kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Hogyan takarékoskodjon a háziasszony?

A mai nő egy univerzális teremtés, akinek helyt kell állnia az élet minden területén. Bizonyítania kell a munkahelyen, ki kell vennie részét a gyermeknevelésből, és emellett sajnos nagyon sokszor az ő vállára nehezedik majdhogynem az összes házimunka is. A mai nő tehát többek között háziasszony is, aki nem kerülheti el a főzést, a sütést, a mosogatást, a mosást és a többi házimunkát. A következő néhány cikkünkben őket, tehát a háziasszonyokat szeretnénk ellátni néhány, a háztartási munkákkal kapcsolatos energiatakarékossági tanáccsal.
 
Sütés-főzés
Ma a főzéshez egyre gyakrabban úgynevezett indukciós főzőlapot használunk, melynél a hő nem a főzőlapban, hanem magában az edényben keletkezik. De emellett természetesen még mindig gyakori a hagyományos hőszálas főzőlap használata is.
A takarékos sütés-főzéshez fontos, hogy a tűzhely automata, gyors, különböző átmérőjű főzőlapokkal legyen ellátva, a sütő pedig jó hőszigetelésű, valamint korszerű és szintén automata legyen. A hagyományos automata főzőlapok különösen hosszabb főzésre alkalmasak. Bekapcsolás után gyorsan felmelegszenek (a legerősebb teljesítménnyel működnek), majd utána automatikusan fenntartják a kívánt hőmérsékletet (csökkentett teljesítménnyel működnek), nem melegszenek túl, és ezért hatékonyan főznek.
A főzőlapot mindig csakis azután kapcsoljuk be, ha már ráhelyeztük az edényt, a főzés befejezése előtt pedig 3–5 perccel kapcsoljuk ki. Ily módon a főzőlapban tárolt energiát is főzésre fogjuk felhasználni, nem pedig a konyha melegítésére. A leírtak leginkább a hagyományos hőszálas főzőlapokra igazak, hiszen az indukciósak zöme az edény eltávolítása után önműködően kikapcsolja magát.
Vegyük figyelembe, hogy a villanyárammal működő hagyományos főzőlap nem alkalmas rövid időtartamú főzésre, inkább a hosszú idejű és mérsékelt hőmérsékleten történőre.
Főzéshez mindig a megfelelő méretű edényt válasszuk. Kerüljük tehát a kisebb mennyiségű ételek nagy edényekben történő főzését.
Az ételt lehetőség szerint minél kevesebb vízben főzzük. Ezzel a víz felmelegítése során csökken a veszteség, az étel pedig gyorsabban és olcsóbban fog megfőni. Amikor a víz felforrt, csökkentsük a főzőlap teljesítményét és elégedjünk meg lassabb forralással. A gyors és erős forralással több energiát fogyasztunk, de az étel ettől még nem fog előbb megfőni. Ismeretes, hogy magasabb hőfokon intenzívebb párolgást idézünk elő, de ha ez a pára elillan az edényből, a veszteségünk ezáltal is több lesz.
Az edényünk mindig legyen lefedve fedővel. Fedővel való főzés során az energia és idő harmadát megtakarítjuk.
Mindig csakis sima fenekű edényt használjunk. A homorú vagy domború aljzatú edényeknél veszteség jelentkezik. Ezek elsősorban a hagyományos elektromos főzőlapok használatánál kiemelkedőek.
Edényünk átmérője lehetőség szerint egyezzen meg a főzőlap átmérőjével. Ha 18 centiméter átmérőjű főzőlapon 15-ös átmérőjű edényben főzünk, indokolatlanul 30 százalékkal több energiát fogyasztunk el. Éppen ezért alakították ki az intelligens főzőlapokat, amelyek felismerik az edény méretét és csak ott melegítenek, ahova az edényt helyezzük. Amint az edényt eltávolítjuk a főzőlapról, a melegedés és ezzel együtt az energiafogyasztás is befejeződik.
Bizonyos ételek főzéséhez használjunk inkább kuktát. A hagyományos edényekhez képest kuktában főzve akár 60 százalékos energia-megtakarítást is elérhetünk. A kukták különleges kivitelezésű, nagyon jól záró edények. Mivel a pára nem tud elillanni, nyomás keletkezik bennük. Emiatt a víz nem 100 fokon forr fel bennük, hanem nyomástól függően magasabb hőmérsékleten. Magasabb hőmérsékleten pedig az étel is előbb megfő.
A kukták nyomás alatti edények, ezért használatuk során tartsuk be a gyártók előírásait, különben sérülést okozhatnak.
A fagyasztott élelmiszert előzőleg a hűtőben olvasszuk fel és csak ezt követően tegyük a fazékba vagy a sütőbe. Ily módon kihasználjuk a fagyasztó oldaláról befektetett energiát. Emiatt a hűtő kevesebb energiát fog elfogyasztani, de kevesebb energia fog elfogyni a főzésnél vagy a sütésnél is, mintha az edénybe fagyott húst tennénk.
Néha a sütőt elő kell melegíteni. Vigyázzunk arra, hogy az előmelegítés időtartama ne legyen túl hosszú. Ha az ételnek, amelyet sütünk, nem ártunk vele, a sütőt 10–15 perccel a sütés befejezése előtt kapcsoljuk ki. Ezzel megtakarítjuk a sütőben tárolt hőt. A sütő ajtaját ne nyitogassuk túl gyakran és főleg ne ok nélkül.
Ha új sütő vásárlása előtt állunk, válasszunk többfunkciós sütőt. Ezek a hagyományos fűtőszál mellett inframelegítővel, légkeverő ventilátorral és az élelmiszerbe helyezhető érzékelővel is rendelkeznek. Az infra fűtőszál lehetővé teszi grillezett ételek készítését. A ventilátor forró levegőt keringet, egyenletesen oszlatva el azt a sütőtérben. Az érzékelő pedig a sütőben tárolt meleg kihasználását teszi lehetővé.
MCSi Design