kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Télikert

Előző írásunkban a napenergia felhasználásával foglalkoztunk. Kiderült, hogy e téren két felhasználási lehetőség van. Az egyik az úgynevezett aktív, a másik pedig a passzív felhasználási mód. Az aktív felhasználás alatt a víz felmelegítését és a villamos energia fejlesztését értjük, a passzív felhasználásnál pedig az építészet sajátos eszközeivel tudatosan törekszünk arra, hogy a fűtéshez szükséges hőt minél nagyobb mértékben a napenergiából fedezzük.
 
Azon helyiségek közül, melyek kényelmet és jó pihenési lehetőséget nyújtanak, egyben pedig a nap energiáját is felhasználják, első helyen talán a télikertet kell megemlítenünk. A télikertek ugyanis nem csak a növényeknek nyújtanak téli menedéket, hanem a növények és virágok között az ember is kipihenheti fáradalmait. Hála a nagyméretű üvegfalaknak, itt az ember kellemes természeti környezetben érezheti magát, függetlenül attól, hogy kint süt a nap, esik az eső vagy akár havazik. Itt élvezhetjük a nagyon hasznos késő őszi, téli és kora tavaszi napsugarakat is, melyek a fizikai és szellemi aktivitásunkat élénkítő hormonok termelését fokozzák. Tehát a passzív energiabefogás mellett a közérzetünkre és az egészségünkre is jótékony hatással vannak.
És most vizsgáljuk meg, mit is kell tudnia annak, aki télikertet szeretne építeni.
Említettem már, hogy a télikertek falait nagyméretű üveglapok alkotják, tehát ezek helyettesítik a hagyományos masszív építőelemeket, melyek feladata a hőszigetelés és a hőenergia tárolása. Egy olyan télikertnél, ahol azt szeretnénk, hogy az év bármelyik szakában lakható legyen, hasonló építészeti feltételeknek kell eleget tennünk, mint a lakóházaknál. Ez azt jelenti, hogy a télikertet úgy kell felépítenünk, hogy se a nyári forróság, se a téli fagy, továbbá az eső vagy a hó se zavarhassák meg a bentlakók kényelmét. Ezeknek a követelményeknek pedig csak úgy tehetünk eleget, ha a megépítéskor megfelelő minőségű üvegfalakat és falkereteket használunk. A télikert elfogadható használatához fontos még a helyes szellőztetés, továbbá a nyári hónapokban a hűtés és a megfelelő védelem a forró napsugarak ellen, majd télen persze a megfelelő fűtés is.
Az üvegfalnak háromrétegű hőszigetelő üvegből kell készülnie, melynek hőátbocsátási tényezője nem haladhatja meg a 0,8 W/m2K értéket. Az ilyen üvegfal hővesztesége kisebb egy 30 centi vastagságú téglafal hőveszteségénél.
Az üvegfalak kereteit fából, fémből vagy műanyagból készítik. Ezeknek, az alacsony hőveszteségek mellett még az üveg súlyához és felületéhez igazított statikai követelményeknek is meg kell felelniük.
Az üvegházak fontos része a tetőzet is. A valódi télikert, amely a maximális kényelem mellett még a természet varázsából is tud nyújtani valamit, üvegből készült tetőzettel rendelkezik. Az üvegből készült tetőzet úgy árban, mint kivitelezésben a télikert legjobban átgondolt készítést igénylő része, hiszen a jó hőszigetelés mellett például egy esetleges jégesővel is meg kell birkóznia.
A télikert rendeltetésszerű használatánál nagy szerepet játszik a szellőztetés is, amely dönthető ablakokkal és rekuperációs berendezésekkel érhető el. A rekuperációs berendezések alatt hővisszanyerő szellőztetést értünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden 10 négyzetméter alapterületre 1 négyzetméter szellőztetőnyílásra van szükség. Ezeket az ablaknyílásokat időjárást figyelő készülékekkel is elláthatjuk, amelyek rossz idő esetén az ablakokat időben bezárják. Nyáron az üvegház belsejét a szellőztetésen kívül hűteni is kell. Hűtés céljára érdemes inverteres klímaberendezést felszerelni, mellyel télen szükség esetén fűteni is tudunk.
A télikert létfontosságú részei közé tartoznak a redőnyök is, melyek az erős nyári napsugaraktól védenek meg bennünket. A redőnyök külső oldalai általában fémmel vannak bevonva, belső felületeit pedig ízléses képek díszítik.
Az üvegházat általában a már meglévő lakóház déli oldalára szokás építeni, így ez megszépítheti és nagyobbá teheti nappalinkat, de ezen kívül a házunknak is különlegesen szép formát ad. A szép ház mellé pedig rendezett környezet dukál. Környezetünk rendezésekor hasznos a télikert közelébe egy lombhullató fát ültetni, amely nyáron kellemes árnyékot biztosít, télen pedig, hála a lehullott leveleknek, nem gátolja a kertbe hatoló napsugarakat. Így aztán egy napsugaras téli napon az üvegház belsejében akár 30 Celsius-fok feletti meleg is elérhető. Az üvegházban keletkezett meleget ősszel és tavasszal bizonyos mértékig felhasználhatjuk lakásunk melegítésére és így mellőzhetjük az esti fűtéseket. Más a helyzet télen. Sajnos a téli napok nem mindig napsütésesek, ezért, mint már említettem, télikertünk fűtéséről is gondoskodnunk kell. Ha télikertünk jó minőségű anyagokból és helyesen van megépítve, a téli fűtés ellenére elmondható, hogy energetikai szempontból egyensúlyban van. Tehát ősszel és tavasszal, valamint a napsugaras téli időszakokban képes legalább annyi meleget összegyűjteni, amennyit télen elfogyaszt. Így egy közepes nagyságú télikert a háztartásunk fűtőenergia-fogyasztását nem növeli.
MCSi Design