kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Szénmonoxid-riasztók kötelező beszerelése

Szlovéniában 2013 novemberével hatályba lépett az a rendelet, mely 2017. január elsejével kötelezővé teszi bizonyos épületek, lakóházak és lakások szénmonoxid-szenzorral való felszerelését. E rendelet alapján szénmonoxid-riasztóval kell ellátni minden olyan helyiséget, amelyben a használatban lévő fűtőberendezés (kályha, kazán) a helyiségben lévő levegő mennyiségének függvényében működik. Magának a riasztónak eleget kell tennie a SIST EN 50291-1 szabvány követelményeinek. Leegyszerűsítve: amennyiben lakásunk és vizünk melegítésére olyan gázzal, olajjal, szénnel vagy biomasszával üzemelő kazánt használunk, melyben az égés a helyiség belső levegőjét fogyasztja, kötelesek vagyunk megfelelő minőségű szénmonoxid-riasztót beszerelni. Az állítás, hogy „itt most megint valaki jól fog keresni”, ez esetben nem állja meg a helyét, hiszen Szlovéniában évente közel ötven szénmonoxid-mérgezés történik. Ennek közel nyolcvan százaléka a fűtési szezon ideje alatt következik be.
A szénmonoxid valójában egy nagyon mérgező, színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely fa, kőolaj és ennek termékei, földgáz, cseppfolyósított gáz, szén és egyéb fűtőanyagok tökéletlen égésénél keletkezik. Fontos megemlíteni, hogy autónk kipufogójából is ez a gáz távozik. Felsorolt tulajdonságai miatt, a szénmonoxidot csendes gyilkosnak is nevezik. Mérgező hatása azzal a ténnyel magyarázható, hogy vérünk hemoglobinjához 250-szer nagyobb affinitással kötődik, mind az oxigén. Emiatt az oxigén nem tud a vérbe jutni és így a szervezetünket a vér oxigén helyett szénmonoxiddal látja el.
Ez a rendkívül mérgező gáz a lakásunkba a legtöbbször a helytelenül működő, rendszertelenül karbantartott vagy hibásan beépített kazánok, kályhák miatt szivárog be. Ártalmas a házban lévő összes élőlényre, de különösen a még meg nem született gyermekekre, kisbabákra, valamint az idősebb és krónikus szív- és légúti betegségekben szenvedőkre.
A mérgezés nagymértékben a szénmonoxid koncentrációjától és a belélegzett mennyiségtől függ, így beszélhetünk gyenge, közepes és erős mérgezésről. A gyengébb mérgezés tünetei közé soroljuk az enyhe fejfájást, a gyengeséget, a hányást, a szédülést és az émelygést. A közepes mérgezés tünetei közé sorolható az erős fejfájás, az álmosság, a látási zavarok és a szapora szívverés. Ájulás, görcsök, szív- és lélegzetleállás pedig már erős mérgezés után lép fel.
Amennyiben a fent leírt tüneteket észleljük, azonnal zárjuk el a kazánt, nyissunk ki minden ajtót és ablakot, minden helyiséget alaposan szellőztessünk ki, menjünk a szabad levegőre, hívjunk orvosi segítséget, a fűtőberendezést pedig szakemberrel vizsgáltassuk át. A kazán vagy kályha újbóli használatbavételét csakis szakember jóváhagyásával szabad megkezdeni, tehát csak miután a meghibásodást elhárította.
A mérgezés megelőzése érdekében nem szabad megfeledkeznünk kályhánk rendszeres karbantartásáról, a kémény időszakos tisztításáról és a napi többszöri szellőztetésről sem.
A szóban forgó rendelet harmadik cikkelye alapján amennyiben folyékony vagy gáz halmazállapotú fűtőanyaggal fűtünk, a lakóhelyiségekbe csakis kültéri levegővel üzemelő kazánt szerelhetünk be. A lakhatásra nem alkalmas helyiségekbe pedig szerelhetünk beltéri levegővel üzemelő berendezést is.
Kemény halmazállapotú fűtőanyag esetén a rendelet negyedik cikkelye kivételesen engedélyezi beltéri levegővel üzemelő kályha használatát lakóhelyiségekben is (például hasábfa égetése a konyhai tűzhelyben vagy a nappali kandallójában esetleg cserépkályhában). De ennek is feltétele a kályha szakszerű beépítése mellett a szénmonoxid-riasztó beszerelése is.
Tény, hogy a szénmonoxid-riasztó nem tudja megakadályozni a mérgező gáz kialakulását és lakóhelyiségeinkbe való beszivárgását. Viszont az is tény, hogy észleli a szénmonoxid jelenlétét és így veszély esetén még időben riaszt minket. A szénmonoxid-riasztó tehát életeket menthet, ezért megléte kötelező minden olyan lakóházban, amelyben beltéri levegővel üzemelő fűtőberendezést alkalmaznak. A biztonság kedvéért érdemes lakásonként legalább kettő, egymással egybekötött riasztót beszerelni. Az egyiket a fűtőhelyiségben (kazánhelyiség), a másikat pedig a nappaliban vagy a hálószobában érdemes elhelyezni. Amennyiben a kazánhelyiségben szénmonoxid keletkezne, a két szenzor rádiómodullal való egybekapcsolása miatt mindkét szenzor riasztani fog.
MCSi Design