és 1.500 euró karbantartási költségek mellett csak a 26.300 eurót érik el. Tehát húsz év leforgása alatt az elavult olajkazánhoz viszonyítva 12.200 eurót takarítunk meg, ami évente 610 eurót tesz ki. Emellett a megtérülési idő 5,2 év, ami nagyon kedvező.
Hasábfás tüzelésnél az elavult olajkazánhoz viszonyítva a húszéves megtakarítás eléri a 23.600 eurót, ami a gázhoz, a pellethez és a hőszivattyúhoz képest kb. 10.000 euró megtakarítást jelent. Tudnunk kell azonban, hogy a hasábfa jóval több munkát követel az előbbieknél (a fa elraktározása, napi fahordás, kályha tisztítása, hamu eltávolítása...).
A táblázatban bemutatott adatok informatív jellegűek. Úgy a kazánok, mint a különböző energiahordozók jelenlegi árával számolva kaptuk őket, és nem vettük figyelembe az esetleges árváltozásokat. Tudnunk kell, hogy a kőolaj és a földgáz is stratégiai energiahordozók, melyek árát sok esetben a politika, tehát a „nagyok” határozzák meg. Emiatt sem ajánlanám hosszú távon az olajfűtést. A földgáz ára jelenleg nagyon kedvező, de nehéz megmondani, hogy ez meddig marad így. Szlovénia európai viszonylatban is a gazdagabb országok közé tartozik a fa mennyiségét illetően. Emiatt ennek ára kevésbé függ külső tényezőktől.
A táblázatban bemutatott adatokból jól kivehető, hogy megfelelő energiahordozó használatával és korszerű fűtési berendezés alkalmazásával fűtési költségeink jelentősen csökkenthetők.
MCSi Design