kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Infrafűtés

Az infravörös sugárzás a Világegyetem születése óta jelen van, számunkra ezeknek a sugaraknak a legnagyobb természetes forrása pedig maga a Nap. E sugarak létezését az 1800-as évek elején William Herschel német születésű, Angliában élő csillagász bizonyította be.
A Herschel által felfedezett sugarak az emberi szemnek láthatatlanok, de az ember számára ma már nem maradnak rejtve, hiszen már 1910-ben feltalálták az első infravörös sugarakra érzékeny fotólemezt, 1954-ben pedig már elkészült az első jó minőségű és jól használható infrakamera is, melynek segítségével ezek a sugarak láthatóvá váltak. Eleinte ezt a kamerát csak a hadsereg használta, de ma már nagyon széles a felhasználási területe.
A kutatások során kiderült, hogy az emberi test is infravörös sugárzás segítségével adja le melegének egy részét. Ezért ezzel a kamerával az ember sötétben is látható, de megállapítható vele például az is, hogy házunk melyik területén szökik el a meleg.
Az a tény, hogy testünk is infravörös sugárzást bocsát ki, arra engedett következtetni, hogy bizony ezek a sugarak nem is lehetnek ártalmasak. Később kiderült, hogy az ultraibolya sugarakkal ellentétben bizonyos esetekben gyógyítóak is. Emiatt az ember mesterséges infravörös forrás után kezdett kutatni. Így keletkeztek az ifraégők, majd később az infrapanelek. Ezeket a paneleket infraszaunákba használjuk, de egyre jobban terjednek lakásaink másodlagos fűtésénél is. Tény, hogy ezek a sugarak a testünket, az épületben lévő tárgyakat és a házunk falait is közvetlenül melegítik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hőforrás a testünk és a tárgyak közti levegőt nem melegíti. A levegő csak a sugarak által felmelegített tárgyaktól, falaktól és padlózattól melegedik fel. Fontos tehát, hogy a falak a hőt ne engedjék a környezetbe, hanem a benti levegőt melegítsék. Ez pedig csak nagyon jól hőszigetelt falaknál történik meg.
A gyártók és eladók internetes oldalain nagyon sok jót találunk ezekről a melegítő panelekről, de tudni kell, hogy minden sajnos nem igaz. Az épületfizikát sajnos nem lehet becsapni. Házainkat ugyanis azért kell fűteni, mert ezek burkolatán át állandóan szökik a meleg. Minél nagyobbak ezek a veszteségek, annál több fűtési energiára van szükségünk. Így aztán sajnos nem történhet meg, hogy egy panel néhány órányi üzemeltetésével melegen tudjuk tartani a lakást. Ezért ezt a fűtést főleg csak mint kiegészítő fűtést érdemes használni. Például ha kanapénk fölé a plafonra egy infrapanelt helyezünk akkor ez tévénézés közben kellemesen fog melegíteni bennünket, még akkor is ha a szoba levegőjének hőmérséklete csak 17 fok. Tudnunk kell viszont, hogy a panel kikapcsolása után hamarosan fázni fogunk. De vigyáznunk kell arra is, hol tartjuk lábainkat. Ha a lábainkat az asztal alá dugjuk, azok fázni fognak, hiszen az asztal leárnyékolja az infravörös sugarakat. Úgy van ez, mint a téli napozás a hideg levegőn. Amíg a nap süt, kellemes meleget érzünk, mihelyst azonban a felhők mögé bújik, fázunk, hiszen körülöttünk a levegő hideg.
Ha valaki mégis csak ezekkel a panelokkal szeretné fűteni a lakását, annak alaposan el kell beszélgetni a ház tervezőjével. Tény ugyanis, hogy ez a fűtés csak nagyon jól hőszigetelt házak esetén lesz kellemes, hatékony és kifizetődő. Más szóval ez azt jelenti, hogy külső falainkat legalább 20 centiméter, a mennyezetünket legalább 30 centiméter, a padlózatunkat pedig legalább 14 centiméter vastag hőszigetelő anyaggal kell szigetelnünk. Emellett pedig az ablakaink is legyenek háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátva.
MCSi Design