kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Indukciós főzőlap

Rovatunk előző számában a kuktát igyekeztem bemutatni. Elhangzott, hogy a kuktában a benne uralkodó magas nyomásnak és hőmérsékletnek köszönhetően bizonyos ételeket gyorsabban és olcsóbban lehet elkészíteni.
Továbbra is a főzésnél maradunk. Most egy a kuktánál jóval fiatalabb találmányt szeretnék bemutatni, ez pedig az úgynevezett indukciós főzőlap, amely az elektromágneses indukció elvén működik. Mi is az elektromágneses indukció? A fizikából ismert, hogy ha egy időben és térben változó mágneses térbe elektromos huzalt vagy tekercselést helyezünk, akkor ebben a tekercsben változó irányú és változó nagyságú feszültség keletkezik, amely váltóáramot tud a tekercselésben létrehozni. Az állítás fordítva is igaz. Ha például egy rézhuzalból készült tekercselésen váltóáramot folyatunk át, akkor ez a tekercselés időben és térben változó mágneses teret hoz létre. Ha az így kapott mágneses térbe vasat, tehát mágneses tulajdonságokkal rendelkező anyagot helyezünk, akkor a mágneses tér a vasban úgynevezett örvényáramot generál, és ez az áram a vasat felmelegíti.
Hasonló folyamat megy végbe az indukciós főzőlapban is. Az indukciós főzőlap kinézetre olyan, mint egy szokványos kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem tekercsek találhatók. Ha a tekercsekre váltakozó feszültséget kapcsolunk, akkor ez a tekercsen váltóáramot fog indukálni, aminek hatására a tekercs váltakozó elektromágneses mezőt hoz létre. Amikor az üveglapra, tehát a mágneses térbe elhelyezünk egy mágneses tulajdonságokkal rendelkező anyagból készült edényt, ebben örvényáram keletkezik és emiatt maga az edény és természetesen a benne lévő étel is melegedni kezd. A fűtőszálas és az indukciós főzőlap közti lényeges különbség tehát az, hogy az elsőnél a főzőlap melegedik fel először, amely ezután felmelegíti az edényt, az utóbbinál pedig rögtön maga az edény melegszik fel. Itt a főzőlap csak annyira melegszik fel, amennyire az edény felmelegíti.
Az indukciós főzőlapnak, a hagyományos fűtőszálashoz képest több előnye is van. Elsőként a lényegesen magasabb hatásfokot és az ezzel szoros kapcsolatban álló energiafogyasztást kell megemlítenünk. Elmondtuk már, hogy a hagyományos fűtőszálas főzőlapnál először magának a lapnak kell felmelegednie, majd ez melegíti fel az edényt. Ez a főzőlap tehát már a felmelegedése folyamán is fogyasztja az energiát, az edény eltávolítása után pedig a fennmaradt energiával a konyhát melegíti, ami főleg nyáron teljesen fölösleges. Az indukciós főzőlapnál pedig, mint elhangzott, maga az edény a hő forrása. Ezen tulajdonság-különbségek miatt már érthető, hogy az indukciós főzőlap hatásfoka miért érheti el akár a 95 százalékot, míg a fűtőszálas alig haladja meg az 55 százalékot.
A másik dolog pedig, amelyet érdemes megemlíteni, a főzőlap alacsony hőmérséklete. Mivel az indukciós tűzhely által létrehozott hőenergia magában az edényben keletkezik, jelentősen csökken a sütéssel-főzéssel járó balesetveszély kockázata is. Az edény eltávolítása után a főzőlap nagyon meleg, de nem tűzforró, érintése tehát nem okoz égési sérülést. Ez főleg kisgyermekes háztartásban lehet nagy előny, hiszen már többször megtörtént, hogy a hagyományos főzőlapban maradt hőenergia égési sérüléseket okozott a kíváncsi kisgyerekeknél.
Az indukciós főzőlap nagy előnye a gyors és precíz szabályozhatóság is. A hőmérséklet azonnali megváltoztatásához csak annyit kell tennünk, hogy egyszerűen megváltoztatjuk az elektromágneses tér erejét, ami a főzőlap szabályozójának segítségével könnyen megtehető.
A felsorolt pozitív tulajdonságok mellett felmerül a kérdés, hogy nem hatnak-e ezek a készülékek károsan az emberi szervezetre, hiszen elektromágneses sugárzásról van szó. Az eddig elvégzett számos tanulmány azt mutatja, hogy nem. Bizonyított, hogy egy mobiltelefon lényegesen károsabb a főzőlapnál. Ennek ellenére azoknak, akik maximális biztonságra törekednek, azt ajánlják a szakemberek, hogy a kismamák és a különböző szívstimulátorral rendelkező személyek minél rövidebb időt töltsenek az indukciós főzőlap közvetlen közelében. Ajánlott, hogy a szívstimulátort viselő személyek az indukciós főzőlap használatát csakis szívorvosuk egyetértésével használják.
MCSi Design