kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Önellátás villamos energiával

Április végén az EKO alapítvány egy új pályázatot tett közzé, mellyel a háztartások villamos energiával való önellátását kívánja segíteni. A segítség vissza nem térítendő anyagi juttatások, tehát szubvenciók formájában történik. Az e célra biztosított összeg 3.000.000 euró.
A villamos energiával való önellátás azt jelenti, hogy háztartásunk évi villamosenergia-fogyasztását saját naperőműveinkből biztosítjuk. A szlovén kormány erről szóló rendelete ugyanis lehetővé teszi, hogy a háztetőnkre szerelt naperőművekből fedezzük háztartási gépeink, lakásunk fűtésének, sőt, még elektromos autónk évi villamosenergia-szükségletét is.
A dolog lényege, hogy erőművünk a nyilvános elektromos hálózatra legyen kapcsolva. Egy felhőtlen nyári napon megfelelően tervezett erőművünk lényegesen több villamos energiát fejleszt, mint amennyit háztartásunk felhasznál, ezért a többlet-energia a hálózatba kerül. Éjszaka, amikor a nap nem süt és emiatt erőművünk sem működik, háztartásunk a nap folyamán leadott energia egy részét visszaveszi a hálózatból. Hasonló a helyzet a nyári és téli hónapok tekintetében is. A nyári hónapokban termelt többlet villamos energiát leadjuk a hálózatba és ezt a többletet a téli hónapokban majdhogynem ingyen visszavesszük, visszakapjuk a hálózatból.
Amennyiben évi fogyasztásunk több, mint a saját évi termelésünk, természetesen vásárolnunk kell még áramot, a vásárolt különbözetet pedig az aktuális áron kell megfizetnünk. Amennyiben pedig évi termelésünk nagyobb volt évi fogyasztásunknál, a többlet-energia kifizetés nélkül a hálózatban marad. Tehát a felhasználtnál több villamos energiát nem érdemes fejlesztenünk. Ezért naperőművünket úgy kell megtervezni, hogy ennek évi energiatermelése közel egyenlő legyen évi fogyasztásunkkal.
Egy átlagos szlovén háztartás évi villamosenergia-fogyasztása 3200 kWh körül mozog. Ennek fedezésére 3,3 kW teljesítménnyel rendelkező naperőműre van szükségünk. Ezt az erőt pedig a tetőre szerelt 21 négyzetméter felületű napelem már tudja biztosítani.
Amennyiben a házunkat hőszivattyúval fűtjük, évi villamosenergia-fogyasztásunk elérheti a 9500 kilowattórát. Ebben az esetben 9 kW erejű naperőműre van szükségünk, mely 63 négyzetméter napelemből tevődik össze. Egy ilyen naperőmű ára 12.000 euró körül mozog. A villamos energia jelenlegi árát figyelembe véve kiderül, hogy a befektetés 10–11 év elteltével térül meg, az erőmű élettartama pedig 25–30 év. Így aztán a befektetés jónak bizonyul, hiszen a megtérülési idő lejárta után az erőmű még legalább 15 évig majdhogynem ingyen lát el bennünket villamos energiával.
Mint már írtam, a naperőmű fő alkotórésze a napelem, mely a nap fényét közvetlenül váltja át villamos energiává. Eleinte az akkor még méregdrága napelemeket kizárólag műholdak energiaellátására használták, főleg hadicélokra. Ma a napelemek és ezzel a naperőművek is elfogadható áron bárki számára elérhetők és különböző területeken használhatók. Többek között villamos energiával való önellátásra is.
A napelemek felszerelésekor nagyon fontos szerepet játszik épületünk tetőszerkezetének tájolása és dőlésszöge is. A legtöbb villamos energiát akkor fejleszthetjük, ha a tájolás déli irányú, a dőlésszög pedig 30–35 fok között van. A napelemek felhelyezése előtt fontos ellenőrizni a tetőszerkezet statikáját is, és meg kell győződni arról, hogy a tetőzet hordozóképessége elbírja-e a napelemekkel megnövelt pluszterhelést.
Ügyelnünk kell még arra is, hogy a napsugarak zavartalanul juthassanak el a napelemekig, tehát ne legyen részleges vagy teljes időközi árnyékolás. A szomszéd ház, egy közeli fa vagy akár egy kémény is nagymértékben negatív hatással lehet az erőmű működésére.
Még mielőtt belekezdenénk a villamos energiával való önellátás kivitelezésébe, bizonyos beavatkozásokat el kell végeztetni magán az energia mérésének területén is. Itt elsősorban a meglévő fogyasztásmérő lecserélésére gondolok. A klasszikus mérő ugyanis csak a vásárolt mennyiséget méri. Amennyiben a háztetőnkre naperőmű fog kerülni, attól már az energia két irányba fog áramlani, ezért a mérésnek is két irányba kell történnie. Mérnünk kell a hálózatba leadott és onnét felvett évi energiamennyiséget is.
A közzétett pályázat magába foglalja a támogatott naperőművek erejének felső határát is. Eszerint ennek névleges ereje nem haladhatja meg a 11 kVA-t. Háztartásonként a szubvenció mértéke az elismert költségek 20 százalékát fedezi, de nem haladhatja meg a 180 euró/1kVA-t erőegységenként.
Az önellátással kapcsolatos bővebb információk az EKO alapítvány honlapján megtalálhatók, de ingyenes segítséget, tanácsot és útmutatást tudunk adni energetikai tanácsadó irodánkban is, Lendván a Kranjec utca 4. szám alatt, a régi gyógyszertár épületében.
MCSi Design