kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A Nap és energiája

Földünk számára az oly fontos meleget és fényt egyedül és csakis a Nap tudja biztosítani. Bolygónkon a Nap nélkül nem létezne élet, a Föld jéggel és hóval borított bolygó lenne.
Az óceánokból, tavakból és folyókból a Nap melege hatalmas mennyiségű vizet párologtat el, mely eső formájában visszahullva öntözi a földet. Emellett a Napból származó hő gerjeszti a szeleket és a viharokat is. A folyókat alkotó víz ereje egykor a a vízkerekeket, ma pedig a vízturbinákat, a szél pedig a szélturbinákat hajtja. A még ma is a legtöbbet használt fosszilis energiahordozókban, tehát a kőolajban, a szénben és a földgázban is valójában a Nap energiája van elraktározva. Ezt az energiát már évmilliókkal ezelőtt vették fel és tárolták el az őskori növények és állatok, melyek az idő múlásával elszenesedtek, elgázosodtak vagy kőolajjá váltak. Így aztán elmondhatjuk, hogy háztartási gépeink, autóink és az emberiség több találmányának működése, ha nem is közvetlenül, de mégiscsak a Napból származó energiának köszönhető. Ma már elmondhatjuk, hogy egyre több az olyan találmány, amely már közvetlenül használja fel a Nap energiáját.
Példaként említhetünk napelemekkel ellátott autókat, sőt már repülőket is. Elmondhatjuk, hogy Szlovéniában ma már közel 3400 naperőmű működik, melyek közös teljesítménye meghaladja a 257 MW-ot. Ezek az erőművek a Nap energiáját már közvetlenül változtatják villamos energiává.
A Nap különböző forró gázokból álló fortyogó óriásgömb. Ez mára már bizonyított tény. Fő alkotóelemei a hidrogén, mely tömegének 73,5 százalékát képezi és a hélium, amely 25 százalékban található meg benne. A fennmaradt 1,5 százalékot oxigén, szén, neon és különböző gáz halmazállapotú fémek alkotják.
A Nap átmérője 1,4 millió kilométer. Ezen az átmérőn 109 földgömböt tudnánk egymás mellett elhelyezni. A Napnak a térfogata pedig 1,3 millió Földet is befogadna. A Nap és a Föld közötti távolság 150 millió kilométert tesz ki. Ezt a távolságot az autónkkal 100 km/órás sebesség mellett 170 év alatt tudnánk megtenni. Köztudott, hogy a Concorde szuperszonikus repülőgép 1976 és 2003 között repült. Ez a gép elérte a 2500 km/órás sebességet, ez a hangsebesség duplája. Ha ezzel a repülővel, mely 2 óra 52 perc és 59 másodperc alatt tette meg a London– New York távolságot, a Napig szeretnénk eljutni, közel hét év megszakítás nélküli repülésre lenne szükségünk. Ha a Földet képzeletben egy teniszlabdára kicsinyítenénk, akkor a Nap egy hatemeletes ház lenne, a teniszlabda és a ház közötti távolság pedig 1,5 kilométer lenne.
Becslések szerint a Nap évente 219 milliárd GWh energiát termel. Ez a rengeteg, 15 millió Celsius fokos energia, a Nap belsejében zajló magfúzió eredménye. Az a Napból származó hő, amely jelenleg melegít bennünket már valamikor az ősrégi időkben keletkezett a Nap gyomrában. Számítások szerint keletkezésekor a Napban 11 milliárd évre elegendő „fűtőanyag” halmozódott fel. Azóta a Nap életének már csaknem felét leélte. Ennek ellenére aggodalomra semmi ok, hiszen a melegét és a fényét még legalább 6 milliárd évig fogja árasztani.
Vidékünkön évente 1950 napos óra van. Ez idő alatt a Nap minden négyzetméternyi területre 1250 kWh energiát sugároz. Csak tőlünk függ, hogy ezt az ingyenes és tiszta energiát hogyan és mennyire tudjuk felhasználni. Felhasználására pedig több lehetőség is létezik. A Nap energiáját akár passzívan, akár aktívan lehet hasznosítani.
A passzív napenergia-hasznosítás során az építészet sajátos eszközeivel tudatosan törekszünk arra, hogy a fűtési hőszükségletet minél nagyobb mértékben napenergiából fedezzük. Itt nem új keletű dolgokról van szó. Példa erre a régi falusi építkezési stílus, ahol a tornácos házak tetőszerkezete olyan kialakítást kapott, mely a laposan érkező téli napsugarakat beengedte az ablakon, de a meredeken tűző forró nyári nap elől már leárnyékolta azokat. Alapjában véve a legtöbb épület passzív napenergia-hasznosító. Tudatos tervezéssel, a környezeti adottságok kihasználásával, megfelelő tájolással, anyaghasználattal és építészeti kialakítással, a Nap melegítő hatását és a napenergiában rejlő lehetőségeket nagy mértékben ki lehet használni.
A Nap energiájának aktív felhasználásánál szükségünk van olyan készülékekre, melyek a napenergia befogására készültek és ezt az energiát hőenergiává vagy villamos energiává alakítják. A hőenergiát napkollektorok, a villamos energiát pedig napelemek segítségével lehet előállítani.
A napenergia aktív és passzív hasznosításának lehetőségeivel következő cikkeinkben fogunk bővebben foglalkozni.
MCSi Design